Παράθυρο για «πουπανοπρίτζιη» €430.000 στον Χριστοδουλίδη από το νέο συνταξιοδοτικό

4 Min Read


Η κυβέρνηση έσπασε ξανά το φράγμα του εμπαιγμού της κοινωνίας με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αφορά το θέμα των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών –κατά την οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε συζήτηση το κείμενο το οποίο ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση– το νομοσχέδιο για το οποίο δόθηκαν τόσες πολλές υποσχέσεις από την κυβέρνηση δεν αγγίζει σε κανένα σημείο τις σκανδαλώδεις πτυχές του ζητήματος που αφορούν την παράλληλη αμοιβή μισθού και σύνταξης, τις πολλαπλές συντάξεις και το όριο συνταξιοδότησης. Αντί αυτού, σε πολλές περιπτώσεις επιχειρείται η παραχώρηση έξτρα δικαιωμάτων σε υφιστάμενους αξιωματούχους σε περίπτωση που αυτοί αναλάβουν ξανά στο μέλλον πολιτικό αξίωμα, είτε στην ίδια θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα είτε σε νέα θέση.

Η πιο ενδεικτική περίπτωση –για την οποία έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών– είναι του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος με το νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση σε περίπτωση που επανεκλεγεί το 2028, θα εξασφαλίσει «πουπανοπρίτζιη» 430 χιλ. ευρώ περίπου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, στο πιο πάνω σενάριο ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συνεχίζει να λαμβάνει το μισθό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα θα λαμβάνει μια σύνταξη λόγω της υπηρεσίας του στη Δημόσια Υπηρεσία και μια δεύτερη σύνταξη από την πρώτη του θητεία ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επίσης, με την ολοκλήρωση της πρώτης του θητείας θα πάρει εφάπαξ, αλλά παράλληλα θα κατοχυρώσει δικαίωμα για δεύτερο εφάπαξ ύψους 430 χιλ. ευρώ περίπου (που θα ονομαστεί φιλοδώρημα), το οποίο θα εισπράξει στο τέλος της θητείας του.

Ευλόγησαν τα γένια τους στο Υπουργικό Συμβούλιο

Εν τω μεταξύ, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών εντόπισαν περίεργες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο, οι οποίες αφήνουν σκιές για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τα οποία έχουν εγκρίνει το σχετικό κείμενο.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το νομοσχέδιο το «φιλοδώρημα» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς θα υπολογίζεται στο 50% των τελευταίων μισθών τους, πολλαπλασιαζόμενο επί τους μήνες της υπηρεσίας τους. Ωστόσο για τους βουλευτές το ποσοστό θα μειώνεται στο 25%, ενώ για άλλους αξιωματούχους θα μειώνεται στο 1/6 (περίπου 16,7%) και για τους δημάρχους στο 1/12 (περίπου 8,3%).

Σημειώνεται επίσης ότι το νομοσχέδιο προνοεί πως οι αξιωματούχοι θα καταβάλλουν ποσοστό 3% επί των μηνιαίων απολαβών τους, ενώ το φιλοδώρημα θα φορολογείται με ειδικό τρόπο και ξεχωριστά, χωρίς να προστίθεται στο υπόλοιπο φορολογητέο εισόδημα, με συντελεστή 15%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου



Share This Article