Παγετός: Ζημιές στις Καλλιέργειες – Κλιμάκια του Τμήματος Γεωργίας επιθεωρούν όλες τις επαρχίες

5 Min Read


Εκτεταμένες Ζημιές σε Διάφορες Καλλιέργειες

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας ανέφερε ότι οι πατατοπαραγωγοί υπέστησαν σοβαρές ζημιές λόγω παγετού. Από την περασμένη Δευτέρα, κλιμάκια του Τμήματος Γεωργίας επιθεωρούν όλες τις επαρχίες που έχουν πληγεί. Επιπλέον, ζημιές έχουν καταγραφεί και σε καλλιέργειες κουκιών και μπιζελιών στις ημιορεινές περιοχές, ενώ στην επαρχία Λεμεσού επηρεάστηκαν επίσης εσπεριδοειδή, μέσπιλα και αμύγδαλα.

Εκτεταμένες οι ζημιές που υπέστησαν κυρίως οι πατατοπαραγωγοί λόγω παγετού ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας. Κλιμάκια του Τμήματος Γεωργίας από την περασμένη Δευτέρα επιθεωρούν όλες τις επαρχίες που υπέστησαν ζημιές. Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Ανδρέας Γρηγορίου ανέφερε πως ζημιές υπέστησαν και καλλιέργειες κουκιών και μπιζελιών σε ημιορεινές περιοχές, ενώ στην επαρχία Λεμεσού ζημιές καταγράφηκαν σε εσπεριδοειδή, μέσπιλα και αμύγδαλα.


Διαδικασία Υποβολής Δηλώσεων Ζημιάς και Αποζημιώσεων

Σήμερα θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για την υποβολή δήλωσης ζημιάς από τους γεωργούς, προκειμένου να ξεκινήσει η επόμενη φάση αξιολόγησης και υπολογισμού των ζημιών. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν το συντομότερο δυνατόν, αλλά το αργότερο, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι πληρωμές για ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ανομβρία, χαλάζι και παγετός θα ολοκληρωθούν εντός 9 μηνών.


Προϋπολογισμοί και Οικονομική Στήριξη

Για το ύψος των αποζημιώσεων, ο κ. Γρηγορίου εξήγησε πως κάθε χρόνο διατίθεται προϋπολογισμός περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των γεωργικών ζημιών. Σε περιπτώσεις όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν ζημιές που υπερβαίνουν αυτό το ποσό, το κράτος καλύπτει το επιπλέον κόστος. Φέτος, για παράδειγμα, έχουν καταβληθεί 16 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις λόγω της ανομβρίας.


Μέτρα Αντιμετώπισης και Επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα

Για την αντιμετώπιση του παγετού, έχουν διατεθεί αναγκαίες ποσότητες νερού μέσω της μεθόδου της “τεχνικής βροχής”. Όσον αφορά την ανομβρία και τις μονάδες αφαλάτωσης, επισημαίνεται πως πρόκειται για επενδύσεις που απαιτούν χρόνια, δεδομένου του υψηλού κόστους της αφαλάτωσης, το οποίο δυσχεραίνει τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιολογούνται εναλλακτικές λύσεις, όπως η κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης με χρήση ΑΠΕ, αν και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού για άρδευση. Την Παρασκευή, η Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης Ύδατος θα συνεδριάσει με τη συμμετοχή αγροτικών οργανώσεων για την αναθεώρηση του σχεδίου.


Μέτρα Στήριξης του Εισοδήματος των Επαγγελματιών Γεωργών

Παράλληλα, θα ληφθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των επαγγελματιών γεωργών σε περιπτώσεις που η περιορισμένη διάθεση νερού για άρδευση μειώνει τα έσοδά τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα.


Κριτική και Πολιτικές Προκλήσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι το θέμα των ακραίων καιρικών φαινομένων θα συζητηθεί στην Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη. Επίσης, υπέδειξε πως οι κυβερνώντες συνεχώς προσπαθούν να “σβήσουν φωτιές” αντί να διορθώσουν τις υποκείμενες αδυναμίες, σημειώνοντας πως από το 2021 συζητείται το θέμα της λειψυδρίας. Επιπλέον, κάλεσε το Υπουργείο Γεωργίας να μην συμπεριλάβει τις ποσότητες νερού που χρησιμοποιούν οι γεωργοί για την προστασία των καλλιεργειών από παγετό ως μέρος του όγκου άρδευσης, αφού στο παρελθόν αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γεωργοί να υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια και να αντιμετωπίζουν οικονομικές επιβαρύνσεις.



Share This Article