Ευνοϊκή μεταχείριση εταιρείας σε βάρος της ΑΗΚ

7 Min Read


Αποδείξεις και ονόματα για ενδεχόμενο καραμπινάτο σκάνδαλο με ευνοϊκή μεταχείριση ιδιωτικής εταιρείας σε βάρος της ΑΗΚ, αλλά και των φορολογούμενων/καταναλωτών, έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Ελεγκτική Υπηρεσία. Ανακοίνωσε, μάλιστα, σε έκθεσή της ότι ήδη η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον Γενικό́ Εισαγγελέα, αφού διαπιστώθηκε μετά από έρευνα ότι «αποφάσεις/ενέργειες εκ μέρους δημοσίων λειτουργών με εξουσίες λήψης αποφάσεων ενδεχομένως να ενέχουν πειθαρχικές/ποινικές ευθύνες».

Σύμφωνα με την έκθεση, ιδιωτική εταιρεία -η οποία δεν κατονομάζεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία- ανέγειρε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαρί , σε τεμάχια γης τα οποία ανήκουν στην ΑΗΚ, καθώς και άλλες κρατικές υπηρεσίες (περιλαμβανομένης της Ναυτικής Βάσης), χωρίς να εξασφαλίσουν άδεια από κανέναν. Το χειρότερο όμως είναι ότι μετά τη διαπίστωση των παρανομιών, αντί να προωθηθούν μέτρα από τις κρατικές υπηρεσίες για αποκατάσταση της νομιμότητας, δόθηκε «οδηγία του ΓΔ του ΥΠΕΣ προς τις κρατικές αρμόδιες Αρχές για να εξεταστεί η εκ των υστερών αδειοδό τηση των κατασκευών»!

H Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεσή της εκφράζει «έντονο προβληματισμό» για την οδηγία του ΓΔ του ΥΠΕΣ. Αφήνει, επίσης, σαφείς αιχμές ότι η έρευνα από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ήταν διάτρητη και φαίνεται ότι δημιούργησε τετελεσμένα, αφού πλέον οι μόνες ρεαλιστικές επιλογές είναι, είτε η κατεδάφιση των υποδομών αυτών για αποκατάσταση της νομιμότητας, είτε η εκ των υστερών αδειοδό τησή τους. Αναφέρει ακόμη ότι είναι «εκ των ων ουκ ά νευ η ανά γκη ά ρσης ό λων των παρανομιώ ν».

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος ωστόσο δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης, καθώς βρισκόταν στο εξωτερικό.

image 145

Αποκαλύψεις από την Ελεγκτική Υπηρεσία για ενδεχόμενο καραμπινάτο σκάνδαλο, αλλά και επιχείρηση για κουκούλωμά του

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεσή της κάνει αναφορά στις ακόλουθες παρανομίες:

  • Κατασκευή υποστατικού ακτής και αντλιοστασίου εντός κρατικού τεμαχίου που είναι εκμισθωμένο στην ΑΗΚ, χωρίς συνεννόηση ή γραπτή συγκατάθεση από την ΑΗΚ.
  • Κατασκευή αντλιοστασίου και αγωγού απόληψης και απόρριψης νερού για σκοπούς ψύξης των γεννητριών του εργοστασίου, χωρίς άδειες (π.χ. Πολεοδομική́ Άδεια και Άδεια Οικοδομής).
  • Κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά παράβαση της Πολεοδομικής Άδειας.
  • Κατασκευή αγωγού απόληψης και απόρριψης νερού για σκοπούς ψύξης των γεννητριών του εργοστασίου, ο οποίος διέρχεται από τεμάχιο το οποίο είναι εκμισθωμένο στην ΑΗΚ, καθώς επίσης από κρατικά τεμάχια και τουρκοκυπριακά τεμάχια τα οποία αποτελούν επιταγμένη γη για σκοπούς της Ναυτικής Βάσης, χωρίς γραπτή συγκατάθεση από την ΑΗΚ και χωρίς να υποβληθεί αίτημα εκμίσθωσης.
  • Κατασκευή θαλάσσιου κρηπιδώματος χωρίς άδειες από τις κρατικές αρμόδιες Αρχές, περιλαμβανομένης της Αρχής Λιμένων. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το έργο βρίσκεται εντός λιμενικής περιοχής, όπου υπάρχει και ζώνη απαγόρευσης της ναυσιπλοΐας.
  • Διεξαγωγή εργασιών στη θαλάσσια στρατιωτική́ ζώνη, χωρίς άδεια από το Υπουργείο Άμυνας. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στην εταιρεία παραχωρήθηκαν διευκολύνσεις από το Υπουργείο Άμυνας για την κατασκευή αγωγού εντός του χερσαίου χώρου της Ναυτικής Βάσης, με «αντισταθμιστικά́ έργα» τα οποία αφορούν την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, κολυμβητικής δεξαμενής και κτιρίου Λέσχης Αξιωματικών, συνολικής αξίας πέραν του 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Διεξαγωγή θαλάσσιων εργασιών χωρίς την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που αφορούσαν τη λήψη προστατευτικών μέτρων για το θαλάσσιο περιβάλλον. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στη συνέχεια η εταιρεία συμμορφώθηκε με τους περιβαλλοντικούς όρους.
  • Κατασκευή θαλάσσιου αγωγού χωρίς άδειες της ΑΛΚ (εκτός στρατιωτικής ζώνης) και του ΥΠΑΜ (εντός στρατιωτικής ζώνης).
  • Αύξηση της ισχύος του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από́ 230MW σε 269MW, χωρίς να υποβάλει αίτημα στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι «προκαλεί προβληματισμό » ό τι οι κρατικέ ς αρμό διες Αρχέ ς παρέ μεναν αδρανεί ς, καθώ ς η εταιρεί α προχωρού σε στις κατασκευαστικέ ς εργασί ες και ό ταν η ΑΗΚ προέ βη σε σχετική καταγγελί α με την Ελεγκτική Υπηρεσί α να ξεκινά σχετική διερεύ νηση, έ γιναν συσκέ ψεις στην παρουσί α των Αρχώ ν αυτώ ν και δό θηκαν οδηγί ες για να εξεταστεί η εκ των υστέ ρων αδειοδό τηση των παρά νομων κατασκευώ ν. Σημειώνεται, επίσης, ότι στις συστάσεις της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Όλες οι κρατικέ ς αρμό διες Αρχέ ς να εγκύ ψουν στα θέ ματα που παραμέ νουν σε εκκρεμό τητα, ώ στε αυτά να επιλυθού ν το συντομό τερο δυνατό . Θεωρού με εκ των ων ουκ ά νευ την ανά γκη ά ρσης ό λων των παρανομιώ ν […] Η εκ των υστέ ρων υποβολή αιτή σεων στα αρμό δια Τμή ματα/Υπηρεσί ες για εξασφά λιση των απαιτού μενων αδειώ ν, δεν εί ναι επιτρεπτή και δημιουργεί κακό προηγού μενο για παρό μοιες καταστά σεις που ενδεχομέ νως παρουσιαστού ν στο μέ λλον. Αναγκαί α κρί νεται η επί δειξη μηδενική ς ανοχή ς σε τέ τοιες περιπτώ σεις».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

image 144



Share This Article