Μετά από ένα 12ήμερο ξεφάντωμα με μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, κορυφώνεται σήμερα το καρναβάλι της Λεμεσού με τη μεγάλη παρέλαση και τη συμμετοχή εκατοντάδων σατιρικών και άλλων αρμάτων που θα τα πλαισιώνουν χιλιάδες καρναβαλιστές. Με το πέσιμο όμως της αυλαίας, το καρναβάλι θα συνεχίσει να ζει στην καρδιά της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με ένα διαφορετικό αλλά εξίσου ενδιαφέρον τρόπο.
Η πόλη της Λεμεσού, η οποία έχει συνδυαστεί άρρηκτα με το καρναβάλι, πέραν από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις που διοργανώνει, κάθε χρόνο και καλύτερα, έχει δημιουργήσει και ένα μόνιμο χώρο στον οποίο περικλείεται όλη η ιστορία και η εξέλιξη της μεγαλύτερης λαϊκής γιορτής της Κύπρου. Είναι το «Μουσείο Λεμεσιανού Καρναβαλιού», το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη μακρά παράδοση του καρναβαλιού και να ζήσουν την εμπειρία της διασκέδασης και της εκπαίδευσης, με σεβασμό προς την κληρονομιά του.
Το μουσείο στεγάζεται σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες στο κτίριο του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου «Πάνος Σολομωνίδης» στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αποτελώντας ένα διαδραστικό χώρο που συνδυάζει την εκπαίδευση με τη διασκέδαση. Πολλά από τα κειμήλια, φωτογραφίες, βίντεο και στολές εξασφαλίστηκαν από το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, από ιδρύματα και οργανισμούς, αλλά και απλούς πολίτες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είχαν το δικό τους πέρασμα από τις διάφορες καρναβαλίστικες εκδηλώσεις παλαιότερων εποχών.
Με την αντίστροφη μέτρηση για το Λεμεσιανό Καρναβάλι 2025 (σήμερα ολοκληρώνονται οι 12ήμερες εκδηλώσεις με τη Μεγάλη Παρέλαση των αρμάτων), η έναρξη της λειτουργίας του μουσείου αποτελεί ένα ορόσημο στην ιστορία της γιορτής.
Προκειμένου να μπορέσει να το χαρεί όσος περισσότερος κόσμος γίνεται, ο δήμος λειτούργησε το μουσείο με διευρυμένο ωράριο και με δωρεάν είσοδο, κάτι που θα μπορούν οι χιλιάδες επισκέπτες που θα βρεθούν σήμερα στη Λεμεσό να εκμεταλλευτούν, έτσι ώστε να έχουν μια σφαιρική εικόνα και εμπειρία από το καρναβάλι του χθες και του σήμερα.
Η εμπειρία ξεκινά με την ανακάλυψη αυθεντικών εκθεμάτων καρναβαλιστών, τα οποία κάποτε κοσμούσαν τα ερμάρια και τα συρτάρια τους. Στον 1ο όροφο οι επισκέπτες θα βρουν την ενότητα «Ιστορία του Καρναβαλιού στη Λεμεσό», η οποία περιλαμβάνει τα αρχεία του ιστορικού και ερευνητή Τίτου Κολότα, καθώς και άλλων σημαντικών προσώπων που ασχολήθηκαν συστηματικά και με επιστημονικό τρόπο για τα καρναβάλια, καταγράφοντας μοναδικές πληροφορίες και ντοκουμέντα.
Η διαδρομή συνεχίζεται με πέντε θεματικές ενότητες, στις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να ανοίξουν συρτάρια και να εξερευνήσουν εκθέματα που σχετίζονται με την Τσικνοπέμπτη, τη μεγάλη παρέλαση, τη μουσική και τους κανταδόρους, τους χορούς και την παιδική παρέλαση. Στη μεγάλη αίθουσα του Μουσείου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά βίντεο, να μάθουν να χορεύουν καρναβαλίστικους χορούς με το μεράκι και τις δεξιότητες που χαρακτηρίζουν τον κόσμο της Λεμεσού, αλλά και να συμμετέχουν σε διαδραστικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την αντιστοίχιση αντικειμένων με τα σωστά κουστούμια.
Επιπλέον, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ιστορικό υλικό του ΡΙΚ αλλά και ιδιωτικών αρχείων, ενώ οι αίθουσες που είναι αφιερωμένες στους δημιουργούς κουστουμιών και αρμάτων που ξεχώρισαν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, παρέχουν μια ακόμα μοναδική ευκαιρία για εξερεύνηση και γνώση της τέχνης που κρύβεται πίσω από το καρναβάλι.
Η ξενάγηση των επισκεπτών ολοκληρώνεται μέσα από έναν εντυπωσιακό διάδρομο που οδηγεί σε αυλή, όπου δίνεται η δυνατότητα μιας περιήγησης στις διαδρομές της μεγάλης παρέλασης και μπορεί κανείς να ανακαλύψει μια σειρά από κατασκευές και διακοσμητικά στοιχεία που είχαν τη μορφή τοπικών γιορταστικών εκδηλώσεων.