Αντί να βάλουν τέλος στις στρεβλώσεις που αφορούν την παράλληλη αμοιβή μισθού και σύνταξης και τις πολλαπλές συντάξεις, απλά άλλαξαν το όνομα και από εφάπαξ τα ονόμασαν φιλοδωρήματα
Διατηρείται το όριο συνταξιοδότησης των αξιωματούχων στο 60ό έτος, την ώρα που για τους υπόλοιπους πολίτες βρίσκεται στο 65ο έτος (ή 63ο με πέναλτι 12%)
Εάν, για παράδειγμα, ένα πρόσωπο διοριστεί σε θέση εφόρου, μετά εκλεγεί δήμαρχος, μετά εκλεγεί βουλευτής και στη συνέχεια διοριστεί σε θέση υπουργού ή υφυπουργού, θα πάρει τέσσερα εφάπαξ (ένα για κάθε θέση). Και αν συνεχίζει να βρίσκεται σε θέση αξιωματούχου, θα παίρνει και μισθό
Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου
Η κυβέρνηση το βάφτισε «εκσυγχρονισμό» και «μεταρρύθμιση», αλλά ο λαός με τη σοφία του το ονόμασε εμπαιγμό της κοινωνίας.
Ο λόγος για το νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών αξιωματούχων.
Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την προώθηση ρυθμίσεων για διόρθωση των στρεβλώσεων που προκαλούν την κοινωνία και αφορούν την παράλληλη αμοιβή μισθού και σύνταξης, την παράλληλη αμοιβή δύο και τριών συντάξεων και τη συνταξιοδότηση από το 60ό έτος της ηλικίας των κρατικών αξιωματούχων, την ώρα που για την υπόλοιπη κοινωνία το όριο βρίσκεται στο 65ο έτος (ή 63ο με πέναλτι 12%).
Παρά ταύτα, το νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν τερματίζει καμία από τις πιο πάνω στρεβλώσεις. Το μόνο το οποίο αλλάζει είναι ότι αντί για την παράλληλη αμοιβή δύο και τριών συντάξεων, οι κρατικοί αξιωματούχοι θα λαμβάνουν ένα γενναιόδωρο εφάπαξ στο τέλος της θητείας τους σε κάθε θέση –το οποίο θα μετονομαστεί σε φιλοδώρημα- και το οποίο μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πιο ψηλό από το ποσό το οποίο θα λάμβαναν με το υφιστάμενο καθεστώς.
Δηλαδή, εάν για παράδειγμα ένα πρόσωπο διοριστεί σε θέση εφόρου ή επιτρόπου, μετά εκλεγεί δήμαρχος, μετά εκλεγεί βουλευτής και στη συνέχεια διοριστεί και σε θέση υπουργού ή υφυπουργού, θα πάρει τέσσερα εφάπαξ (ένα για κάθε θέση). Και αν στη συνέχεια εκλεγεί ή διοριστεί σε άλλο πολιτικό αξίωμα, θα πάρει και πέμπτο εφάπαξ – φιλοδώρημα. Μάλιστα, εάν συνεχίζει να υπηρετεί σε θέση αξιωματούχου, θα παίρνει και μισθό και σύνταξη χωρίς κανένα πέναλτι και για όσα χρόνια θα βρίσκεται στη θέση του. Και φυσικά όταν φτάσει στο όριο της συνταξιοδότησης, θα πάρει και σύνταξη.
Το χειρότερο όμως –το οποίο δείχνει ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τα οποία ενέκριναν το νομοσχέδιο ευλόγησαν πρώτα τα δικά τους γένια– είναι ότι το πιο πάνω νομοσχέδιο δεν επηρεάζει το δικαίωμα όσων βρίσκονται σήμερα σε θέση αξιωματούχου. Αντίθετα, τους ανοίγεται παράθυρο για έξτρα δικαιώματα σε περίπτωση που αναλάβουν ξανά στο μέλλον πολιτικό αξίωμα, είτε στην ίδια θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα είτε σε νέα θέση.
Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ορίζει ρητά ότι: «Οι ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν το δικαίωμα των αξιωματούχων σε καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων από το Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων ή σχέδιο όμοιο με αυτό ή από Επαγγελματικό Σχέδιο Καταβολής Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, το οποίο έχει αποκτηθεί από υπηρεσία στην κρατική υπηρεσία ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή που διέπονται από τον περί Δικαστηρίων Νόμο. Επίσης, οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν το δικαίωμα των αξιωματούχων σε καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που έχουν ήδη κατοχυρώσει από υπηρεσία σε άλλα αξιώματα».
«Φιλοδωρήματα» που ζαλίζουν
Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο προβλέπει διαφορετικό συντελεστή για τον υπολογισμό του εφάπαξ του κάθε αξιωματούχου. Μάλιστα και σ’ αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ευλόγησαν πρώτα τα δικά τους γένια, αφού επιφύλαξαν για τον εαυτό τους πιο ψηλό συντελεστή απ’ όλους τους υπόλοιπους αξιωματούχους. Ενδεικτικά είναι τα πιο κάτω στοιχεία:
• Πρόεδρος Δημοκρατίας 431.610 ευρώ: Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών (από τον προϋπολογισμό του 2025), σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει μηνιαίο μισθό με επιδόματα ύψους 14.387 ευρώ, καθώς και σύνταξη (από το 45ο έτος της ηλικίας του) λόγω της θητείας του στη Δημόσια Υπηρεσία. Με τη λήξη της θητείας του θα πάρει όλα τα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ εάν εκλεγεί για δεύτερη θητεία (και υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσει το νομοσχέδιο), θα κατοχυρώσει έξτρα εφάπαξ – φιλοδώρημα ύψους 431.610 ευρώ, συν την αναλογία η οποία θα προκύψει από την αύξηση του μισθού λόγω της ΑΤΑ. Και αυτό γιατί η φόρμουλα η οποία έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο ορίζει το ύψος του φιλοδωρήματος στο ένα δεύτερο (1/2) των τελευταίων μηνιαίων απολαβών του, πολλαπλασιαζόμενο επί τους μήνες της υπηρεσίας του (πέντε χρόνια δηλαδή εξήντα μήνες).
• Πρόεδρος Βουλής 343.320 ευρώ: Σήμερα λαμβάνει μηνιαίο μισθό με επιδόματα ύψους 11.444 ευρώ και το νομοσχέδιο ορίζει το ύψος του φιλοδωρήματος στο ένα δεύτερο (1/2) των τελευταίων μηνιαίων απολαβών, πολλαπλασιαζόμενο επί τους μήνες της υπηρεσίας (πέντε χρόνια δηλαδή εξήντα μήνες). Δηλαδή ο επόμενος Πρόεδρος της Βουλής μετά την Αννίτα Δημητρίου θα πάρει φιλοδώρημα 343.320 ευρώ, συν την αναλογία η οποία θα προκύψει από την αύξηση του μισθού λόγω της ΑΤΑ.
• Υπουργοί και Υφυπουργοί 280.020 ευρώ: Ο μηνιαίος μισθός του με τα επιδόματα ανέρχεται σήμερα σε 9.334 ευρώ και το νομοσχέδιο ορίζει το ύψος του φιλοδωρήματος στο ένα δεύτερο (1/2) των τελευταίων μηνιαίων απολαβών, πολλαπλασιαζόμενο επί τους μήνες της υπηρεσίας (πχ πέντε χρόνια, εξήντα μήνες). Δηλαδή 280.020 ευρώ συν την αναλογία από τις πιθανές μελλοντικές αναπροσαρμογές στις απολαβές τους. Σημειώνεται ότι το θέμα αφορά τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που θα διοριστούν μετά τις εκλογές του 2028. Τα υφιστάμενη μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα πάρουν τα δικαιώματα που προνοούνται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
• Βουλευτές 116.775 ευρώ: Ο μηνιαίος μισθός του με τα επιδόματα ανέρχεται σήμερα σε 7.785 ευρώ. Ωστόσο το νομοσχέδιο ορίζει το ύψος του φιλοδωρήματος στο ένα τέταρτο (1/4) αντί ένα δεύτερο. Έτσι, το ποσό περιορίζεται στις 116.775 ευρώ.
• ΕΔΥ και ΕΕΥ: Στις περιπτώσεις των προέδρων και των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας το ποσοστό της φόρμουλας μειώνεται στο ένα έκτο (1/6) και ως εκ τούτου το φιλοδώρημα κυμαίνεται μεταξύ 78.120 – 114.210 ευρώ, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
• Δήμαρχοι και λοιποί: Στις περιπτώσεις των δημάρχων και κοινοταρχών, καθώς και άλλων κρατικών αξιωματούχων, όπως οι έφοροι, οι πρόεδροι και τα μέλη Αρχών και Σωμάτων, το ποσοστό μειώνεται στο ένα δωδέκατο (1/12). Ενδεικτικά για τους πιο υψηλά αμειβόμενους δημάρχους με μηνιαίες απολαβές 5.973 ευρώ, το φιλοδώρημα φτάνει τις 29.865 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στην πρόταση υπάρχει πρόνοια για συνεισφορά των κρατικών αξιωματούχων με ποσοστό 3%, καθώς και ρήτρα για φορολόγηση 15%.