Ένα μοναδικό πρόγραμμα συνεργασίας για εκπαιδευτικούς και μαθητές, με τους συμμετέχοντες να λένε τα καλύτερα
Της Ελένης Κωνσταντίνου
Ιδιαίτερη είναι η έννοια της συνεργασίας, της συνύπαρξης και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Βέβαια, η κουλτούρα ειρήνης δεν είναι ένα κενό κείμενο που θα έρθει από μόνο του, αλλά χρειάζονται πράξεις και από τις δύο πλευρές και σίγουρα ένα μεγάλο μερίδιο στην καλλιέργεια της κουλτούρας αυτής έχει η Παιδεία. «Ένα ευτυχισμένο και ειρηνικό μέλλον στην Κύπρο θα είναι δυνατό μόνο με νέες γενιές που θα έχουν μεγαλώσει με μια κουλτούρα ειρήνης και ανεκτικότητας», είχε δηλώσει ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί, όταν η τ/κ πλευρά διά του Ερσίν Τατάρ αποφάσισε να αποχωρήσει από το Δικοινοτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Imagine». Το ίδιο πρόγραμμα για το οποίο ακούσαμε πολλά το τελευταίο διάστημα από πολιτικούς κύκλους που επιθυμούν να σταματήσει. Το ίδιο πρόγραμμα για το οποίο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε καταγγείλει στον Γ.Γ. των Η.Ε. την άλλη πλευρά για εμπόδια στη λειτουργία του. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι η αναφορά του κ. Χριστοδουλίδη συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, ο Ν. Χριστοδουλίδης καταγγέλλει την τ/κ πλευρά για τα εμπόδια που θέτει στη λειτουργία Δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών. Σε ό,τι αφορά την Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση / Πρόγραμμα «Imagine», αναφέρει ότι «παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας και από τα Ηνωμένα Έθνη και τους διεθνείς εταίρους, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει ακόμη ανακαλέσει την απόφαση που έλαβε τον Οκτώβριο του 2022 να αναστείλει τη συμμετοχή της στο βραβευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για την ειρήνη “Imagine” και συνεχίζει να παρεμποδίζει την υλοποίηση ενός άλλου προγράμματος που στοχεύει στην ανάπτυξη ενοτήτων μαθημάτων που προωθούν την ειρήνη και τη συμφιλίωση μέσω της εκπαίδευσης».
Επίσης, αναφέρει πως από την πρώτη του έναρξη το 2016, το «Imagine» έχει δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς και στις δύο κοινότητες να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια εκπαίδευσης για την ειρήνη και «αναγνωρίζεται ευρέως ότι έχει συμβάλει πολύ σημαντικά στην προώθηση μιας κουλτούρας ειρήνης και συμφιλίωσης». Βέβαια, δεν είδαμε μετά τις φωνασκίες να τοποθετηθεί ξεκάθαρα η κυβέρνηση για το εν λόγω πρόγραμμα.
Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με όσα καταθέτουν και δεκάδες συμμετέχοντες, πως το «Imagine», ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Αντιρατσιστική Εκπαίδευση / Εκπαίδευση για έναν Πολιτισμό Ειρήνης, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016, έχει επιδείξει ένα σπουδαίο έργο, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην εκπαίδευση για την ειρήνη. Τόσο με δικοινοτικά όσο και με μονοκοινοτικά εργαστήρια και προγράμματα στοχεύει στην αύξηση της επαφής μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και στην προώθηση της ειρήνης, της κατανόησης και του αντιρατσισμού στο νησί, στο πλαίσιο μιας ολιστικής κατανόησης ενός πολιτισμού ειρήνης και μη βίας, εμπνευσμένου από έγγραφα, ψηφίσματα και σχέδια δράσης του ΟΗΕ. Απευθύνεται σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς και στα πλαίσιά του γίνονται συζητήσεις, δραστηριότητες, καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ιστορικούς, πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς χώρους ή άλλους σημαντικούς χώρους και στις δύο κοινότητες. Αυτά, φυσικά, όπως και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του προγράμματος, πραγματοποιούνται σε εθελοντική βάση και με τη συγκατάθεση των γονιών.
Το ΑΚΕΛ απέναντι από τις φωνές μισαλλοδοξίας
Η μεγάλη σημασία του προγράμματος «Imagine» έγκειται στο ότι αποτελεί το μοναδικό πεδίο συνεργασίας στον τομέα της Εκπαίδευσης υπό την αιγίδα και των δύο κοινοτήτων, αναφέρει από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Γραφείου Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ Ηλίας Δημητρίου. Κληθείς από τη «Χαραυγή» να σχολιάσει τα τεκταινόμενα, ο Ηλίας Δημητρίου τονίζει πως το πρόγραμμα έχει επιτύχει να προωθήσει τους στόχους της επαναπροσέγγισης, της συνεργασίας και αλληλοκατανόησης φέρνοντας μαζί χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς από την ημέρα λειτουργίας του ως σήμερα. «Έχει φέρει μαζί άτομα ηλικιών και γεωγραφικής προέλευσης, για τα οποία το Κυπριακό δεν υπήρξε ζήτημα της καθημερινότητάς τους, ενώ οι επαφές με την άλλη κοινότητα ήταν ακόμη πιο δύσκολος στόχος. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με ευκαιρία τη συζήτηση που ξεκίνησε από την ακροδεξιά και άλλους βουλευτές περί των “εκδρομών στην Κερύνεια”. Να σημειωθεί ότι ο ΔΗΣΥ τηρεί ακόμη σιγή ιχθύος επί του θέματος. Είναι γεγονός πως ένα μέρος του πολιτικού συστήματος συγχέει -επιτηδευμένα ή μη- το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους με τη σημασία των σχέσεων με την τ/κ κοινότητα και τη σχέση των Κυπρίων με κάθε σπιθαμή εδάφους αυτού του νησιού. Αυτή η πολιτική, που θα παρομοιαζόταν ως “διαμαρτυρία για το Κυπριακό εις βάθος χρόνου”, ούτε πιο κοντά στα εδάφη μάς φέρνει, ούτε στην επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης στη βάση του πλαισίου των ΗΕ».
Το απαράδεκτο στάτους κβο θα τερματιστεί, όπως τονίζει ο Ηλίας Δημητρίου, με δράση που φέρνει τους Κύπριους σε επαφή με όλο το κυπριακό έδαφος και όλο τον νόμιμο κυπριακό πληθυσμό. «Με δράση που επαναφέρει την εμπιστοσύνη μεταξύ των Κυπρίων, τους οποίους τους χώρισαν οι πληγές που άφησαν πίσω τους ο σοβινισμός και η κατοχή. Αυτόν το στόχο επιτελεί η επαναπροσέγγιση, με την οποία έχει ταυτιστεί διαχρονικά η Αριστερά της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο θα έπρεπε να θεωρείτο ως καθήκον της κυπριακής Πολιτείας να συμβάλει στην επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των νόμιμων πολιτών της. Σε έναν διαιρεμένο τόπο που οι άνθρωποι χωρίζονται ακόμη από συρματοπλέγματα -κυριολεκτικά και νοητά- το “Imagine” προωθεί το στόχο της επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης των νέων γενιών Κυπρίων, θέτοντας έτσι τις βάσεις για ένα ειρηνικό μέλλον σε μια επανενωμένη Κύπρο. Ως ΑΚΕΛ θα στηρίζουμε το “Imagine” και θα βρισκόμαστε απέναντι στις φωνές της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού, γιατί οραματιζόμαστε μια Κύπρο της μόνιμης ειρήνης, της ενσυναίσθησης και της αλληλοκατανόησης μεταξύ όλων των κατοίκων της».
Χιλιάδες οι συμμετέχοντες όλα αυτά τα χρόνια
Από τη μέρα λειτουργίας του το «Imagine», το οποίο υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, έχει επιδείξει ένα αξιοθαύμαστο έργο δεδομένων των συνθηκών. Ξεκίνησε υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση το 2016 μέχρι και το 2022, όταν αποχώρησε η τ/κ πλευρά. Επτά χιλιάδες μαθητές και τέσσερις χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν συμμετάσχει σε δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει, με τους συμμετέχοντες να αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια για αυτό. Επίσης, καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας ότι εγκύκλιος από πλευράς ΥΠΑΝ προς τα σχολεία υπάρχει από το 2017 μέχρι και σήμερα και το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια θητείας 2 Προέδρων της Δημοκρατίας, 2 Υπουργών Παιδείας, 3 Υπουργών Εξωτερικών, ενός εκ των οποίων είναι ο σημερινός ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης. Η χρηματοδότηση γίνεται από το Υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας.