Το µέλλον των φοιτητών εξαρτάται από την ενίσχυση της φοιτητικής χορηγίας

10 Min Read


Του Καλλή Αντούνα

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης διοργάνωσε η Φοιτητική Ένωση Πανεπιστηµίου Κύπρου (ΦΕΠΑΝ) τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025, σχετικά µε το ζωτικό για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους θέµα του κονδυλίου της Φοιτητικής Μέριµνας. Σηµειώνεται πως η φοιτητική χορηγία αποτελεί µια κατάκτηση του οργανωµένου φοιτητικού κινήµατος που ελαφραίνει το δυσβάστακτο κόστος σπουδών. Από το 2013 µέχρι και το 2025, όχι µόνο έχει αποκοπεί µεγάλο µέρος του κονδυλίου, αλλά ακόµα και αυτό που παρέµεινε έχει χάσει από την αγοραστική του αξία, λόγω πληθωρισµού. Στόχος της εκδήλωσης, σύµφωνα και µε τους διοργανωτές, είναι η εξεύρεση λύσεων µέσα από συζήτηση µε τα εµπλεκόµενα υπουργεία και κοινοβουλευτικά κόµµατα, µε ορίζοντα την εξεύρεση λύσεων.

Στη συζήτηση συµµετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονοµικών και Παιδείας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, ο βουλευτής του ∆ΗΣΥ Πρόδροµος Αλαµπρίτης, ο Ανδρέας Νικηταράς εκ µέρους του ∆ΗΚΟ, ο Μάριος Λεωνίδου εκ µέρους της Ε∆ΕΚ και εκπρόσωποι των Φοιτητικών Ενώσεων του ΤΕΠΑΚ, του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας και του Πανεπιστηµίου Frederick. Την εκδήλωση, επίσης, στήριξαν φοιτητικές ενώσεις από χώρους σπουδών της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Εξαρτηµένο από τη φοιτητική χορηγία το µέλλον των φοιτητών

Η δυνατότητα πρόσβασης πολλών φοιτητών/τριών στην τριτοβάθµια εκπαίδευση θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση της φοιτητικής χορηγίας, ανέφερε στην εισηγητική του οµιλία ο πρόεδρος της ΦΕΠΑΝ, Εφραίµ Χρίστου.

Συγκεκριµένα, ο πρόεδρος της ΦΕΠΑΝ σηµείωσε πως µε την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασµένο Μάιο, η ΦΕΠΑΝ προχώρησε σε σειρά ενεργειών που έχουν να κάνουν µε το ζήτηµα της φοιτητικής χορηγίας, λαµβάνοντας υπόψιν τα αυξηµένα ενοίκια και την απρόσιτη στέγη, το κόστος υλικοτεχνικού εξοπλισµού, το κόστος αγοράς των υποχρεωτικών βιβλίων και γενικότερα το κόστος διαβίωσης.

Η αποκατάσταση των αποκοπών, η αναθεώρηση των κριτηρίων, η ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων και η ενίσχυση της υπηρεσίας τέθηκαν στις προτεραιότητες της Ένωσης, η οποία πραγµατοποίησε σειρά συναντήσεων µε φορείς και υπουργούς, θέτοντας τα αιτήµατά της.

Τον Σεπτέµβριο του 2024, η ΦΕΠΑΝ απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονοµικών µε αίτηµα την αναθεώρηση του κονδυλίου της φοιτητικής χορηγίας, ενώ παρέδωσε διά χειρός επιστολή και προς τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος δεσµεύτηκε να αξιολογήσει τις προτάσεις της. Στην απάντηση του Υπουργείου Οικονοµικών όµως τον Οκτώβρη, στο αίτηµα της ΦΕΠΑΝ αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα διαφοροποιηθεί οτιδήποτε. «Στην αντίθετη πλευρά αποφάσισε να κινηθεί το Υπουργείο Οικονοµικών, µε την κυβέρνηση να αποκόπτει άλλα 2,8 εκατοµµύρια ευρώ από τον προϋπολογισµό για τη φοιτητική χορηγία µε τη δικαιολογία του αδιανέµητου ποσού, χωρίς διάθεση αναπροσαρµογής των κριτηρίων», τόνισε.

Η ΦΕΠΑΝ µε τη στήριξη 10 και πλέον οργανωµένων συνόλων, εν µέσω τελικών εξετάσεων, διοργάνωσε διαµαρτυρία έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά την ψήφιση του προϋπολογισµού. Το ζήτηµα της αποκοπής αναδείχθηκε ως ένα από τα πρώτα θέµατα όλων των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, ενώ ηγέτες κοµµάτων και πολλοί βουλευτές χαρακτήρισαν δίκαια τα αιτήµατα των φοιτητών.

«Είναι στα χέρια µας να κάνουµε ό,τι µπορούµε και όλοι µαζί να βρούµε λύσεις προς το συµφέρον του συνόλου της κοινωνίας», κατέληξε.

Ρίχνουν το µπαλάκι της ευθύνης στις φοιτητικές οργανώσεις τα υπουργεία

Η απουσία ενιαίας πρότασης εκ µέρους των φοιτητικών οργανώσεων και ενώσεων είναι πρόβληµα και προκαλεί σύγχυση στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήµατος, σηµείωσαν οι εκπρόσωποι των δύο υπουργείων.

Συγκεκριµένα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονοµικών, κ. Γαβριήλ Μίθηλλος, ανέφερε πως το Υπουργείο Οικονοµικών έχει λάβει τις εισηγήσεις, τόσο της ΦΕΠΑΝ, όσο και της ΠΟΦΕΝ και των άλλων φοιτητικών οργανώσεων. «Η καθεµία από εσάς τις οργανώσεις, ενώ στις εισηγήσεις σας έχετε κοινό στόχο την αύξηση των χορηγιών, την αύξηση του κονδυλίου και των ποσών που δίνονται για κάθε φοιτητή, στο τέλος της ηµέρας ο καθένας σας λέει κάτι διαφορετικό, ως προς τις εισηγήσεις του», δήλωσε προσθέτοντας πως θα ήταν καλύτερο να υπάρξει µία από κοινού ενιαία εισήγηση, ώστε να εξετάζονται όλες οι υποθέσεις µαζί.

«Ως Υπουργείο Οικονοµικών, τις τελικές µας αποφάσεις θα τις πάρουµε σφαιρικά, εξετάζοντας επίσης και τη φορολογική µεταρρύθµιση όπου εκεί θα δούµε και τις πιστώσεις και τις εκπτώσεις οι οποίες θα δοθούν τόσο για τους φοιτητές, όσο και για τα άλλα τέκνα κάποιας οικογένειας», σηµείωσε.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, κ. Πανίκος Γιωργούδης, ανέφερε πως το Υπουργείο έχει επίσης λάβει τις προτάσεις της ΦΕΠΑΝ και έχει πραγµατοποιήσει συναντήσεις τόσο µε τη ΦΕΠΑΝ, όσο και µε άλλες φοιτητικές οργανώσεις. Πρόσθεσε πως «είναι γεγονός ότι τα αιτήµατα που τίθενται είναι πάρα πολλά» και συµφώνησε ότι πρέπει ίσως να υπάρξει µια κεντρική συνεννόηση για να υπάρξουν στοχευµένα αιτήµατα.

«Το Υπουργείο Παιδείας σε αυτό το στάδιο θα έρθει να στηρίξει όσο γίνεται τα αιτήµατα των φοιτητών, πάντοτε στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Οικονοµικών βέβαια», επεσήµανε και τόνισε πως το Υπουργείο Παιδείας θα είναι «πάντα συνεργάτης των φοιτητών» και πως µαζί µε το Υπουργείο Οικονοµικών θα βρεθούν λύσεις σε αυτά τα συγκεκριµένα αιτήµατα.

Χρ. Χριστοφίδης: «Ο αγώνας τώρα είναι για αποκατάσταση και όχι για αύξηση»

Στην ανάγκη ενίσχυσης της Φοιτητικής Μέριµνας για να συµβαδίζει µε τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, συµφώνησαν οι βουλευτές και εκπρόσωποι κοµµάτων που παρευρέθηκαν.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης σηµείωσε πως ο αγώνας που γίνεται τώρα είναι ουσιαστικά για αποκατάσταση της χορηγίας και όχι για αύξησή της. Σχολίασε, ακόµα, την υποκριτική στάση του Υπουργείου Οικονοµικών σχετικά µε τη φορολογική µεταρρύθµιση, καθώς µέσα από δηλώσεις του ίδιου του υπουργού φανερώνεται η απουσία πολιτικής κατεύθυνσης για στήριξη της κοινωνίας, των φοιτητών συµπεριλαµβανοµένων. Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης πως σύµφωνα µε τα στοιχεία οι αυξήσεις των εισοδηµάτων τα τελευταία χρόνια λόγω ΑΤΑ κ.τ.λ., συνέβαλαν στη µείωση των αιτήσεων, καθώς οικογένειες δεν πληρούν τα εισοδηµατικά κριτήρια. Τέλος, σχετικά µε το Ίδρυµα Κρατικών Υποτροφιών, σχολίασε ως ανεπίτρεπτο το φετινό περιστατικό µε τους 348 δικαιούχους και τόνισε πως το ίδρυµα έχει ανάγκη ουσιαστικής στήριξης.

Για τον ∆ηµοκρατικό Συναγερµό είναι βασική προτεραιότητα η στήριξη των οικογενειών µε παιδιά και φοιτητές, τόνισε ο βουλευτής του κόµµατος Πρόδροµος Αλαµπρίτης. Ειδικότερα, σηµείωσε ότι ο ∆ΗΣΥ επεξεργάστηκε σειρά προτάσεων που σχετίζονται µε τη φορολογική µεταρρύθµιση, την ενίσχυση του ΙΚΥΚ και την αλλαγή των κριτηρίων για τη Φοιτητική Μέριµνα.

Το θέµα της φοιτητικής χορηγίας και τα θέµατα παιδείας είναι ένα διευρυµένο πρόβληµα, δήλωσε εκ µέρους του ∆ΗΚΟ ο κ. Ανδρέας Νικηταράς. Ο κ. Νικηταράς αναφέρθηκε και στη φορολογική µεταρρύθµιση, µε την οποία θεωρεί πως θα πρέπει να εξορθολογιστούν τα κριτήρια ώστε να παρέχουν πρόσβαση στους φοιτητές σε αυξηµένα κονδύλια. Τέλος, σχετικά µε το ΙΚΥΚ, σηµείωσε πως πρέπει να ενδυναµωθεί, έτσι ώστε να µη χρειάζονται άλλα ταµεία για παραχώρηση υποτροφιών και χορηγιών.

Από πλευράς του ο Μάριος Λεωνίδου, εκ µέρους της Ε∆ΕΚ, σηµείωσε πως χρειάζεται περισσότερη έµπρακτη στήριξη των φοιτητών, τονίζοντας την ανάγκη διαµόρφωσης ενιαίας πρότασης εκ µέρους των φοιτητικών οργανώσεων.

Αξίζει να σηµειωθεί πως από το βήµα της εκδήλωσης ο επικεφαλής της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, Λένος Χριστοφόρου, απευθυνόµενος στις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις, τις κάλεσε να συνδιαµορφώσουν από κοινού ενιαία πρόταση.



Share This Article