Αυξήθηκαν κατά 10,3 εκατομμύρια οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη που υποφέρουν από ενεργειακή φτώχεια, όπως αποδεικνύει νέα ανάλυση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ΕΤUC).
Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Ερευνών της ETUC (ETUI), ο αριθμός των εργαζομένων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζεστάνουν το σπίτι τους το χειμώνα πολλαπλασιάστηκε μέσα σε μια τετραετία, αγγίζοντας τα 23,7 εκατομμύρια το 2023 από 13,4 εκατομμύρια το 2019, καταγράφοντας αύξηση του 76%.
Η έρευνα επιβεβαίωσε αυτό που ξέρουμε και βιώνουμε, αναφέρει από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου.
«Την τελευταία πενταετία, η ενεργειακή φτώχεια, και στην Κύπρο και στην Ευρώπη, βαθαίνει επικίνδυνα, παράλληλα με την αύξηση του κόστους ζωής. Ως ΑΚΕΛ, αλλά και ως ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, εδώ και χρόνια προειδοποιούμε για το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για στήριξη ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και για διασφάλιση της ενέργειας ως δημοσίου, κοινωνικού αγαθού, προσβάσιμου σε όλους. Δεν εισακουστήκαμε! Μέχρι και σήμερα, προκλητικά συνεχίζουν να θέτουν τα συμφέροντα των μεγάλων κολοσσών του ενεργειακού τομέα πάνω από τις βασικές ανάγκες του λαού.
Τα αποτελέσματα, γνωστά σε όλους μας. 363.500 συνάνθρωποί μας πεθαίνουν, ετησίως, από το κρύο στην Ευρώπη. Και άλλες τόσες ψυχές βιοπαλαιστών που δεν καταγράφονται στις στατιστικές, αλλά πεθαίνουν, γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν».
Όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργίου, στην Κύπρο 127 χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. «Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει επιτέλους μέτρα. Δεν έχουν, πλέον, καμία δικαιολογία. Η Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση που αποστείλαμε, ξεκαθάρισε ότι επιτρέπεται η μείωση του ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια, όπως και η φορολόγηση των υπερκερδών στον τομέα του ηλεκτρισμού».
Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ, υπογραμμίζει ο κ. Γεωργίου, ζητούν τα αυτονόητα. «Μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9%. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα παραγωγής, ανάπτυξη υποδομών για αποθήκευση της ενέργειας και φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ΑΠΕ, ώστε να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας».
Αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών η ενεργειακή φτώχεια
Η ενεργειακή φτώχεια, όπως τονίζει μιλώντας στη «Χαραυγή» ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, δεν προέκυψε από το πουθενά. «Είναι το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, της απουσίας κοινωνικής πολιτικής, αλλά και της ανικανότητας των κυβερνώντων να προωθήσουν έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού μας. Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του».
«Σε μια εποχή που ήδη 363.500 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από το κρύο στην Ευρώπη, η τεράστια αύξηση του αριθμού όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους απαιτεί επείγουσα δράση», δήλωσε από την πλευρά του ο Γραμματέας της Συνομοσπονδίας της ETUC, Ludovic Voet.
Οι εργαζόμενοι αποτελούν το 49% των ενεργειακά φτωχών
Με βάση τα τελευταία στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσης, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην ΕΕ (για το φορολογικό έτος 2023), πάνω από 47,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε νοικοκυριά με ανεπαρκή θέρμανση. Πρόκειται για 16 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 6,9% ή 30,7 εκατομμύρια.
Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) αναφέρεται, επίσης, στο φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών. Όπως επισημαίνει, από τα 16 εκατομμύρια επιπλέον άτομα που βυθίστηκαν στην ενεργειακή φτώχεια, τα 10,3 εκατομμύρια από αυτούς είναι εργαζόμενοι.
Οι εργαζόμενοι αποτελούν το 49% των ενεργειακά φτωχών έναντι 44% το 2019. Ωστόσο, πολλές από τις θέσεις εργασίας τους απειλούνται πλέον ως αποτέλεσμα του υψηλού ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες, σημειώνει η ΕΤUC.
Στα μέτρα που προτείνει ζητά μεταξύ άλλων ελέγχους τιμών για την προστασία των νοικοκυριών από τις μεταβολές στις τιμές της ενέργειας και για την πρόληψη της ενεργειακής φτώχειας. Ακόμη, να εφαρμοστεί απαγόρευση διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Ελένη Κωνσταντίνου