Μεθόδευσαν με τον τρόπο τους να μείνει «εγκλωβισμένο» το πρόγραμμα ασθενών εξωτερικού

3 Min Read


Aρκετές είναι οι γκρίζες ζώνες από την πρόθεση του ΟΑΥ να προχωρήσει σε σύναψη συμβολαίου με τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη (μετά την αφυπηρέτησή της σε ένα μήνα), προκειμένου να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί για το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό. Αν και οι αρμόδιοι καθησύχαζαν όλο αυτό το διάστημα όσους προειδοποιούσαν ότι θα έπρεπε ήδη να προχωρούσε στον ΟΑΥ η μεταφορά του προγράμματος αποστολής ασθενών, όπως προνοεί και η νομοθεσία, εντούτοις στο παρά πέντε φαίνεται ότι κάποιοι είχαν άλλα σχέδια στο μυαλό τους.

Η κα Γιαννάκη καθώς και η επικεφαλής του τμήματος επιδοτούμενων ασθενών του Υπουργείου Υγείας που συνταξιοδοτούνται προσεχώς είναι οι μόνες με εξειδίκευση στη διαχείριση των διαδικασιών αποστολής ασθενών στο εξωτερικό. Συνεπώς, το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί μέχρι σήμερα η εν λόγω υπηρεσία δεν μεταφέρθηκε στον ΟΑΥ για να στελεχωθεί καταλλήλως; Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε ότι την τελευταία τουλάχιστον τριετία η προσπάθεια να γίνει η νέα ρύθμιση έβρισκε εμπόδια.

Οι θέσεις εργασίας που προνοούνταν δεν εγκρίθηκαν στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, αλλά είχαν εμποδιστεί και αποσπάσεις προσωπικού από το Υπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ. Επίσης, το Υπ. Υγείας δεν προώθησε κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο, έστω και αν πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Δαμιανός είπε ότι έστελναν επιστολές στον ΟΑΥ από το 2022. Εάν υπήρχε η ελάχιστη πολιτική βούληση, το Υπ. Υγείας θα έπρεπε από τη μια να ενέκρινε τις αποσπάσεις και από την άλλη τις θέσεις που είχε αιτηθεί ο ΟΑΥ τουλάχιστον την τελευταία 5ετία. 

Επιπλέον, το χρονοδιάγραμμα έλεγε ότι το ΤΕΑ θα μεταφερόταν στον ΟΑΥ την 1η Ιανουαρίου 2025 ώστε να υπάρχει χρόνος 4 μηνών (πριν την αφυπηρέτηση της Χριστίνας Γιαννάκη για να τους παρέχεται η όποια βοήθεια χρειαζόταν στα αρχικά στάδια). Μάλιστα, ο ΟΑΥ είχε ετοιμάσει και τους σχετικούς Κανονισμούς που ολοκληρώθηκαν εδώ και καιρό, χωρίς όμως να προωθηθούν στη Βουλή. 

Συνεπώς, το όποιο αδιέξοδο και οι λύσεις ανάγκης για να μην κινδυνεύσουν ασθενείς δεν δημιουργήθηκε από μόνο του, αλλά κάποιοι οδήγησαν τα πράγματα να εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο. 



Share This Article