Η Λάρνακα φιλοξένησε την 9η Συνάντηση CapTech EnE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

4 Min Read


Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περισσότερα από 17 Υπουργεία Αμυνας κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (ΕΟΑ), το Στρατιωτικό επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Staff – EUMS), από την Αμυντική Βιομηχανία της Κύπρου και ευρωπαϊκών κρατών και τον ακαδημαϊκό χώρο, πραγματοποιήθηκε από τις 25 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου η 9η Συνάντηση CapTech Energy & Environment (CapTech EnE) του ΕΟΑ.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι «η συνάντηση που φιλοξενήθηκε από το ΥΠΑΜ πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Λάρνακας και σ’ αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από 60 ειδικοί του κλάδου».

Τη συνάντηση χαιρέτησε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Άννα Αριστοτέλους, «η οποία στην ομιλία της εξήρε την πολιτική των πράσινων στρατοπέδων της Εθνικής Φρουράς, τα οποία αποτελούν πρότυπο για καινοτομία στην Ευρώπη. Τόνισε την ανάγκη ευθυγράμμισης των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Υπουργείων Άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων, με μη στρατιωτικές τεχνολογικές καινοτομίες και ότι οι θεματικές που αφορούν τον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, θα αποτελέσουν μέρος των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το συνέδριο «επικεντρώθηκε στις προκλήσεις, τις τεχνολογικές εξελίξεις και στον στρατηγικό σχεδιασμό του ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα σε θέματα συνυφασμένα με την ενέργεια και το περιβάλλον καθώς και στην ενσωμάτωση των αμυντικών απαιτήσεων στις τεχνολογικές εξελίξεις, δίνοντας έμφαση στη συμβολή της βιομηχανίας στην εξεύρεση λύσεων και ιδιαίτερα στην επίτευξη ενεργειακής απόδοσης, ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας στον αμυντικό τομέα».

Η τριήμερη ατζέντα της συνάντησης, «περιλάμβανε συζητήσεις και ενημερώσεις για έργα και δράσεις του CapTec EnE, σχετικά με αναδυόμενες τεχνολογίες, τον στρατηγικό σχεδιασμό έρευνας, τη βιομηχανική συνεργασία καθώς επίσης συζητήσεις για τον τομέα της έρευνας σχετικά με συστήματα παραγωγής, διαχείρισης, διανομής και αποθήκευσης ενέργειας».

Ακόμα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και σχετική συζήτηση «αναφορικά με το Στρατηγικό Ερευνητικό Πρόγραμμα (SRA) του CapTech EnE και τα 10 υφιστάμενα Τεχνολογικά Στοιχεία (Technology Building Blocks – TBBs). Παράλληλα, προτάθηκε η προσθήκη νέων TBBs, τα οποία θα αφορούν στην πυρηνική ενέργεια, την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών (PCEI-Protection of Critical Energy Infrastructure), των προηγμένων δομικών υλικών, στις στρατηγικές παραγωγής και εκμετάλλευσης συνθετικών καυσίμων και την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτόνομα ενεργειακά συστήματα».

Σημειώνεται ότι «μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής των Υπουργείων Άμυνας σε περιβαλλοντικά προγράμματα του ΕΟΑ, διαμέσου της οποίας επιτυγχάνεται η ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε στρατιωτικές υποδομές, η ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών εγκαταστάσεων και η εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας, για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και μείωση του επιχειρησιακού αποτυπώματος άνθρακα των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων, στοιχεία τα οποία συνάδουν απόλυτα με τους στόχους CapTech EnE».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΜ «οι διάφορες παρουσιάσεις τεχνολογίας και καινοτομίας, πρόβαλαν καινοτόμες προτάσεις για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων και ανέδειξαν τον ρόλο της ενεργής συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και της βιομηχανίας ως καταλυτικό παράγοντα μετασχηματισμού και ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας».



Share This Article