Ισότητα παντού: Στα λόγια και στις πράξεις

8 Min Read


Ισότητα παντού: Στα λόγια και στις πράξεις – Διακήρυξη Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ για την 8η Μαρτίου

Δείτε αναλυτικά:

8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, παγκόσμια ημέρα τιμής και αγώνα, παγκόσμια ημέρα διεκδίκησης για την ισότητα των φύλων. Μια μέρα που έχει τις ρίζες στο 1908, στην εξέγερση των εργατριών στα κλωστοϋφαντουργία στη Νέα Υόρκη. Το ζητούμενο της εξέγερσης δεν ήταν άλλο από τις καλύτερες συνθήκες εργασίας και μεροκάματα.

Παρά τα όποια βήματα γίνονται προς τα μπρος, δυστυχώς ένα αιώνα μετά την καθιέρωση της ημέρας αυτής, οι αγώνες για ισότητα των φύλων παραμένουν επίκαιροι. Είναι αγώνες οι οποίοι αποτελούν μέρος της ευρύτερης διαδικασίας για κοινωνική αλλαγή. Η πολλαπλή εκμετάλλευση που υφίστανται οι γυναίκες, αφενός λόγω του φύλου τους και αφετέρου λόγω της θέσης τους στην εργασία είναι απότοκο της πατριαρχίας, που θέλει τη γυναίκα σε δεύτερο ρόλο και του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, που θέλει τη γυναίκα οικονομικά εξαρτώμενη, απομονωμένη από το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, δέσμια του ρόλου της ως σύζυγος και ως μητέρα.

Η φετινή επέτειος μας βρίσκει σε μια περίοδο έντονων παγκόσμιων και τοπικών προκλήσεων, όπως οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Παλαιστίνη, η κατάσταση στην Ουκρανία, η άνοδος του φασισμού και της ακροδεξιάς, η στασιμότητα στο Κυπριακό, η ακρίβεια και η φτώχεια. Οι συνθήκες αυτές επιβεβαιώνουν πως οι αγώνες των γυναικών είναι αναγκαίοι.

Την ίδια στιγμή, η στασιμότητα στο κυπριακό προκαλεί τεράστια ανησυχία αφού από το 2017  βρίσκεται σε πρωτοφανές αδιέξοδο καθιστώντας την οριστική διχοτόμηση πραγματικό κίνδυνο ενώ οι συζητήσεις περί ΝΑΤΟ υπονομεύουν τη διακηρυγμένη θέση για επανέναρξη των συνομιλιών. Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ τασσόμαστε ενάντια στη ΝΑΤΟποίηση του νησιού μας και απαιτούμε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο για μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη, ενωμένη και αποστρατιωτικοποιημένη, γέφυρα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναγκαίοι και επίκαιροι είναι και οι αγώνες για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2024, η Κύπρος κατατάσσεται 20ή ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Παρόλο που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Εργασίας, η εικόνα είναι διαφορετική σε άλλα πεδία. Στον τομέα της κατανομής ευθυνών για τη φροντίδα παιδιών και νοικοκυριού, η Κύπρος είναι τρίτη από το τέλος, καθώς το 70% των γυναικών αναλαμβάνει αποκλειστικά αυτές τις υποχρεώσεις. Στον τομέα της Ισχύος, που αφορά τη συμμετοχή των δύο φύλων στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία, βρισκόμαστε στην 8η θέση από το τέλος. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά έτσι ώστε η ισότητα να μην παραμένει στα λόγια και στα χαρτιά.

Παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο η ισότητα των φύλων στους περισσότερους τομείς κατοχυρώνεται με ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο, εντούτοις η μη εφαρμογή της νομοθεσίας, οι ανεπαρκείς προϋπολογισμοί και η έλλειψη πολιτικής βούλησης  διαιωνίζουν τα έμφυλα στερεότυπα και διατηρούν τις ανισότητες ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.  Σε αυτό το πλαίσιο οι γυναίκες στερούνται βασικών δικαιωμάτων όπως η ίση πρόσβαση στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Στον χώρο της εργασίας, για παράδειγμα, παρά την ύπαρξη νομοθεσίας για ίση αμοιβή, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει σημαντικό, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς. Στον τομέα της καταπολέμησης της έμφυλης βίας, ενώ υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τις κακοποιημένες γυναίκες, οι δομές στήριξης και οι ξενώνες φιλοξενίας είναι ελάχιστοι και υποχρηματοδοτημένοι, την ίδια στιγμή που οι θεσμοί προστασίας και απονομής της δικαιοσύνης αδυνατούν να ανταποκριθούν. Παρόμοια, στην μεταχείριση των γυναικών σε τομείς όπως ο αθλητισμός και οι επιστήμες, στην εφαρμογή της νομοθεσίας για το σεξισμό και στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων.  Η νομοθεσία από μόνη της δεν αρκεί· απαιτείται ουσιαστική πολιτική δράση έτσι ώστε οι κυβερνώντες να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις.

Με αφορμή την 8η Μαρτίου, το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, απευθύνει θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό σε κάθε γυναίκα που ζει στην Κύπρο: Ελληνοκύπρια, Τουρκοκύπρια, Αρμένισσα, Μαρωνίτισσα, Λατίνα, προσφύγισσα, μετανάστρια.  Σε όλες τις μαθήτριες, φοιτήτριες, εργαζόμενες, αγρότισσες, οικοκυρές, μονογονείς, συνταξιούχες και άνεργες, γυναίκες με αναπηρίες και γυναίκες ΛΟΑΤΚΙ+.

Σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δυναμώσουμε τη συλλογική μας δράση. Να αγωνιστούμε μαζί για την εξάλειψη των ανισοτήτων, τη διεκδίκηση της ουσιαστικής ισότητας, τη χειραφέτηση , την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας αλλά και για την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας. 

Ο δρόμος είναι μακρύς. Απαιτεί αγώνα, επιμονή και αφύπνιση συνειδήσεων ανεξαρτήτως φύλου. Είναι αγώνας ταξικός και κοινωνικός, ενάντια σε ένα σύστημα που τρέφει τις ανισότητες. Σε αυτόν τον διαρκή αγώνα, καμία και κανείς δεν περισσεύει. 

Τιμούμε τη φετινή 8η Μαρτίου, απαιτώντας να γίνει πράξη το σύνθημα μας: Ισότητα παντού: στα λόγια και στις πράξεις!

Σε αυτό το πλαίσιο διεκδικούμε:

• Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις κρατικές πολιτικές, συνοδευόμενη από επαρκή, έμφυλο προϋπολογισμό.

• Δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ισότητας με εκτελεστική εξουσία, οριζόντιες αρμοδιότητες, επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους

• Αύξηση των προϋπολογισμών για όλους τους κρατικούς φορείς προώθησης της ισότητας των φύλων

• Πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας σε τομείς που αφορούν την ισότητα των φύλων όπως: καταπολέμηση της έμφυλης βίας, χάσμα αμοιβών, ισότητα στην εργασία, καταπολέμηση του σεξισμού.

• Λήψη μέτρων για καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων με ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

• Κοινωνικά, πολιτικά και θεσμικά μέτρα που να στηρίζουν τη γονεϊκότητα ως κοινωνική ευθύνη και να κατοχυρώνουν την ισότιμη κατανομή των οικογενειακών ευθυνών. Σε αυτά να περιληφθεί η βελτίωση της άδειας μητρότητας, της άδειας πατρότητας και της γονικής άδειας καθώς και η δημιουργία ποιοτικών δημόσιων υποδομών για παιδιά, προσβάσιμων και σε άλλα εξαρτώμενα άτομα.

• Προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια και πολιτική ζωή.



Share This Article