Ζητήματα Ιδεολογίας: Φοιτητικό κίνημα (β)

2 Min Read


Επιμέλεια: Νίκος Κουζούπης

Η σχετική απομόνωση των φοιτη­τών ως μια ειδική κοινωνικο-επαγ­γελματική ομάδα, καθώς και η ηλι­κιακή ομοιογένειά της διαμορφώνει σε αυτούς μια ιδιαίτερη ομαδική αυ­τογνωσία και μια δική τους ιδιόμορ­φη πολιτιστική κουλτούρα και τρόπο ζωής και σκέψης.

Ως ένα βαθμό αυτή η απομόνωση των φοιτητών μέσα στα πλαίσια του δικού τους μικρόκοσμου επεξηγεί και το γεγονός γιατί ένα σημαντικό μέρος τους χαρακτηρίζεται από πολι­τική απειρία και συνήθως τους συνε­παίρνει ο ενθουσιασμός ηχηρών και ψευδο-επαναστατικών συνθημάτων, αριστερίστικες ιδέες, πολύ συχνά ο αναρχισμός, προκαλούμενος επίσης από την αστική κρατική αυθαιρεσία.

Το πιο συνειδητό τμήμα του φοι­τητικού κινήματος είναι αλληλέγγυο με την πάλη της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων ενάντια στο ζυγό των μονοπωλίων και του πολυε­θνικού κεφαλαίου, για πλήρεις δημο­κρατικές αναδιαρθρώσεις μέσα στην κοινωνία, ανοίγοντας προοπτικές για ευρύτερες κοινωνικές αναδιαρθρώ­σεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτοπόρα φοιτητική νεολαία συμμετέχει ενεργά σε πορείες ειρήνης ενάντια στον πό­λεμο και τους εξοπλισμούς, σε μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στις φυλετικές και άλλες διακρίσεις, σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς αγωνιζόμενους λαούς, σε κινητοποιήσεις για την προ­ώθηση ρεαλιστικών λύσεων στα οικο­λογικά προβλήματα.

Οι εμπειρίες του παρελθόντος κα­ταδεικνύουν ότι για να είναι επιτυ­χημένος ο αγώνας των φοιτητών και να φέρει θετικά αποτελέσματα για την προώθηση των δικαιωμάτων τους θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη εναρ­μόνιση και συνεργασία τόσο με το εργατικό κίνημα, όσο και με όλες τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις της χώ­ρας.



Share This Article