Μορφές κοινωνικής συνείδησης και αρχαιοελληνική τέχνη (β)

6 Min Read


Επιμέλεια: Νίκος Κουζούπης

Αυτό το φαινόμενο συνδέεται με το γεγονός ότι η αρχαιοελληνική τέχνη αντιπροσωπεύει την υπέροχη παιδική ηλικία της ανθρωπότητας, που για τον σημερινό άνθρωπο έχει μια διαχρονι­κή γοητεία ως ένα στάδιο στην εξέλι­ξή του, που ουδέποτε θα μπορέσει να επαναληφθεί ξανά. Ακριβώς σε εκείνο το στάδιο υπάρχουν σημαντικά χα­ρακτηριστικά γνωρίσματα που έχουν πανανθρώπινη σημασία.

Από την άλλη πλευρά, η καπιτα­λιστική παραγωγή είναι στο πολλα­πλάσιο πιο εξελιγμένη όσον αφορά το τεχνολογικό της επίπεδο απ’ ό,τι η παραγωγή στους κλασικούς χρόνους, αλλά έχει εχθρικές διαθέσεις έναντι των γνωστών τομέων της πνευματι­κής παραγωγής, όπως π.χ. της τέχνης, της ποίησης κ.λπ.

Τα έργα των μεγάλων Δυτικοευ­ρωπαίων συγγραφέων του 19ου αιώ­να όπως του Στάνταλ, του Μπαλζάκ, του Ουγκώ, του Ντίκενς και μια σειρά άλλων θα μπορούσαν να δημιουργη­θούν μόνο μέσα στα πλαίσια της κα­πιταλιστικής κοινωνίας ως η άμεση ή η έμμεση έκφραση της διαμαρτυρίας έναντι των συνθηκών, που παραμόρ­φωναν και αποπροσωποποιούσαν το άτομο της δεδομένης κοινωνίας (η εξουσία του χρήματος, οι λυκοφιλίες, καμουφλαρισμένες με τις ψευδαισθή­σεις περί ελευθερίας, ισότητας κ.λπ.).

Έτσι, λοιπόν, η εξάρτηση της τέ­χνης και των απόψεων περί αισθη­τικής είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Μεταξύ της κατάστασης και των συμφερόντων συγκεκριμένης τάξης και της καλλιτεχνικής αντα­νάκλασής τους υπάρχουν μια σειρά από ενδιάμεσους κρίκους. Εδώ απλώς πρέπει να προστεθεί ότι στα διάφορα είδη τέχνης η σχέση τους με την κοι­νωνική ζωή δεν είναι η ίδια. Η μουσι­κή συνδέεται με την κοινωνία και τις τάξεις με πολύ πιο σύνθετους τρόπους απ’ ό,τι για παράδειγμα η λογοτεχνία ή η ζωγραφική. Όμως όλα τα είδη τέ­χνης δεν μπορούν να γίνουν σε βάθος κατανοητά χωρίς την επιστημονική ανάλυση όλης της δομής των αλλη­λοεπιδρώμενων κοινωνικών σχέσεων. Τεράστιο ρόλο γι’ αυτό διαδραματίζει η κοινωνική και πολιτική πάλη και η αντανάκλασή της στις διάφορες μορ­φές της συνείδησης, καθώς επίσης και η κατάσταση της κοινωνικής ψυ­χολογίας σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα. Σημαντικό, επίσης, είναι να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν το γεγο­νός ότι για την καλλιτεχνική αναπα­ραγωγή της πραγματικότητας ασκεί μεγάλη επιρροή η προσωπικότητα του ίδιου του καλλιτέχνη, το ταλέντο και η κοσμοθεωρία του, αλλά και η ακολου­θούμενη καλλιτεχνική του νοοτροπία, όπως και η σχέση του με συγκεκριμέ­νες παραδόσεις κ.ο.κ.

Η γενική νομοτέλεια που διέπει την εξέλιξη της τέχνης συνίσταται στο γεγονός ότι οι σπουδαιότερες δημιουργίες της, που συμπεριλαμβά­νονται στον πνευματικό πλούτο της ανθρωπότητας, είναι οι καλλιτεχνικές ενσαρκώσεις της πραγματικής ζωής, των πρωτοπόρων ιδανικών και επιθυ­μιών των ανθρώπων μιας συγκεκρι­μένης ιστορικής εποχής. Συγχρόνως, η ενική μορφή της τέχνης υποβοηθά τους καλλιτέχνες να εκφράζουν τις πρωτοπόρες ιδέες της εποχής τους μόνο όταν ο καλλιτέχνης όντας πραγ­ματικός εκπρόσωπος του λαού του δεν απαξιώνει τα επιτεύγματα άλλων λαών. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η παγκόσμια αλληλοεπίδραση των επι­μέρους πολιτισμών είναι αδύνατον να γίνουν αντιληπτά αρκετά πράγματα όχι μόνο του πολιτισμού της εποχής μας, αλλά και του πολιτισμού προ­ηγούμενων εποχών. Η πρωτοπόρα τέχνη υπηρετεί ταυτόχρονα τα ενδια­φέροντα και του λαού της και της αν­θρωπότητας τόσο της εποχής της, όσο και του μέλλοντος.

Η τέχνη άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή του λαού αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες κοι­νωνικής προόδου. Αυτός δε ο ρόλος της τέχνης εκπληρώνεται μέσα από την καλλιτεχνική εξερεύνηση του κόσμου, μέσω της ικανοποίησης των αισθητικών αναγκών του ατόμου. Αντικατοπτρίζοντας την πραγματικό­τητα σε καλλιτεχνικές εικόνες η τέχνη επενεργεί μέσω αυτών των εικόνων στη σκέψη και τις αισθήσεις των αν­θρώπων, στις επιθυμίες, τις πράξεις και τις ενέργειές τους. Εν τω μεταξύ, οι καλύτερες δημιουργίες της τέχνης μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και λειτουργούν τόσο ως μέσο κατανόη­σης της κοινωνικής ζωής, όσο και ως μέσο ιδεολογικο-αισθητικής και ηθι­κής διαπαιδαγώγησης των νεότερων γενιών.

Στις σκέψεις περί αισθητικής υπήρ­χαν και εξακολουθούν να υπάρχουν απόψεις, που απορρίπτουν τον κοινω­νικό ρόλο που διαδραματίζει η τέχνη και εμμένουν στη θέση ότι ο στόχος της όποιας τέχνης είναι αυτονόητος. Παρόμοιες όμως απόψεις συνήθως εκφράζουν και τη σύγκρουση του καλλιτέχνη με το κοινωνικό περιβάλ­λον και τον οδηγούν κάτω από κά­ποιες προϋποθέσεις στην επιθυμία να αποφεύγει κάθε κοινωνική πάλη και σε ένα μονοδιάστατο πάθος για φορ­μαλιστικές αναζητήσεις.



Share This Article