«Σαφής τάση προς την κατάργηση των ειδικών συνταξιοδοτικών για αξιωματούχους στην ΕΕ»

3 Min Read


Το νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση σε σχέση με τα συ­νταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών αξιωματούχων έρχεται σε αντίθεση και με τις πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, στις οποίες δεν επιτρέπεται ούτε η ταυτόχρο­νη λήψη μισθού και σύνταξης, ούτε η καταβολή πολλαπλών συντάξεων, ούτε η συνταξιοδότηση από το 60ό έτος.

Τα πιο πάνω προκύπτουν από μελέ­τη η οποία ετοιμάστηκε από την Υπη­ρεσία Ερευνών της Βουλής σε σχέση με τις ρυθμίσεις οι οποίες εφαρμόζονται στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η διεξαγωγή της μελέτης ζητήθηκε από τον βουλευτή των Οικολόγων Σταύρο Παπαδούρη.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμ­βούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή δεν αγγίζει τις σκανδαλώδεις πτυχές του θέματος, οι οποίες αφορούν την ταυτό­χρονη αμοιβή μισθού και σύνταξης, τις πολλαπλές συντάξεις και το όριο συ­νταξιοδότησης στο 60ό έτος. Αντίθετα, διατηρεί όλα τα προνόμια τα οποία απο­λαμβάνουν οι υφιστάμενοι αξιωματού­χοι, ενώ επιφυλάσσει έξτρα ωφελήματα σε όσους θα αναλάβουν ξανά στο μέλ­λον πολιτικό αξίωμα. Ενδεικτικά, εάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανεκλεγεί το 2028 θα κατοχυρώσει έξτρα εφάπαξ –το οποίο θα βαφτιστεί ως φιλοδώρημα– ύψους 430 χιλ. ευρώ.

Σε αντίθεση με το πνεύμα του νομο­σχεδίου της κυβέρνησης, στη μελέτη η οποία ετοιμάστηκε από την Υπηρε­σία Ερευνών της Βουλής αναφέρεται ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει «μια σαφής τάση εναρμόνισης των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων των πολιτικών με τα γενικά ασφαλιστικά συστήματα, περιορίζοντας σταδιακά τα προνόμιά τους». Αναφέρεται επίσης ότι στην πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ «απαγορεύεται ρητά» η ταυτό­χρονη λήψη μισθού και σύνταξης από εν ενεργεία αξιωματούχους. Σημειώνε­ται ακόμη ότι οι μόνες χώρες στις οποίες επιτρέπεται –εκτός από την Κύπρο– εί­ναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι στις πε­ρισσότερες χώρες απαγορεύεται και η καταβολή πολλαπλών κρατικών συντά­ξεων. Όπως αναφέρεται, οι μόνες χώρες οι οποίες εφαρμόζουν το ίδιο σύστημα με την Κύπρο είναι η Βουλγαρία, η Ρου­μανία και η Σουηδία. Αντίθετα, προστί­θεται, στη Γερμανία, αν και επιτρέπεται η καταβολή συντάξεων από διαφορετικές πηγές, υπάρχει ανώτατο όριο αποζημί­ωσης, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, εφαρμόζονται περιορισμοί, επιτρέποντας την καταβολή πολλαπλών συντάξεων αλλά με μειώσεις (20% για δύο συντάξεις, 30% για τρεις κτλ).

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι στα πε­ρισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ το όριο συνταξιοδότησης για τους αξιωματού­χους κυμαίνεται μεταξύ 63 – 67 ετών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου



Share This Article