Αιχμή του δόρατος η Λεμεσός για την κλιματική ουδετερότητα

10 Min Read


Η Λεμεσός είναι μια από τις πρωτοπόρες πόλεις που επιλέχθηκαν για να συμμετέχουν στην αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030.

Ο Δήμος Λεμεσού πήρε ήδη την πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανασυντάσσει τις δυνάμεις του με στόχο να κερδίσει το στοίχημα με επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ προς όφελος όλης της Κύπρου.

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Η κλιματική ουδετερότητα της Λεμε­σού μέχρι το 2030 είναι άθλος και στοί­χημα που πρέπει και θέλει να κερδίσει η Λεμεσός, η οποία είναι η μοναδική πόλη που έχει επιλεγεί από την Κύπρο να μετέχει στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των πόλεων και ως εκ τούτου εκπρο­σωπεί ολόκληρη τη χώρα. Η επιτυχία της Λεμεσού σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι επιτυχία για όλο το νησί, αφού οποιεσδήποτε λύσεις ή εφαρμογές εξευ­ρεθούν για τη Λεμεσό σε τοπικό επίπεδο, θα έχουν εφαρμογή σε όλη την Κύπρο.

Τα έργα που εντάσσονται στην απο­στολή αφορούν δράσεις και προτάσεις που έχουν να κάνουν με την ενέργεια, τα κτίρια, τις μεταφορές, την κυκλική οικονομία, το θαλάσσιο και παράκτιο πε­ριβάλλον. Παράλληλα και ταυτόχρονα με αυτές τις ουσιαστικές δράσεις, υπάρχει και μια οριζόντια θεματική ενότητα που αφορά τις ψηφιακές πολιτικές.

Η Σύμβαση της Πόλης για το Κλίμα που έχει καταθέσει ο Δήμος Λεμεσού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβά­νει ένα ολοκληρωμένο πλάνο με σύνο­λο δράσεων και έργων επιστημονικά τεκμηριωμένων, το οικονομικό πλάνο για τη μετάβαση, καθώς και τη χαρτο­γράφηση των ενδιαφερόμενων μερών και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν για την επίτευξη της κλιματικής ουδετε­ρότητας έως το 2030.

Προγραμματίζονται 300 έργα και δράσεις

Αφού πήρε την πιστοποίηση της Ευ­ρωπαϊκής Επιτροπής, το «EU Mission Label», για τη στρατηγική και το πλάνο μετάβασής του στην κλιματική ουδετε­ρότητα έως το 2030 και έχοντας περάσει πλέον στο στάδιο υλοποίησης, ο Δήμος Λεμεσού προχωρεί σε αναδιάταξη δυ­νάμεων και όπως επισημαίνει η επικε­φαλής συντονίστρια του προγράμματος EU MISSION CITIES 2030, Πενέλοπε Βάσκες Χατζηλύρα, η μετάβαση της Λεμεσού στην κλιματική ουδετερότητα απαιτεί επενδύσεις ύψους 1,3 δισεκα­τομμυρίων ευρώ από όλους τους εμπλε­κόμενους.

Το πλάνο περιλαμβάνει 30 μεγάλες δράσεις, οι οποίες συνολικά απαρτίζο­νται από 300 έργα και δραστηριότητες. Για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή τους, ο δήμος δημιούργησε έναν εσω­τερικό μηχανισμό συντονισμού. Συγκε­κριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος LC3 – Lemesos City Cooling Challenge, στο οποίο συμμετέχει ο δήμος μαζί με το Ινστιτούτο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, τους «Φίλους της Γης» και το ΕΤΕΚ, δημιουρ­γήθηκε εντός του Τεχνικού Τμήματος το Γραφείο Μετάβασης για την Κλιματική Ουδετερότητα.

Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στη μείωση της ανάγκης για ψύξη, στη μεί­ωση κατανάλωσης ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, μέσω καινοτόμων παρεμβάσεων σε δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους. Για το Γραφείο Μετάβασης έχουν προκηρυχθεί τέσσερις θέσεις και μέχρι στιγμής έχει προσληφθεί μια αρχι­τέκτονας, ενώ στην ομάδα έχει ενταχθεί και ένας πε­ριβαλλοντολόγος.

Παράλληλα, το προ­σωπικό του δήμου θα εκ­παιδευτεί συνολικά, ώστε να ενσωματώσει τη φι­λοσοφία της κλιματικής ουδετερότητας σε όλες τις υπηρεσίες του. Το Γραφείο θα έχει συντονιστικό ρόλο, λειτουργώντας ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των τμημάτων του δήμου και θα εποπτεύει έργα και ευ­καιρίες που συνάδουν με το Κλιματικό Συμβόλαιο της πόλης.

Ο ρόλος του «Κοινού της Λεμεσού» και των «Φίλων της Γης»

Ο δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, έχει συστήσει την Ad Hoc Επι­τροπή για την Κλιματική Ουδετερότητα, η οποία αποτελείται από τον ίδιο, τρεις δημοτικούς συμβούλους και εξωτερικούς συνεργάτες. Στόχος της Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν επί­σης η Αναστασία Κοράη από τους «Φί­λους της Γης», ο καθηγητής Βύρωνας Ιωάννου από το Πανεπιστήμιο Φρέντε­ρικ και οι αρχιτέκτονες Σεβίνα Φλωρί­δου και Αλέξης Παπαδόπουλος, είναι ο στρατηγικός καθορισμός των δράσεων που θα υλοποιηθούν.

Στα πλαίσια του στόχου για ενεργό συμμετοχή των πολιτών έχει συσταθεί και το «Κοινόν της Λεμεσού», που όπως εξηγεί η Πενέλοπε Βάσκες, είναι ένας θεσμός συμμετοχικής διακυβέρνησης, στον οποίο οι συμμετέχοντες εκπαιδεύο­νται στον δημοκρατικό διάλογο από την Τοπική Αρχή.

Το «Κοινόν» αποτελείται από πολίτες, εκπροσώπους ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, καθώς και από προσωπικό του δήμου. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το σώμα αυτό τίθενται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από τον Φε­βρουάριο του 2025, το «Κοινόν» συνε­δριάζει δύο φορές το μήνα. Η πρώτη του πρόταση αφορά την υιοθέτηση δημοσί­ων πάρκων από γειτονιές, ώστε οι κά­τοικοι, με τη στήριξη του δήμου, να μπορούν να τα συντηρούν και να τα αξι­οποιούν.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σύνταξη του Κλιμα­τικού Συμβολαίου δι­απιστώθηκε η ανάγκη δημιουργίας μιας παράλ­ληλης εταιρείας υπό την επίβλεψη της Ακαδημίας, ιδιωτικών φορέων και του κράτους, με σκοπό την υλοποίηση μεγάλων έργων με ευκολότερες διαδικασίες. Ωστόσο, μετά τη μεταρρύθμιση της Το­πικής Αυτοδιοίκησης, αποφασίστηκε να επανε­ξεταστεί η ίδρυσή της.

Σημαντικός εκτιμάται και ο ρόλος των «Φίλων της Γης», αφού συμβάλ­λει σε διάφορες πτυχές του έργου, όπως η ορ­γάνωση εργαστηρίων και άλλων δραστηριο­τήτων που αφορούν τη συμμετοχή των πολιτών και των ερ­γαζομένων του Δήμου Λεμεσού στην ανάπτυξη των προτεινόμενων καινο­τόμων λύσεων, η διοργάνωση συμμε­τοχικών εργαστηρίων με ομάδες πολι­τών για καταγραφή προβλημάτων που τους απασχολούν και ο συνσχεδιασμός λύσεων, καθώς και η συμμετοχή στην επιστημονική επιτροπή του έργου για αξιολόγηση των προτεινόμενων καινο­τόμων λύσεων από περιβαλλοντική και αειφορική προοπτική.

Βαρύτητα στη μείωση της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων

Στις επενδύσεις ύψους 1,3 δισεκα­τομμυρίων ευρώ που απαιτεί η μετάβα­ση της Λεμεσού στην κλιματική ουδε­τερότητα, όπως αναφέρει η επικεφαλής συντονίστρια του προγράμματος EU MISSION CITIES 2030, δεν περιλαμβά­νεται η Μέσα Γειτονιά, που στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτο­διοίκησης ενσωματώθηκε στον Δήμο Λεμεσού, ενώ υπολογίζονται και οι επενδύσεις των πολιτών σε ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Ο δήμος, όπως διευκρινίζεται, θα αναλάβει το 9% των έργων, ενώ τα υπόλοιπα θα υλοποιηθούν από την κυ­βέρνηση και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Με βάση το επενδυτικό πλάνο, ο δήμος μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλότοκα δάνεια, να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα ή να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση.

Ένα από τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει ο δήμος είναι το metaCCAZE, που ξεκίνησε την 1η Ια­νουαρίου 2024, με συνολικό προϋπο­λογισμό 1.099.912,50 ευρώ για τέσσε­ρα χρόνια.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προ­βλέπονται η δημιουργία δύο mobility hubs στους εξωτερικούς χώρους του Τσιρείου Σταδίου και σε τεμάχιο του ΕΒΚΑΦ, το οποίο έχει μισθωθεί από τον Δήμο Λεμεσού και βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, η παροχή on-demand υπηρεσίας για τη μεταφορά μαθητών γυμνασίου και λυκείου σε εξωσχολικές δραστηριότητες μέσω μίνι λεωφορείων ή άλλων μέσων. Η σχετική πλατφόρμα, που αναπτύσσεται από το MaaSLab, θα χρησιμοποιεί τεχνητή νο­ημοσύνη για τη βέλτιστη δρομολόγηση.

Όπως επισημαίνει η κα Βάσκες, έχει διαπιστωθεί από μελέτες ότι η Λεμεσός κυριολεκτικά παραλύει συγκεκριμένες ώρες το απόγευμα, επειδή οι γονείς με­ταφέρουν τα παιδιά τους σε ιδιαίτερα μαθήματα, οπότε η δημιουργία πλατ­φόρμας στα σχολεία για τη διευκόλυν­ση της συνεπιβίβασης μαθητών, ώστε να μειωθεί η χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων, αποτελεί ουσιαστική πρα­κτική, όπως και η αναβάθμιση του στό­λου της ΕΜΕΛ και της NEXTBIKE με έξυπνα συστήματα. Ήδη τα νέα έξυπνα ποδήλατα έχουν τεθεί σε κυκλοφορία.



Share This Article