Το κόστος του ηλεκτρισμού είναι δυσβάσταχτο για μικρομεσαίους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά

10 Min Read


Το κόστος του ηλεκτρισμού είναι δυσβάσταχτο για μικρομεσαίους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά

  • «Το κόστος της ενέργειας αποτελεί το τρίτο στη σειρά πρόβλημα για το λειτουργικό κόστος των μικροεπιχειρήσεων και των επιχειρήσεων γενικότερα»
  • «Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα της ενέργειας έχει μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα και τελευταία έχει μετατραπεί σε εφιάλτη»
  • «Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένας παράγοντας κόστους για όλα τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες που αγοράζει ο καταναλωτής, με τη μετακύλιση του κόστους από τον παραγωγό στον καταναλωτή»
  • «Η Κύπρος δεν προχωρεί με τις ταχύτητες που έπρεπε με τα μεσομακροπρόθεσμα πλάνα ώστε να δημιουργείται μια ελπίδα ότι έχουμε ένα χρονικό ορόσημο που αν οι επιχειρήσεις αντέξουν μέχρι τότε, θα βελτιωθεί και η ανταγωνιστική τους θέση»

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ακούμε συνεχώς για φθηνό­τερο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά δεν το βλέπουμε. Από το τέλος της δεκαετίας του 2010 που διαπι­στώθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ δίνονται συνεχώς υποσχέσεις για έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά εν έτει 2025 ακόμα αναμένουμε φυσι­κό αέριο…

Έγιναν πολλές καμπάνιες για αξιοποίηση των Ανανεώσι­μων Πηγών Ενέργειας, αλλά η αξιοποίησή τους ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί αφού κάθε λίγο προκύπτει και ένα πρόβλημα, ενώ το καθοριστικό θέμα της αποθήκευσης ενέργειας δεν έχει λυθεί, κυρίως λόγω των παρεμβάσεων των μεγάλων εταιρειών παραγωγής ενέργει­ας που θέλουν να βγάλουν έξω την ΑΗΚ ώστε να κόβουν και να ράβουν μόνοι τους.

Δεν φτάνει που όλα αυτά είναι απαγορευτικά για παρα­γωγή φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος, έχουμε και τον επι­πρόσθετο ΦΠΑ στο ρεύμα, ενώ σύντομα έρχεται και η πράσινη φορολογία.

Συνεπεία όλων αυτών η τιμή του ηλεκτρισμού ολοένα και αυξάνεται, με τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά να δυσκολεύο­νται να αντεπεξέλθουν, ενώ τα νοικοκυριά στενάζουν από τη μετακύλιση του κόστους στα προϊόντα παντός είδους.

Στ. Κουρσάρης: Τα σχέδια για τα φωτοβολταϊκά δεν καλύπτουν τις επιχειρήσεις

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρ­σάρης, ανέφερε ότι το κόστος του ηλεκτρισμού ήταν και εξα­κολουθεί να είναι μια σημαντι­κή παράμετρος που επιβαρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσβάστακτα. Το κόστος της ενέργειας, ανέφερε, είναι ο τρί­τος στη σειρά παράγοντας που επιβαρύνει το λειτουργικό κό­στος των μικροεπιχειρήσεων. Όπως εξήγησε, το πρώτο στη σειρά είναι το εργατικό κόστος, ακολουθεί το θέμα των ενοικί­ων και της απόσβεσης δανείων και τρίτο είναι το κόστος του ηλεκτρισμού και γενικότερα της ενέργειας.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει, ο Στ. Κουρσάρης απά­ντησε ότι το σχέδιο «Φωτοβολ­ταϊκά για Όλους» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν ισχύει στην πράξη αφού δεν κα­λύπτει τις επιχειρήσεις.

Από κει και πέρα, είπε, η συνεχής αύξηση της τιμής της ενέργειας για τις επιχειρήσεις έχει ένα συνεχόμενο αυξημένο κόστος, το οποίο δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις επιχειρή­σεις και αυτό έχει ως αποτέλε­σμα το κόστος αυτό να μετακυ­λίεται στους καταναλωτές μέσω των αυξήσεων στις τιμές.

Πρόσθεσε ότι η ΠΟΒΕΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες ει­σηγήσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είναι η εκπόνηση ειδικού σχεδίου και σχετικής χορηγίας από το κράτος για τοποθέτηση φωτο­βολταϊκών από επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε, βρίσκονται σε διαβούλευση με το Υπουργείο Εμπορίου και αναμένουν πότε θα προχωρήσει.

Μ. Αντωνίου: Οι πράσινες φορολογίες να επιστρέφονται σε νοικοκυριά/επιχειρήσεις

Η ενέργεια και ειδικότερα ο ηλεκτρισμός είναι το βασικότε­ρο κόστος για τις επιχειρήσεις, ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου. Ιδιαίτερα στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, πρόσθεσε, είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς μαζί με το κόστος της Πράσινης Μετάβασης, το οποίο είναι συνδυασμένο με τα ενερ­γειακά, καθώς και με τη φορο­λόγηση των καυσίμων παραγω­γής που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2027. Πλέ­ον, συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου, το κόστος της ενέργειας έχει μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα και τελευταία έχει μετατραπεί σε εφιάλτη.

Η ΟΕΒ κατέθεσε ένα συνδυ­ασμό προτάσεων για τις ενέρ­γειες που ήδη θα έπρεπε να είχαν γίνει. Κάποιες από αυ­τές τις ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η ενθάρρυνση εφαρμογής των ΑΠΕ, η ενθάρ­ρυνση αποθήκευσης ρεύμα­τος με τη χρήση μπαταριών, το καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και η χρήση φυσικού αερίου, που μα­κροπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης.

Σε σχέση με τον άμεσο ορί­ζοντα και την επιβολή των πράσινων φορολογιών, η ΟΕΒ εισηγείται εισαγωγή συγκεκρι­μένων αντισταθμιστικών μέ­τρων που δημοσιονομικά να μην έχουν καμία επίδραση, να μη δημιουργούν πρόσθετα έσο­δα για το κράτος και να επιστρέ­φεται ό,τι εισπραχθεί από την πράσινη φορολογία σε νοικοκυ­ριά και επιχειρήσεις.

Ο Μ. Αντωνίου υπέδειξε ακόμα ότι η Κύπρος δεν προχω­ρεί με τις ταχύτητες που έπρεπε με τα μεσομακροπρόθεσμα πλά­να, ώστε να δημιουργείται μια ελπίδα ότι έχουμε ένα χρονικό ορόσημο που αν οι επιχειρήσεις αντέξουν μέχρι τότε, θα βελτι­ωθεί και η ανταγωνιστική τους θέση.

Τέλος, είπε ότι οι λύσεις δεν είναι εύκολες εφόσον συνεχίζε­ται το Ουκρανικό που εμποδίζει την πρόσβαση σε φυσικό αέριο.

Φ. Ρουσουνίδης: Μείωση του κόστους ενέργειας ίσον πιο φθηνά προϊόντα

Παρόμοιες θέσεις εκφράζει και το ΚΕΒΕ, με τον ΓΓ Φι­λόκυπρο Ρουσουνίδη να δη­λώνει ότι η τιμή της ηλεκτρι­κής ενέργειας είναι ένα από τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα της κυπριακής βιομηχανίας σε σύγκριση με άλλες χώρες. Σίγουρα, είπε, πρέπει να δια­σφαλιστεί η ανταγωνιστικότη­τα των προϊόντων μας γενικό­τερα στην αγορά των αγαθών. Άρα θα πρέπει να μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας, ούτως ώστε να μπο­ρέσουν και οι επιχειρήσεις να εξελιχθούν ανάλογα.

Σε ό,τι αφορά τις εισηγή­σεις, ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι εν πολλοίς συμφωνούν με τις εισηγήσεις της ΟΕΒ, προσθέ­τοντας ότι η ενθάρρυνση για χρήση των ΑΠΕ είναι πιο σημα­ντική και πιο μεσοπρόθεσμη απ’ ό,τι είναι το καλώδιο δια­σύνδεσης και το φυσικό αέριο. Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να δο­θούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν προς αυτή την κατεύθυνση για μείωση του κό­στους ενέργειας και της τελικής τιμής των προϊόντων που φτά­νουν στον καταναλωτή.

Μ. Δρουσιώτης: Το κόστος του ρεύματος επηρεάζει τα πάντα

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μά­ριος Δρουσιώτης, επεσήμανε τον αρνητικό ρόλο του κόστους του ρεύματος στη ζωή των κα­ταναλωτών.

Αρχικά, ανέφερε, είναι το ποσό που εκταμιεύεται από το βαλάντιο του νοικοκυριού για την πληρωμή του οφειλόμε­νου παρεχόμενου ηλεκτρικού ρεύματος της κάθε κατοικίας. Το ηλεκτρικό ρεύμα, πρόσθεσε, είναι επίσης παράγοντας κό­στους για όλα τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες που αγοράζει ο καταναλωτής, αφού το κόστος μετακυλίεται από τον παραγω­γό στον καταναλωτή. Τέλος, συμπλήρωσε, είναι το κόστος του επιπρόσθετου ΦΠΑ που εισπράττει η κυβέρνηση. Συνε­πώς, πρόσθεσε, ο οικογενειακός προϋπολογισμός επηρεάζεται πολύ σοβαρά από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Δρουσιώτης υπογράμμι­σε ότι εδώ και χρόνια μάς υπό­σχονται μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μείωση δεν βλέπουμε. Αντίθετα, ανέφερε, βλέπουμε αυξήσεις.

Σε ό,τι αφορά το τι εισηγείται ο Κυπριακός Σύνδεσμος Κα­ταναλωτών, ο Μάριος Δρουσι­ώτης σημείωσε ότι μία από τις εισηγήσεις είναι η μείωση του ΦΠΑ, η οποία δεν εφαρμόζεται. Σε ό,τι αφορά το θέμα των φω­τοβολταϊκών, ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι ο Σύνδεσμος συμφωνεί με τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ.



Share This Article