«Τσουνάμι» τα προβλήματα των Κύπριων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό

9 Min Read


  • Φοιτητές σε ιδιόμορφους χώρους σπουδών αντιμετωπίζουν και ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία καλείται να κινητοποιηθεί για να τα λύσει
  • Οι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό έμειναν μόνοι στην προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων, όπως το ακριβό κόστος ζωής, η δυσεύρετη στέγη, τα ακριβά αεροπορικά ναύλα, οι αυξήσεις στα δίδακτρα κ.α.

Του Καλλή Αντούνα

Τεράστιες οι προκλήσεις με τις οποί­ες έρχονται αντιμέτωποι οι Κύπριοι φοιτητές στις χώρες του εξωτερικού. Πέραν της διεκπεραίωσης των ακα­δημαϊκών τους υποχρεώσεων, οι Κύ­πριοι φοιτητές πρέπει να τα βγάλουν πέρα και με τις επιπρόσθετες οικονομι­κές επιβαρύνσεις που προκύπτουν από το αυξημένο κόστος ζωής, τα ακριβά αεροπορικά ναύλα και άλλα πολλά προβλήματα που διαφέρουν από χώρο σε χώρο σπουδών.

Η «Χ» επικοινώνησε με φοιτητές που σπουδάζουν σε δημοφιλείς χώρους σπουδών και συγκεκριμένα με φοιτητές σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ηνωμένο Βα­σίλειο, για να σκιαγραφήσει το σκηνικό.

Φοιτητές δεν επιστρέφουν στην Κύπρο λόγω ακριβών εισιτηρίων

Το πιο ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τώρα οι φοιτητές στην Αθήνα είναι το κόστος ζωής και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα ενοίκια και η διατροφή, ανέφερε στη «Χ» ο Χριστό­δουλος, φοιτητής στην Αθήνα. «Το κό­στος ζωής στην Αθήνα σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι πολύ πιο υψηλό, ενώ σε σχέση με την Κύπρο κινείται στα ίδια επίπεδα», δήλωσε.

Τα ενοίκια, σημείωσε, ξεκινούν από 550 μέχρι και 750 ευρώ. Ένας φοιτητής μπορεί να βρει και στούντιο στα 450-500 ευρώ, αλλά μιλάμε για στούντιο των 15-25 τετραγωνικών μέτρων. Στα τρόφιμα, πρόσθεσε, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κρέας, αφού ένα κομμάτι στήθος κο­τόπουλο είναι στα 12 ευρώ. «Οι περισσό­τεροι που σπουδάζουν δεν μαγειρεύουν αλλά παραγγέλνουν, διότι το κόστος είναι περίπου το ίδιο με τα ψώνια στην υπερα­γορά», δήλωσε.

Βασικό πρόβλημα, επεσήμανε, είναι και το κόστος των αεροπορικών εισιτη­ρίων, ειδικά από συγκεκριμένες αεροπο­ρικές εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν πακέτα σε δήθεν χαμηλότερες τιμές, απο­κρύπτοντας άλλες χρεώσεις. Δεν είναι τυχαία που πολλοί φοιτητές επιλέγουν να μείνουν στην Αθήνα τις περιόδους των διακοπών.

«Δεν είναι αυτό που υπολογίζαμε να συναντήσουμε»

«Το βασικό πρόβλημα των φοιτητών της Βουλγαρίας είναι αυτό του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων, ειδικά για όσους είναι δύσκολο να ταξιδέψουν από Πάφο, καθώς μόνο δύο εταιρείες προ­σφέρουν πτήσεις για Βουλγαρία. Και επειδή πάντα πετούμε στις σεζόν αιχμής τα εισιτήρια είναι πανάκριβα», επεσήμα­νε η Ειρήνη, φοιτήτρια στη Βουλγαρία. Γι’ αυτό, άλλωστε, πολλοί φοιτητές επιλέ­γουν να μην επιστρέφουν Κύπρο στις περιόδους των διακοπών.

Το επόμενο πρόβλημα, σημείωσε, είναι τα δίδα­κτρα, τα οποία αυξάνονται συνεχώς, λόγω του ότι τα πανεπιστήμια της χώρας θέλουν να φτάσουν τα επίπεδα των άλλων ευρω­παϊκών χωρών.

Επίσης, σημείωσε πως τα ενοίκια και οι τιμές ξε­κίνησαν να αυξάνονται, ενόψει και της συμμετο­χής της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη την 1η Ιανου­αρίου 2026. «Δεν είναι αυτό που υπολογίζαμε να συναντήσουμε πριν έρ­θουμε για σπουδές», τό­νισε. Λόγω της αύξησης, μάλιστα, των ενοικίων ανέφερε πως φοιτητές ξεκίνησαν να ψάχνουν δι­αμερίσματα σε περιοχές πιο μακριά από τα πανεπιστήμια για να βρουν φτηνότε­ρες τιμές, αλλά δεν βρίσκουν. Το θετικό, πρόσθεσε, είναι ότι παρέχονται φτηνά ει­σιτήρια για φοιτητές για τα μέσα συγκοι­νωνίας.

«Αναπνέω και αδειάζει το πορτοφόλι μου»

Για τους φοιτητές του Ηνωμένου Βασι­λείου ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι το κόστος των διδάκτρων, ιδιαίτερα για τις «φουρνιές» των φοιτητών που πή­γαν εκεί για σπουδές μετά το Brexit, ανέ­φερε η Ιόλη, φοιτήτρια στο Λονδίνο. Με­γάλο είναι και το κόστος της φοιτητικής βίζας, το οποίο ανέρχεται στις €3.000, το οποίο πρέπει να προπληρώσεις μάλιστα.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, είναι πολύ ακριβό το κόστος ζωής ασχέτως του σε ποια πόλη μένεις. «Εγώ που μένω Λον­δίνο, αναπνέω και αδειάζει το πορτοφό­λι μου», τόνισε αστειευόμενη. Βεβαίως, ανέφερε, το κόστος των ενοικίων εξαρτά­ται από την πόλη και την περιοχή στην οποία μένεις, χωρίς όμως να παρατηρού­νται αισθητές διαφορές.

Και το κόστος των αεροπορικών εισι­τηρίων, επεσήμανε, είναι πολύ υψηλό, σε σημείο που φοιτητές επιλέγουν να μην επιστρέφουν Κύ­προ στις περιόδους των γιορτών.

Στα είδη πρώτης ανά­γκης, επίσης, σημειώθηκε αύξηση, κάτι που εξαρ­τάται από την περιοχή στην οποία μένει ο κάθε φοιτητής, πρόσθεσε, όπως επίσης και στο κόστος των μεταφορικών.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να κινητοποιηθεί για την επίλυση ζητημάτων»

Ο Παναγιώτης Γεωργί­ου, μέλος της Γραμματείας της Προοδευτικής Κίνη­σης Φοιτητών, περιέγραψε με τη σειρά του στη «Χ» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Κύ­πριοι φοιτητές σε άλλους ακαδημαϊκούς χώρους σπουδών όπου δεν δραστηριο­ποιείται το φοιτητικό Κίνημα, όπως είναι η Ρωσία, η Ολλανδία και η Τσεχία.

«Όσον αφορά τη Μόσχα, πρόκειται για ένα χώρο σπουδών ιδιότυπο και εξαιρετι­κά ιδιόμορφο, λόγω των συνθηκών που επικρατούν», δήλωσε.

Ενώ παραδοσιακά πρόκειται για έναν ακαδημαϊκό προορισμό που ήταν δημο­φιλής ανάμεσα στους Κυπρίους, μετά την πανδημία και την έναρξη του πολέμου, αυτό άλλαξε άρδην, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί ο αριθμός των Κύπριων φοιτητών εκεί, σημείωσε.

«Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι φοιτητές αντιμετωπίζουν σειρά προ­βλημάτων», πρόσθεσε.

Πρώτο και κυριότερο, που αφορά και την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η ανα­γνώριση των πτυχίων της Ιατρικής των φοιτητών της Μόσχας. «Ενώ είναι ένα πτυχίο ισάξιο με αυτά του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι φοιτητές της Μόσχας αναγκά­ζονται να παρακαθίσουν σε συγκεκριμέ­νες εξετάσεις, τις οποίες πληρώνουν και οι οποίες έχουν τις δικές τους ιδιαιτερό­τητες και αυτό δημιουργεί μια εξαιρετική αδικία», τόνισε.

Σημειώνεται πως μετά και από πιέσεις του ΑΚΕΛ, η συγκεκριμένη συζήτηση έχει μεταφερθεί σε επίπεδο Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και πλέον έχει με­ταφερθεί σε επίπεδο αρμόδιων φορέων. «Ως Προοδευτική ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει επίλυση», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και άλλα προ­βλήματα, συμπλήρωσε. «Μετά την έναρ­ξη του πολέμου υπήρχαν προβλήματα με ελλείψεις αγαθών πρώτης ανάγκης, επικοινωνία με τον “έξω” κόσμο και την Κύπρο, ακρίβεια μετάβασης από Κύπρο προς Μόσχα λόγω των ενδιάμεσων στα­θμών», δήλωσε.

«Η κατάσταση στα ρωσικά πανε­πιστήμια είναι καλή. Άρα έχουμε να κάνουμε με προβλήματα τα οποία εμ­πίπτουν στην ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πρέπει να κινητοποι­ηθεί επιτέλους για την επίλυσή τους», υπογράμμισε.

Ο Παναγιώτης Γεωργίου αναφέρ­θηκε ακόμα επιγραμματικά στην κατά­σταση στην Ολλανδία και την Τσεχία. Η μεν Ολλανδία έχει μετατραπεί σε έναν προορισμό όπου Κύπριοι πηγαί­νουν μαζικά, λόγω και των χαμηλών διδάκτρων σε σχέση με άλλους προο­ρισμούς, ωστόσο οι φοιτητές αντιμετω­πίζουν ζήτημα με τα ακριβά ναύλα και την εξεύρεση στέγης, ενώ στην Τσεχία τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι Κύπριοι φοιτητές είναι τα ακρι­βά αεροπορικά ναύλα και η πρακτική άσκηση, όπου φοιτητές αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις με την επιστροφή τους στην Κύπρο για τη διεκπεραίωσή της, κατέληξε.



Share This Article