Τέσσερα στα δέκα ξενοδοχεία κινδυνεύουν να μείνουν κλειστά την τουριστική περίοδο, αφού δεν διαθέτουν άδεια και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλίσουν νομική κάλυψη από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Για το λόγο αυτό έχει κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο ώστε να επεκταθεί η μεταβατική περίοδος και να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα.
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο, από τα 741 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα που υπάρχουν στην Κύπρο μόνο 97 έχουν εξασφαλίσει άδεια από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ενώ άλλα 217 έχουν καταθέσει την αίτησή τους και αναμένουν την αξιολόγησή της από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Δηλαδή, προστίθεται, «από τις 31/12/2024 τουλάχιστον 427 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα λειτουργούν πλέον χωρίς άδεια ή τη νομική κάλυψη που παρέχεται από τις διατάξεις του άρθρου 18 του νόμου».
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε σχετική πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, μέχρι τον Μάρτιο του 2023 είχαν εξασφαλίσει άδεια μόνο 43 τουριστικές μονάδες ή ποσοστό 5%, ενώ σήμερα διαθέτουν άδεια 97 μονάδες ή ποσοστό 13%.
Παρά ταύτα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, τόσο από πλευράς των μελετητών των έργων, όσο και από πλευράς αρμόδιων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να είναι αναπόφευκτη ανάγκη να δοθεί πρόσθετο χρονικό περιθώριο».
«Σκοπός να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαδικασίας ρύθμισης»
Σύμφωνα με την έκθεση, το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στοχεύει στο «να διασφαλιστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η συνέχιση της διαδικασίας ρύθμισης των εκκρεμοτήτων αδειοδότησης των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, που εξακολουθούν να έχουν εκκρεμότητες αναφορικά με πολεοδομικές παρεκκλίσεις». Αναφέρεται, επίσης, ότι «με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στα επηρεαζόμενα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου, ώστε να ρυθμιστούν πολεοδομικές αποκλίσεις/παραβάσεις, ενώ ταυτόχρονα θα τηρούνται οι προϋποθέσεις που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας».
Παράθυρο για συνέχιση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2027
Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2024 η Βουλή προχώρησε στην ψήφιση νομοθεσίας με την οποία δόθηκε περιθώριο στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, χωρίς την κατά νόμο άδεια, νοουμένου ότι θα υποβάλουν στο Υφυπουργείο Τουρισμού μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 αρχιτεκτονικά σχέδια, τα οποία θα αποτυπώνουν την πραγματική διάταξη του ξενοδοχείου ή του τουριστικού καταλύματος, καθώς και τα μέσα διαφυγής και τα μέτρα πυροπροστασίας. Παρά ταύτα, τέσσερα στα δέκα τουριστικά καταλύματα δεν κατέθεσαν καν αίτηση στο Υφυπουργείο Τουρισμού.
Το νομοσχέδιο προβλέπει γενική επέκταση της μεταβατικής περιόδου για όλα τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, κατά οκτώ μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2025 όπου θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Διευκρινίζεται, παράλληλα, ότι η ρύθμιση αφορά μόνο τις περιπτώσεις που διαθέτουν άδεια οικοδομής.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει παράθυρο το οποίο δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω επέκταση της μεταβατικής περιόδου, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2027, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η δυνατότητα για περαιτέρω επέκταση της μεταβατικής περιόδου είναι κλιμακωτή και συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ενεδρευτικά για την επέκταση της παράτασης μέχρι τον Αύγουστο του 2026 πρέπει να κατατεθούν στο Υφυπουργείο Τουρισμού συγκεκριμένα έγγραφα και πιστοποιητικά, όπως για παράδειγμα πιστοποιητικό πυροπροστασίας, υγειονομική βεβαίωση, πιστοποιητικό ακαταλληλότητας από την ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία για τις κολυμβητικές δεξαμενές, έκθεση ελέγχου ανελκυστήρα κ.τ.λ.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου