Η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο είναι επιτακτική ανάγκη

7 Min Read


Η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο είναι επιτακτική ανάγκη, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Χριστόδουλος Πατσαλίδης.

Στην ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο: «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός για τη Νεολαία: Προετοιμάζοντας την Επόμενη Γενιά» ο Διοικητής της ΚΤΚ Χριστόδουλος Πατσαλίδης είπε ότι υποδέχεται τους παρευρισκόμενους όχι μόνο υπό την ιδιότητα του ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, αλλά και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Παιδείας (ΚΕΧΑΠ).

Ανέφερε ότι ενεργοποιήθηκε από τις 17 Ιουνίου του 2024 στην Κύπρο πολιτειακός θεσμός υπεύθυνος για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και παιδείας και ότι το συνέδριο αυτό, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Global Money Week 2025, σηματοδοτεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα μας στην προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας, με έμφαση στους νέους.

Η ανάγκη για ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο είναι επιτακτική, ανέφερε και έδωσε ως παράδειγμα έρευνα σύμφωνα με την οποία ο μέσος όρος χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Κύπρο ανέρχεται μόλις στο 56%, σε δείγμα ατόμων ηλικίας 15-79 ετών, ενώ μόνο το 17% των συμμετεχόντων κρίνεται ότι πληροί το βασικό επίπεδο επάρκειας.

Ακόμη πιο ανησυχητικό, είπε, είναι πως το 39% δήλωσε ότι τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες δεν μπορούσε να καλύψει τα έξοδά του με το εισόδημά του.

Εντός της ΚΕΧΑΠ είπε, έχουν δημιουργηθεί τέσσερις εξειδικευμένες Θεματικές Ομάδες Εργασίας, με συγκεκριμένους στόχους, που επιλέγηκαν στη βάση βέλτιστων διεθνών πρακτικών: Την αξιολόγηση και επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής, Την προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, Τη δια βίου μάθηση, και Την ενίσχυση του ψηφιακού χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

“Για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Κύπρο, έχουν ήδη υλοποιηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεκριμένες δράσεις. θα ήθελα να αναφερθώ στην προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας στα σχολεία και να συγχαρώ το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για το σημαντικό πρώτο βήμα που επιτεύχθηκε με την εισαγωγή παρεμβατικού προγράμματος χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης για τους μαθητές της τρίτης τάξης του γυμνασίου από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος” είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτή η πρωτοβουλία, η οποία θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες τάξεις του γυμνασίου από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, συνιστά ουσιαστική πρόοδο στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας από νεαρή ηλικία και ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής.

Παράλληλα, είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη δημιουργία εθνικής ιστοσελίδας για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και πρόσθεσε ότι την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει ο ΟΟΣΑ με χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ιστοσελίδα αυτή θα λειτουργήσει σύντομα ως κεντρικό σημείο πληροφόρησης και εκπαίδευσης, παρέχοντας στους πολίτες αντικειμενική και εύχρηστη ενημέρωση. Η ανάπτυξη της ιστοσελίδας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ στη διαδικασία συμβάλλουν ενεργά και στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Στον δικό της χαιρετισμο, η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου είπε ότι ως Κυβέρνηση, θέσαμε από την πρώτη στιγμή την Παιδεία στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο, αποτελεσματικό σχολείο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, έχουν ήδη γίνει πολλά και θα γίνουν πολύ περισσότερα, αφού οι προκλήσεις είναι και δεδομένες και μεγάλες.

Είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας, υιοθετώντας την εθνική στρατηγική για τη χρηματοοικονομική παιδεία, εισήγαγε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, παρεμβατικό πρόγραμμα χρηματοοικονομικής παιδείας, στη Γ’ τάξη Γυμνασίου. Παγκύπρια, μέσω παραδειγμάτων, διαδραστικών εργασιών και συζητήσεων, παρουσιάζονται οι ενότητες του προσωπικού προϋπολογισμού, της αποταμίευσης και του δανεισμού.

“Οι πρώτες ενδείξεις από την εφαρμογή του καινοτόμου αυτού προγράμματος και τη συμμετοχή των μαθητών είναι ήδη πολύ θετικές. Ήδη αποφασίσαμε να εισαγάγουμε το θέμα τόσο στη Δημοτική όσο και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου από την επόμενη σχολική χρονιά” ανέφερε.

Καταλήγοντας, είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να αναλάβει το ρόλο που του αναλογεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση και να συνεχίσει να εργάζεται για τη διαμόρφωση μιας πιο ευαισθητοποιημένης και υπεύθυνης κοινωνίας. Η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και ειδικά των εκπαιδευτικών που μας στηρίζουν και η συλλογική προσπάθεια είναι το κλειδί για την επιτυχία της στρατηγικής μας.

Ο Αντιπόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Πανίκκος Βάκκου είπε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, ως ρυθμιστική και εποπτική Αρχή, αναγνωρίζει διαχρονικά αυτή την ανάγκη και συμβάλλει ενεργά στην επιμόρφωση και προστασία των πολιτών.

“Αναλαμβάνουμε και συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες που προάγουν τη χρηματοοικονομική γνώση, συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς φορείς και αναπτύσσουμε κανόνες και πολιτικές που διασφαλίζουν ένα χρηματοπιστωτικό περιβάλλον που λειτουργεί με διαφάνεια και ασφάλεια” είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι το σημερινό συνέδριο είναι το πρώτο που διοργανώνεται από τις αρχές και φορείς που ένωσαν τις δυνάμεις τους μέσω της Κυπριακής Επιτροπής Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Παιδείας (ΚΕΧΑΠ) για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό. Πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που έχουμε αναλάβει για ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο, με στόχο έναν πιο ενημερωμένο και ανθεκτικό οικονομικά πληθυσμό.

“Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί το σημερινό συνέδριο έχει προσελκύσει διακεκριμένους ομιλητές, ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε θέματα χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης από την Κύπρο και το εξωτερικό” είπε.



Share This Article