Η ε/κ πλευρά είναι προσηλωμένη στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατ’ επανάληψη, έχει καθορίσει «που δεν είναι άλλο από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», υπογράμμισε χθες ο κ. Λετυμπιώτης. «Με αυτή την προσήλωση, το έχουμε δηλώσει ευθαρσώς, κατηγορηματικά, ότι δεν συμφωνεί με οτιδήποτε άλλο εκτός του συμφωνημένου πλαισίου», σημείωσε.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι στόχος αυτής της πολυμερούς διάσκεψης δεν μπορεί να είναι άλλος εκτός από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στην Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη με επίγνωση των δηλώσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, με ρεαλισμό και έχοντας την απαραίτητη και εντατική προεργασία και προετοιμασία.
Ερωτηθείς σχετικά με τη διάσκεψη στη Γενεύη, υπό το φως και των δηλώσεων από τουρκοκυπριακής πλευράς, είπε ότι «η δική μας πλευρά μεταβαίνει κυρίως έχοντας υπόψιν ότι μια πολυμερής διάσκεψη υπό την αιγίδα του ίδιου του ΓΓ των ΗΕ έχει μια υψηλότατη αξία και σημασία», ιδιαίτερα σε μια δύσκολη περίοδο και συγκαλείται ως αποτέλεσμα των δικών μας επίμονων προσπαθειών και υπενθύμισε πως η προσπάθεια είναι να εξέλθει το Κυπριακό από μια περίοδο στασιμότητας των τελευταίων ετών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το γεγονός ότι ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ, λαμβάνοντας υπόψιν τις διεθνείς, τις περιφερειακές εξελίξεις σε ένα διεθνές ταραχώδες πεδίο, έχει στραμμένη την προσοχή του στο Κυπριακό, αποδεικνύει ότι ο ίδιος ο ΓΓ παραμένει προσηλωμένος στις προσπάθειές του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προσπάθειες τις οποίες στηρίζει η ε/κ πλευρά. «Θα στηρίζουμε πάντοτε εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε.
Επίσης, ανέφερε, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει πάντοτε υπόψιν της ότι είναι μέσα από το διάλογο, τον οποίο επιδίωξε και επιδιώκει, που μπορεί να επιτευχθεί η όποια θετική πρόοδος στο Κυπριακό. «Αυτό που θέλουμε να επιτευχθεί είναι αυτή η κινητικότητα που επιτεύχθηκε κατόπιν και δικών μας προσπαθειών, μετά το διορισμό της κας Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μετά το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου και που οδήγησε βεβαίως σε αυτή την πολυμερή διάσκεψη, να διαφυλαχθεί αλλά και να εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο». Ερωτηθείς αν τα αιτήματα του κ. Τατάρ είναι κόκκινες γραμμές για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι «δεν είναι κόκκινη γραμμή για τη δική μας πλευρά», αλλά είναι οι κόκκινες γραμμές της διεθνούς κοινότητας.