Του ειδικού μας συνεργάτη Δημήτρη Αυγελή
Η πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, καθώς και οι συνομιλίες του τελευταίου με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Τζεβντέτ Γιλμάζ, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά τη σταθερή και αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό. Η Τουρκία, ενόψει της επικείμενης πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη, συνεχίζει να στηρίζει τη λύση των δύο κρατών, επιδιώκοντας τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και την εδραίωση της τουρκικής επιρροής στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Παρά τις φήμες περί διαλλακτικότητας της Τουρκίας στο Κυπριακό (ενόψει μιας πιθανής σύναψης αμυντικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στην οποία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο η Κύπρος), οι δηλώσεις του αντιπροέδρου Γιλμάζ επιβεβαιώνουν πως η Τουρκία επιχειρεί να παγιώσει την αντίληψη ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο γειτονικά κράτη», τα οποία πρέπει να διατηρούν καλές σχέσεις και να συμβάλλουν στην περιφερειακή σταθερότητα. Αυτή η αφήγηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πολιτική του Ερντογάν, που επιδιώκει να καταστήσει τα κατεχόμενα ένα de facto αποδεκτό κρατικό μόρφωμα στη διεθνή κοινότητα. Ο Γιλμάζ, μιλώντας για «κυριαρχική ισότητα» και «ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων, αναπαράγει τη γνωστή τουρκική ρητορική που αρνείται την επανένωση της Κύπρου υπό μια ενωμένη ομοσπονδία, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο παρελθόν. Επίσης, προαναγγέλλει νέες οικονομικές συμφωνίες που ενισχύουν την εξάρτηση του ψευδοκράτους από την Τουρκία. Συνάμα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανακοίνωσε ότι το TEKNOFEST θα διεξαχθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία από 1 έως 4 Μαΐου. Το TEKNOFEST διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ τεχνολογίας της Τουρκίας, από πολλούς όμως θεωρείται ως προπαγανδιστικό φεστιβάλ παρουσίασης πολεμικού υλικού.
Η διπλωματική στρατηγική των Τατάρ και η στάση του Τουφάν Ερχιουρμάν
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προσέλθει στις συνομιλίες υποστηρίζοντας ένα μοντέλο συνεργασίας δύο ανεξάρτητων κρατών. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια συμφωνία για το Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων, απορρίπτοντας το ομοσπονδιακό μοντέλο που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Σε πρόσφατη ομιλία του κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι «αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα που επικρατούν στην Κύπρο από το 1974, μια νέα συμφωνία μπορεί να γίνει μόνο στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών». Σύμφωνα με τον ίδιο, το μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας έχει αποτύχει και δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα της Κύπρου.
Αντίθετα με τον Τατάρ, που ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της Άγκυρας, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, Τουφάν Ερχιουρμάν, προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση. Η ιδέα της «χαλαρής ομοσπονδίας» που προωθεί, συνδυάζει στοιχεία ομοσπονδιακής και συνομοσπονδιακής λύσης, προτείνοντας τη δημιουργία δύο κρατών που θα λαμβάνουν κοινές αποφάσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η ενέργεια, οι υδρογονάνθρακες και η ασφάλεια.