Η ψήφος στα 17, η παραπληροφόρηση των ΜΚ∆ και οι ευθύνες της Πολιτείας

11 Min Read


Του

Καλλή Αντούνα

Με την επαναφορά της συζήτησης για αλλαγές στον εκλογικό νόµο µεταξύ των οποίων και η παραχώρηση ψήφου στα 17, οργανώσεις νεολαίας και κόµµατα χαιρέτισαν την απόφαση, καθώς θα συµβάλει στη συµµετοχή των νέων στα κοινά, εκφράζοντας παράλληλα τους δικούς τους προβληµατισµούς και ανησυχίες.

Μια από τις ανησυχίες αυτές αφορά την πληροφόρηση ή, καλύτερα, την παραπληροφόρηση των νέων σχετικά µε την πολιτική και τα κόµµατα ευρύτερα, καθώς οι ίδιοι επιλέγουν τις πλατφόρµες ΜΚ∆ για την ενηµέρωσή τους.

Σύµφωνα και µε τα πρόσφατα ευρήµατα του Ευρωβαρόµετρου, στην Κύπρο οι πλατφόρµες ΜΚ∆ αποτελούν κορυφαία πηγή ενηµέρωσης σχετικά µε τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήµατα, µε υψηλά ποσοστά στους νέους, κάτι που εντείνει τον προβληµατισµό για την παραπληροφόρηση και την επιρροή που ασκεί στους νεαρότερους ψηφοφόρους το «αφιλτράριστο» περιεχόµενο που αναπαράγεται στα ΜΚ∆.

Η «Χ» µε στόχο να σκιαγραφήσει το σκηνικό προχώρησε σε γκάλοπ µε τη συµµετοχή µαθητών, θέτοντας το ζήτηµα της ετοιµότητάς τους να ψηφίσουν στα 17, της ενηµέρωσής τους για θέµατα επικαιρότητα από τα ΜΚ∆, αλλά και τις απόψεις τους ως προς τα µέτρα που οφείλει να λάβει η Πολιτεία για να προετοιµάσει τους νέους να µπορούν να λάβουν απόφαση µέσα στην κάλπη όταν κλείσουν 17 χρονών.

Οι µαθητές απαιτούν περισσότερη ενηµέρωση για το πολιτικό σύστηµα

«Πιστεύω πως είναι καλό να ψηφίζουν οι 17χρονοι, καθώς βρίσκονται σε ένα µεταβατικό επίπεδο όπου ξεκινούν να έχουν δικές τους απόψεις», ανέφερε ο Ανδρέας, ένας τελειόφοιτος µαθητής Λυκείου από τη Λάρνακα.

«Στην Αµερική για να βγάλεις άδεια οδήγησης, πρέπει να είσαι 16 χρονών, κάτι που δείχνει πως η κοινωνία έχει εµπιστοσύνη στην ανάληψη ευθυνών από τους νέους», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν και µαθητές που δεν έχουν άποψη ή κάποια ιδεολογία, οπότε θεωρώ ότι η ψήφος στα 17 ίσως ασκήσει κάποια πίεση στους νέους να µπουν στη διαδικασία να σκεφτούν για την κοινωνία, το πολιτικό σύστηµα και τις εκλογές», επεσήµανε.

Ερωτηθείς σχετικά µε την ενηµέρωση των νέων από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατά πόσο διαµορφώνεται και η άποψή τους από αυτά, απάντησε θετικά και σχολίασε πως «είδαµε και το παράδειγµα του Φειδία, που έκανε την προεκλογική του εκστρατεία µέσα από το TikTok και πάρα πολλοί νέοι, και όχι µόνο, επηρεάστηκαν από αυτόν».

Ερωτηθείς για µέτρα που µπορεί να λάβει το σχολείο και η Πολιτεία για να προετοιµαστούν οι νέοι, ανέφερε πως το σχολείο οφείλει να ενηµερώνει τους µαθητές για το τι είναι το πολιτικό σύστηµα, οι θεσµοί, ο ρόλος των κοµµάτων και οι θέσεις που παίρνουν σε διάφορα ζητήµατα και προβλήµατα της κοινωνίας, για να µπορούν να προβληµατιστούν και να διαµορφώσουν δική τους άποψη.

«Σαν γενιά δεν είµαστε έτοιµοι»

«Νοµίζω ότι προσωπικά είµαι έτοιµη, καθώς και στο σπίτι οι γονείς µου ασχολούνται µε τα πολιτικά, αλλά σίγουρα οι νέοι που δεν ασχολούνται µε τα πολιτικά δεν θα είναι έτοιµοι, λόγω και άγνοιας», σχολίασε η Μαρία, µαθήτρια Λυκείου από τη Λευκωσία.

«Πολλοί στο σχολείο µου λένε πως δεν τους ενδιαφέρουν τα πολιτικά ή πως δεν ασχολούνται. Και αυτοί είναι σίγουρα η πλειοψηφία», πρόσθεσε. «Προσωπικά µπορεί να είµαι έτοιµη, αλλά σαν γενιά δεν είµαστε έτοιµοι», κατέληξε.

Οι περισσότεροι συµµαθητές της, συµπλήρωσε, ενηµερώνονται από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ελάχιστοι θα ασχοληθούν µε πολιτικά ζητήµατα.

«Ακόµα και στις µαθητικές εκλογές, ο κάθε µαθητής δεν ψηφίζει µε πολιτικό κριτήριο ή γνωρίζοντας τις απόψεις εκείνου που ψηφίζει για το σχολείο και τα προβλήµατά του», ανέφερε.

Ερωτηθείσα τι θεωρεί πως πρέπει να κάνει η Πολιτεία και το σχολείο για να προετοιµάσει τους µαθητές, ανέφερε πως πρέπει να πραγµατοποιούνται διάφορες διαλέξεις, όπου θα επεξηγούνται το πολιτικό σύστηµα, οι θεσµοί κτλ.

«Το σχολείο δεν συµβάλλει στην προετοιµασία των νεών»

Ο Αχιλλέας, µαθητής Λυκείου από τη Λεµεσό, θεωρεί πως ούτε ο ίδιος ούτε οι συµµαθητές του είναι έτοιµοι να ψηφίσουν σε πολιτειακές εκλογές. «Αυτό προκύπτει από τον τρόπο που λειτουργεί το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστηµα. ∆εν έχουµε την κρίση στα 17 µας να ψηφίσουµε», δήλωσε.

Ερωτηθείς σχετικά επιβεβαίωσε πως οι συµµαθητές του ενηµερώνονται από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους στο να επηρεάζεται και η άποψή τους από αυτά. Τόνισε ότι για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση χρειάζεται η συµβολή της Πολιτείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς του µαθήµατος της Αγωγής του Πολίτη και τη διεξαγωγή σεµιναρίων και διαλέξεων για ενηµέρωση των µαθητών για πολιτικά ζητήµατα, τη λειτουργία του κράτους και των θεσµών κτλ.

«Υποκρισία η ψήφος στα 17, την ώρα που δεν στηρίζεται ο µαθητικός συνδικαλισµός»

Είναι υποκριτική η παραχώρηση ψήφου στα 17, ανέφερε στη «Χ» ο Αλέξανδρος, µαθητής Λυκείου από την Αµµόχωστο, όταν δεν παραχωρούνται στους µαθητές τα απαραίτητα εφόδια. «Πώς µπορώ να εκλέξω βουλευτές ή Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, όταν δεν µπορώ να οργανωθώ ως µαθητής στο σχολείο µου;» σηµείωσε.

«Οπότε θεωρώ πως εγώ και οι συµµαθητές µου δεν είµαστε έτοιµοι να εκλέξουµε αξιωµατούχους, ειδικά από τη στιγµή που ακόµα και η εκλογή προέδρου του σχολείου συνοδεύεται µε µια ανωριµότητα και µπορεί πολύ εύκολα κάποιος να ψηφίσει παρασυρόµενος από τρίτους», εξήγησε.

Ερωτηθείς για µέτρα που θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία, ανέφερε πως το πιο σηµαντικό είναι η επαναφορά του µαθήµατος της Αγωγής του Πολίτη.

«Έτοιµοι οι 17χρονοι, απλά δεν θα ψηφίσουν µε ωριµότητα»

Την ίδια ώρα, η Θεοδώρα, µαθήτρια Λυκείου από τη Λεµεσό, ανέφερε πως οι µαθητές ίσως και να είναι έτοιµοι να ψηφίσουν στην ηλικία των 17, απλά δεν θα το κάνουν µε ωριµότητα. «Θεωρώ πως ως µαθητές είµαστε “αδιάβαστοι” στα πολιτικά», πρόσθεσε.

Και η Θεοδώρα συµφώνησε µε την άποψη ότι τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης µπορούν να παρασύρουν τους µαθητές, ενώ στην ερώτηση τι µπορεί να κάνει η Πολιτεία και το σχολείο για να προετοιµάσει τους µαθητές, σχολίασε πως το σχολείο και η Πολιτεία δεν µπορούν να κάνουν και πολλά, ιδίως την ώρα που τα σχολεία µας αναπαράγουν έναν συντηρητισµό.

«Ένας µαθητής θα είναι έτοιµος να ψηφίσει στα 17 του, αν έχει τις απαραίτητες γνώσεις και διαµορφωµένη άποψη», σχολίασε ο Στέφανος, µαθητής Λυκείου από τη Λεµεσό.

Ερωτηθείς αν η άποψη ενός µαθητή µπορεί να επηρεαστεί από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης απάντησε θετικά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τα µέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία και το σχολείο για να προετοιµάσουν τους µαθητές, σηµείωσε πως το σχολείο οφείλει να ενηµερώνει τους µαθητές για τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήµατος, των θεσµών αλλά και τις θέσεις και προτάσεις των κοµµάτων.

«Επαναφορά της Αγωγής του Πολίτη και στήριξη του µαθητικού συνδικαλισµού»

Τέλος, η Γεωργία, µαθήτρια Λυκείου από τη Λευκωσία, εξέφρασε την άποψη πως οι µαθητές δεν είναι έτοιµοι να ψηφίζουν από τα 17 τους, καθώς το σχολείο δεν ενθαρρύνει το συνδικαλισµό στα σχολεία, που µε τη σειρά του δεν επιτρέπει την καλλιέργεια ωριµότητας των µαθητών για να µπορούν να ψηφίζουν στα 17.

Η Γεωργία απάντησε θετικά στην ερώτηση αν οι συµµαθητές της ενηµερώνονται για την επικαιρότητα από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας πως από αυτά επηρεάζονται πάρα πολύ οι µαθητές, καθώς είναι έντονο το στοιχείο της παραπληροφόρησης. «Εξού και έχουµε tiktoker στο Ευρωκοινοβούλιο», σχολίασε. Για αυτό, κατέληξε, το σχολείο οφείλει να επαναφέρει το µάθηµα της Αγωγής του Πολίτη, έτσι ώστε οι µαθητές να ενηµερώνονται για το πολιτικό σύστηµα, τους θεσµούς, τις εκλογές, τα κόµµατα κ.ο.κ., αλλά και να ενθαρρύνεται ο µαθητικός συνδικαλισµός.



Share This Article