Κύμα ακρίβειας βλέπει η Κεντρική Τράπεζα ενόψει της απόφασης της κυβέρνησης για την επιβολή του νέου φόρου στα πετρελαιοειδή από τον ερχόμενο Ιούνιο. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, σε χθεσινή της έκθεση ανακοίνωσε ότι ήδη έχει προχωρήσει στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι ο «φόρος άνθρακα» -ο οποίος αποτελεί μέρος των νέων λεγόμενων πράσινων φορολογιών- αναμένεται να οδηγήσει στην άμεση αύξηση των τιμών στα καύσιμα κίνησης και τα καύσιμα θέρμανσης κατά 5,95 σεντ το λίτρο (5 σεντ συν ΦΠΑ), ενώ σταδιακά ο συντελεστής θα φτάσει στα 25 σεντ το λίτρο.
Επισημαίνεται επίσης ότι στο πρώτο στάδιο η επίπτωση για ένα μέσο νοικοκυριό θα ανέλθει στα 210 ευρώ το χρόνο περίπου, ενώ στη συνέχεια με την αύξηση του συντελεστή φορολογίας θα αγγίξει τα 1.040 ευρώ το χρόνο περίπου (συν πιθανές ανατιμήσεις λόγω της πορείας των τιμών των καυσίμων στις διεθνείς αγορές). Στην έκθεή της η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό (στη βάση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ΕνΔΤΚ), ανεβάζοντας τον πήχη στο 2,1% για όλη τη διάρκεια της επόμενης τριετίας (2025-2027).
Όπως αναφέρεται, «η ελαφρώς προς τα πάνω αναθεώρηση του πληθωρισμού κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2025 και το 2027, αντίστοιχα, οφείλεται κυρίως στην προς τα πάνω αναθεώρηση σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας και λόγω της υπόθεσης εργασίας για την εισαγωγή του φόρου άνθρακα στα καύσιμα για τις οδικές μεταφορές και για τη θέρμανση κτιρίων από τον Ιούνιο του 2025».

Από την άλλη πλευρά, προστίθεται, αναμένεται να προκύψει υποχώρηση του πληθωρισμού κυρίως λόγω της προβλεπόμενης εξασθένισης των εναπομείναντων πληθωριστικών πιέσεων που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα έτη από εξωγενείς κυρίως παράγοντες της προσφοράς, καθώς και λόγω της ενιαίας νομισματικής πολιτικής. Σημειώνεται, επίσης, ότι «οι πληθωριστικές επιδράσεις από τις αυξήσεις των μισθών μετριάζονται λόγω της επιβραδυνόμενης πορείας μεγέθυνσής τους», καθώς και ότι «τα κέρδη των επιχειρήσεων αναμένεται να αντισταθμίσουν εν μέρει τον αντίκτυπο των μισθολογικών αυξήσεων στον πληθωρισμό».
Μικρές οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το 2025 θα ανέλθει στο 3,2%, σε σχέση με 3,4% το 2024, καθώς και ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και τη διετία 2026-27 (+3,1% ετησίως). Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται ότι: «Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, συνεχίζει να μην παρατηρείται σημαντικός αρνητικός αντίκτυπος στις επενδύσεις είτε από τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, μέσω μείωσης της ζήτησης, είτε από τον αντίκτυπο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, ο οποίος έχει εξασθενίσει λόγω των μειώσεων στα επιτόκια και επιδρά με χρονική υστέρηση».
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου