Ολοκληρώθηκαν οι διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών στα πλαίσια της άτυπης συνάντησης σε διευρυμένο σχήμα, που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη.
Στην άτυπη συζήτηση συμμετείχαν οι επικεφαλής των πέντε αντιπροσωπειών: ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για Ευρωπαϊκά Θέματα Στίβεν Ντόιτι. Στη συνέχεια ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο.
Όπως είπε o Γκουτέρες, σήμερα έγινε ακόμα μια προσπάθεια να βρούμε κοινό έδαφος. «Οι κ. Τατάρ και Χριστοδουλίδης επέδειξαν εποικοδομητική στάση και πρόθεση για συνέχιση του διαλόγου».
Συμφώνησαν τα ακόλουθα:
Άνοιγμα τεσσάρων σημείων διέλευσης
Σύσταση Τεχνικής Επιτροπής Νεολαίας
Σύσταση Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Νεκρή Ζώνη
Ανοικοδόμηση κοιμητηρίων
Νέα Άτυπη Διάσκεψη στο τέλος Ιουλίου
Διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου (δεν έχει ακόμα επιλεγεί) εφόσον υπάρχει συναίνεση
«Προηγήθηκε μεγάλο διάστημα στασιμότητας, σήμερα υπήρξε ουσιαστική πρόοδος», απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Υπάρχει πραγματικά μια νέα ατμόσφαιρα» κατέληξε.
Τετ α τετ Γκουτέρες – Χριστοδουλίδη
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για τη συνεχιζόμενη προσωπική του προσήλωση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τη σύγκληση της πολυμερούς συνάντησης.
Επανέλαβε επίσης την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη, υπό το φως των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων, και τη σημασία προσήλωσης στα σχετικά ψηφίσματα και στο πλαίσιο των ΗΕ τα οποία αποτελούν το θεμέλιο της προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου και επίτευξης διαρκούς ειρήνης.
Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέδειξε την καταλυτική συμβολή που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ σε συνέχεια της σημαντικής, κοινής επιστολής της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ. Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα ότι προσέρχεται με συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών που μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθειά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Χαμηλές προσδοκίες
Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, παρόλο που οι προσδοκίες είναι χαμηλά, είναι ιδιαίτερα θετικό, ότι υπάρχει μια συζήτηση εν εξελίξει, η οποία «πραγματοποιείται με προσωπική πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ». Είναι εμφανές ότι οι δύο πλευρές ξεκινούν από εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, όμως είναι θετικό ότι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι κάθησαν στο τραπέζι των συζητήσεων παρόλο που είχαν πει ότι δε θα το κάνουν, αν δεν γινόταν αποδεκτό το πλαίσιο να εκκινήσει από τη λύση των δύο κρατών. Ακόμα, είναι πιθανό ο ΓΓ του ΟΗΕ να θέσει στο τραπέζι ένα πλαίσιο συνέχισης της διαδικασίας των συζητήσεων.
Άτυπη συζήτηση στο Παλάτι των Εθνών
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής στο Παλάτι των Εθνών, την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 3 το απόγευμα. Στην άτυπη συζήτηση συμμετέχουν οι επικεφαλής των πέντε αντιπροσωπειών και τέσσερα ακόμη μέλη από την κάθε αντιπροσωπεία.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε δείπνο εργασίας των αντιπροσωπειών, όπου όλες οι πλευρές είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Η Τζούλια Μπερτετζόλο, Επικεφαλής της Μονάδας Στήριξης για Επίλυση του Κυπριακού, βρίσκεται στη Γενεύη, εκπροσωπώντας την ΕΕ.
Στόχος της συνάντησης στη Γενεύη είναι η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αν και οι αφετηρίες των δύο πλευρών παραμένουν αντίθετες. Αθήνα και Λευκωσία ξεκαθαρίζουν ότι λύση του Κυπριακού μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από το πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
Από την άλλη, η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν ότι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων αποτελεί η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους.
Η Ελλάδα έχει παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει εξαντλήσει όλους τους διπλωματικούς διαύλους, έτσι ώστε το Κυπριακό να καταστεί μείζον θέμα στην Ατζέντα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
«Η Κύπρος δεν μπορεί πια να είναι διαιρεμένη», ανέφερε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο κ. Γεραπετρίτης. «Η διαίρεση δεν μπορεί ποτέ να είναι η λύση. Η σύνθεση είναι μόνο η λύση, για μια ενωμένη Ευρώπη, για έναν ειρηνικό κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί, θα πρέπει να είναι ενεργώς παρούσα στην επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Είναι μια κρίσιμη στιγμή την οποία προσεγγίζουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Χαρακτήρισε τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο πολύ παραγωγική και πρόσθεσε ότι θα γίνει και νέα συνεδρίασή του απόψε μετά την ολοκλήρωση του δείπνου. Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενόψει του αποψινού δείπνου, αλλά και των αυριανών συναντήσεων.