Σε «πνιγμό εντός ύδατος» αποδίδεται ο θάνατος των τεσσάρων προσώπων που επέβαιναν σε σκάφος που ανατράπηκε την Δευτέρα σε απόσταση 25 ναυτικά μίλια από το Κάβο Γκρέκο, σε διεθνή χωρικά ύδατα.
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι χθες Τρίτη διενεργήθηκαν οι νεκροτομές σε 4 από τους νεκρούς του ναυαγίου και τα ευρήματα κατέδειξαν ότι ο θάνατος τους οφείλεται σε «πνιγμό εντός ύδατος».
Επίσης από τις σορούς λήφθηκαν δείγματα τα οποία θα αποσταλούν για τοξικολογικές, ιστοπαθολογικές και άλλες εξετάσεις.
Οι νεκροτομές διενεργήθηκαν από τους ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξο Ορθοδόξου, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Σημειώνεται ότι σήμερα θα διενεργηθούν οι νεκροτομές στις σορούς των άλλων τριών νεκρών του ναυαγίου.
Καταγγέλλει pushbacks από τις Κυπριακές Αρχές η UNHCR
Περιστατικό άτυπης επαναπροώθησης που έλαβε χώρα στις 14 Μαρτίου καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, εκφράζοντας την ανησυχία της.
Το περιστατικό, σύμφωνα με τη UNHCR, αφορούσε τρεις βάρκες με περίπου 80 Σύρους υπηκόους, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που είχαν αναχωρήσει από τη Συρία και έφτασαν στην Κύπρο. Αυτές οι βάρκες φέρονται να αναχαιτίστηκαν από τις κυπριακές αρχές, με αποτέλεσμα οι Σύροι υπήκοοι να επιστραφούν βίαια στη Συρία από όπου είχαν φύγει, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
“Η UNHCR επιθυμεί να επαναλάβει την πάγια έκκλησή της προς τα κράτη να απέχουν από άτυπες επαναπροωθήσεις και συνοπτικές επιστροφές ατόμων χωρίς νομικές και διαδικαστικές εγγυήσεις. Τέτοια μέτρα αντίκεινται στις υποχρεώσεις των κρατών για μη επαναπροώθηση και δεν ευθυγραμμίζονται με το διεθνές δίκαιο”, σημειώνει στην ανακοίνωση η Υπάτη Αρμοστεία.
Προσθέτει ότι “επιχειρήσεις επιβολής του νόμου, περιλαμβανομένων αυτών στο πλαίσιο θαλάσσιων μετακινήσεων, πρέπει να διεξάγονται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένου του προσφυγικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δεν πρέπει να οδηγούν σε καταστάσεις που παραβιάζουν την απαγόρευση της επαναπροώθησης”.
“Η διεθνής νομική αρχή της μη-επαναπροώθησης απαγορεύει σε όλα τα κράτη, ακόμα και αυτά που ενδέχεται να μην είναι συμβαλλόμενα μέρη σε σχετικές συμβάσεις, να εμπλέκονται σε οποιαδήποτε ενέργεια που ενέχει κίνδυνο να οδηγήσει στην απομάκρυνση ενός ατόμου σε χώρα/περιοχή όπου θα κινδύνευε να υποστεί δίωξη ή σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεχίζει η ανακοίνωση. Η άρνηση πρόσβασης στην επικράτεια ενός κράτους ή οποιαδήποτε άλλα μέτρα απομάκρυνσης, χωρίς να έχει προηγηθεί ατομική αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων επαναπροώθησης είναι επίσης αντίθετη με την αρχή της μη επαναπροώθησης”, σημειώνει.
Αναφορικά με τους πολίτες που φεύγουν από τη Συρία, η UNHCR συνεχίζει να απευθύνει έκκληση στα κράτη όπως επιτρέπουν πρόσβαση στην επικράτειά τους, διασφαλίζουν το δικαίωμά τους να αιτηθούν άσυλο και τον σεβασμό της αρχής της μη- επαναπροώθησης ανά πάσα στιγμή. Επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή της προς τα κράτη να μην διενεργούν βίαιες επιστροφές Σύρων και πρώην μόνιμων κατοίκων της Συρίας, σε οποιοδήποτε μέρος της Συρίας, αναφέρει η ανακοίνωση.
“Έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στη Συρία και πολλοί, περιλαμβανομένης της UNHCR, βλέπουν μια ευκαιρία για ανάκαμψη. Ωστόσο, η κατάσταση ασφαλείας παραμένει ρευστή και ορισμένοι Σύροι δεν αισθάνονται ασφαλείς να παραμείνουν”, υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η Υπάτη Αρμοστεία.