Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ προτάθηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να συνεχίσει ως προσωπική απεσταλμένη του, είπε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη Γενεύη, ο κ. Τατάρ είπε ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ προτάθηκε από τον Γ.Γ. να συνεχίσει ως προσωπική απεσταλμένη του για να βοηθήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων σημείων συνεργασίας και να προετοιμάσει την επόμενη συνάντηση στο ίδιο σχήμα 5+1 στα τέλη Ιουλίου.

Ωστόσο, αντίθετα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Τατάρ είπε ότι για το θέμα αυτό έχει δοθεί η έγκριση της τ/κ πλευράς και ότι πολύ πιθανόν θα διοριστεί. Οι πληροφορίες από τη Γενεύη έκαναν λόγο σε διαφωνία του κ. Τατάρ για το διορισμό της κας Ολγκίν, με την οποία είχε έντονες διαφορές κατά τις διερευνητικές επαφές που είχε μαζί του κατά τις συναντήσεις τους στα κατεχόμενα.
Ο κ. Τατάρ επανέλαβε την πάγια θέση του για «κυρίαρχη ισότητα και ισότιμη διεθνή εκπροσώπηση» των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι «δεν είναι πλέον εφικτό να επιτευχθεί ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης στην Κύπρο. Αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει».
Εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της άτυπης διευρυμένης συνάντησης, αναφέροντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε τη διάσκεψη ως το σημαντικότερο βήμα μετά τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα το 2017.
«Επί τέσσερα χρόνια επιμένουμε στην κυριαρχία μας, στην κυρίαρχη ισότητά μας και την ισότιμη διεθνή εκπροσώπηση, και δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτή τη θέση», είπε, προσθέτοντας ότι έχει την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας και του Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι στη διάσκεψη συμφωνήθηκαν οκτώ σημεία συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης, της δημιουργίας επιτροπής για τη νεολαία και την εγκατάσταση ηλιακού συστήματος στη νεκρή ζώνη.
Για τα σημεία διέλευσης ο κ. Τατάρ είπε ότι αναφέρθηκε στη σημασία της αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας στο σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου, που αφορά το 65% της συνολικής διακίνησης, καθώς και για την ενίσχυση του εμπορίου.
Ο ίδιος πρότεινε επίσης το άνοιγμα του σημείου διέλευσης στη Λουρουτζίνα, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έκανε λόγο για τέσσερα νέα σημεία διέλευσης, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποια θα είναι αυτά, ανέφερε.
Προτάσεις ενίσχυσης της κυριαρχίας από Τατάρ
Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε σε δυνητική συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, τα υδάτινα έργα και η εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, προτάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της θέσης του, που παραπέμπει σε κυριαρχία της «τδβκ», λέγοντας παράλληλα ότι «γύρισε μια νέα σελίδα» για συνεργασία που θα ωφελήσει τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους.
Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε επίσης σε προτάσεις που υπέβαλε για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, με πρόταση για καλωδιακή σύνδεση μέσω Τουρκίας που θα συνδέει την Κύπρο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία, όπως υποστήριξε, απέρριψε η ελληνοκυπριακή πλευρά, θεωρώντας πως αφορά την ΕΕ και την Τουρκία.
Έκλεισε το κεφάλαιο για επίτευξη ομοσπονδιακού μοντέλου λύσης στην Κύπρο