Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση σε σχέση με παράνομες επαναπροωθήσεις σκαφών με πρόσφυγες που φαίνεται ολοένα και πιο σίγουρο ότι διενεργεί στη θάλασσα. Το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Κύπρου έφερε στο φως καταγγελία από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ότι γίνονται βίαιες απωθήσεις σκαφών με πρόσφυγες από τη Συρία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Χθες, δύο μαρτυρίες ήρθαν να επιβεβαιώσουν την καταγγελία της Υπατης Αρμοστείας την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει ν’ αρνείται ότι χρησιμοποιεί τέτοιες πρακτικές.
Η μια μαρτυρία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο alphanewslive και προήλθε από Σύρο μόνιμο κάτοικο Κύπρου, ο οποίος ανέμενε μάταια την οικογένειά του να φτάσει στην Κύπρο και η δεύτερη ήρθε στο φως από τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή της εκπομπής «24 ώρες μαζί», Κώστα Κωνσταντίνου.
Οι μαρτυρίες συμπίπτουν μεταξύ τους και συνάδουν και με την προχθεσινή καταγγελία από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για επαναπροωθήσεις που έγιναν την περασμένη Παρασκευή 14 Μαρτίου, όταν απωθήθηκαν βίαια σκάφη με πρόσφυγες από τη Συρία.
Η κυβέρνηση διαψεύδει, αλλά η μια από τις δύο μαρτυρίες συνοδεύεται με βίντεο και φωτογραφίες με την παρουσία σκαφών της Λιμενικής Αστυνομίας στις επιχειρήσεις απώθησης των σκαφών με τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν, στις 13 του Μάρτη οι άνθρωποι αυτοί, 80 τον αριθμό, κυρίως γυναικόπαιδα, επιβιβάστηκαν στα σκάφη για να ξεφύγουν από τη μανία του καθεστώτος που σφάζει άμαχους στη Συρία και κατευθύνθηκαν προς την Κύπρο. Στις 14 του μήνα ανακόπηκαν από σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τη βία ωθήθηκαν πίσω και κατέληξαν στη Συρία. Όπως αναφέρθηκε, η Λιμενική Αστυνομία έδωσε στους πρόσφυγες σωσίβια και τους οδήγησε αρχικώς στον Λίβανο και στη συνέχεια τους εγκατέλειψε στα θαλάσσια σύνορα με τη Συρία.
Όπως προαναφέραμε, η κυβέρνηση αρνείται ότι χρησιμοποιεί πρακτικές pushbacks. Μάλιστα, ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας εμφανίστηκε χθες ενοχλημένος με αναφορές για βίαιες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, ωστόσο οι μαρτυρίες, συνοδευόμενες μάλιστα από βίντεο και φωτογραφίες, μιλούν από μόνες τους. Το γεγονός, δε, ότι η αρχική καταγγελία έγινε από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προσδίδει φυσικά αξιοπιστία και αφήνει ακόμα πιο εκτεθειμένη την κυβέρνηση, η οποία «προδόθηκε» εξαρχής με αντιφατικές δηλώσεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών σε σχέση με το πώς χειρίστηκε την πληροφορία για το ναυάγιο.
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στο ναυάγιο ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, μέχρι χθες νωρίς το απόγευμα δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις έρευνες του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για ανεύρεση επιζώντων, με τις ελπίδες να εξανεμίζονται όσο περνά ο χρόνος.
«Να ερευνηθούν οι μαρτυρίες για επαναπροώθηση βαρκών στη Συρία»
Να προχωρήσει στο διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για να διερευνηθούν οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα το ΑΚΕΛ, με αφορμή μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία επαναπροώθησε στη Συρία βάρκες με άντρες, γυναίκες και παιδιά.
Ειδικότερα, η Εζεκία Παπαϊωάννου τονίζει πως οι μαρτυρίες υπέβαλαν ότι αυτό έγινε και με την απειλή όπλου. Αυτό, αναφέρει, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έδιναν οι αρμόδιοι υπουργοί και ο υφυπουργός τις προηγούμενες μέρες, οι οποίοι επανέλαβαν σε όλους τους τόνους ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις. «Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι πότε πρόλαβαν οι αρμόδιοι να ερευνήσουν τις καταγγελίες και διαβεβαιώνουν ότι δεν έγινε επαναπροώθηση».
Επιπλέον, το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε διαβεβαιώσεις ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις, μέχρι που το ΕΔΑΔ καταδίκασε με σοβαρά πρόστιμα την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί όντως έκανε επαναπροωθήσεις.
«Καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα όπως προχωρήσει στον διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για να ερευνήσει σε βάθος το περιστατικό που κατέληξε σε τραγωδία με απώλεια ζωών. Υπενθυμίζεται ότι η αρχή της μη-επαναπροώθησης είναι νομική αρχή του διεθνούς δικαίου, στη βάση της οποίας απαγορεύεται σε όλα τα κράτη να ενεργούν με τρόπο που να εκθέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους που επιχειρούν ν’ απομακρυνθούν από χώρες όπου απειλούνται με διώξεις ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει.
Αργότερα, χθες, σύσσωμα τα αρμόδια υπουργεία και υφυπουργεία έσπευσαν να διαψεύσουν τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες, χαρακτηρίζοντας μάλιστα… «ανεπίτρεπτο» το να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εδώ, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ για παραβίαση δικαιωμάτων Σύρων προσφύγων μόλις τον Οκτώβριο του 2024, ενώ δεν ήταν η πρώτη φορά.
Το κοινό ανακοινωθέν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (ΥΔΔΤ), το Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ) και το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας (ΥΜΔΠ) αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως δεν μπορεί, μέχρι στιγμής, να συνδεθεί το περιστατικό της Δευτέρας, όταν βρέθηκαν οι 2 ναυαγοί και οι 7 σοροί, με το περιστατικό της Κυριακής, όταν η ΜΚΟ «Alarm Phone» ειδοποίησε το ΚΣΕΔ για ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα.
Τάσος Περδίος