Δεν βλέπει λόγο για έρευνα ο Υπουργός Δικαιοσύνης

3 Min Read


Ενώ η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες επανέλαβε χθες τις καταγγελίες της για παράνομες επαναπροωθήσεις σκαφών με πρόσφυγες από την Κυπριακή Δημοκρατία, η κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα λόγο διεξαγωγής έρευνας για τις καταγγελίες.

Ερωτηθείς σχετικά από το κρατικό ραδιόφωνο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης επέδειξε μια προκλητική στάση σημειώνοντας ότι δεν βλέπει το λόγο διεξαγωγής έρευνας με το επιχείρημα ότι τα αρμόδια θεσμικά όργανα ενήργησαν στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Τεύχος εφημερίδας

Ο κ. Χαρτσιώτης επιχείρησε να διαψεύσει την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες χαρακτηρίζοντας ατεκμηρίωτες τις καταγγελίες για pushbacks που έγιναν στις 14 Μαρτίου όταν η Λιμενική Αστυνομία φέρεται να απώθησε βίαια τρία σκάφη με 80 πρόσφυγες από τη Συρία, κυρίως γυναικόπαιδα, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν στη Συρία απ’ όπου είχαν αποπλεύσει.

Παρ’ όλα αυτά, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αιμιλία Στροβολίδου, επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, επανέλαβε με βεβαιότητα ότι έγιναν άτυπες επαναπροωθήσεις τριών σκαφών διαψεύδοντας κατηγορηματικά τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Όπως είπε, οι βάρκες βρίσκονταν εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κοντά στο λιμάνι Λάρνακας και δεν επετράπη στους επιβαίνοντες να αποβιβαστούν στην ξηρά, ούτε να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου.  

Σημείωσε, ακόμη, ότι έγιναν και παρεμβάσεις από την Υπάτη Αρμοστεία προς τις κυπριακές Αρχές, ώστε να επιτραπεί η αποβίβαση των προσφύγων και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι βάρκες αναχαιτίστηκαν και επαναπροωθήθηκαν βίαια στη Συρία, απ’ όπου είχαν αποπλεύσει.

Κληθείσα να σχολιάσει τα περί μη τεκμηριωμένων καταγγελιών, η κα Στροβολίδου απάντησε ότι η Ύπατη Αρμοστεία πάντοτε διασταυρώνει τις πληροφορίες που λαμβάνει και μόνο όταν έχει σοβαρά στοιχεία και μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν αυτά τα στοιχεία, προβαίνει σε ανακοινώσεις.

Στο μεταξύ, επί του θέματος τοποθετήθηκε χθες και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης καταδικάζοντας κάθε μέτρο επαναπροώθησης. «Η απαγόρευση των αποκαλούμενων “απωθήσεων” κατοχυρώνεται στη Σύμβαση της Γενεύης και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στη διεθνή προστασία των προσφύγων. Οι απωθήσεις προσφύγων που βρίσκονται σε ευάλωτα πλεούμενα μέσα στη θάλασσα συνιστούν επιπρόσθετα μια επικίνδυνη μορφή αποκλεισμού και θέτουν την ανθρώπινη ζωή σε άμεσους και πραγματικούς κινδύνους», τόνισε ζητώντας επίσης τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. 

Τάσος Περδίος



Share This Article