Η Κύπρος κατέχει τη δεύτερη θέση ως προς το ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούν να διατηρήσουν το σπίτι τους αρκετά ζεστό, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα «Κοινωνικά Δικαιώματα και Κρίση του Κόστους Ζωής», η οποία καταγράφει τις επιπτώσεις της κρίσης του κόστους ζωής στα κοινωνικά δικαιώματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Κύπρος ήταν επίσης μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις πολιτικές της χώρας για την επιδότηση στέγασης και την κοινωνική στέγαση.
Όπως αναφέρεται, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, πάνω από 41 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (9,3% του πληθυσμού) δεν ήταν σε θέση να διατηρήσουν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό το 2022, σε σύγκριση με 6,9% το 2021, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Βουλγαρία (22,5%), την Κύπρο (19,2%), την Ελλάδα (18,7%), τη Λιθουανία και την Πορτογαλία (και οι δύο 17,5%), την Ισπανία (17,1%) και τη Ρουμανία (15,2%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανέφεραν η Φινλανδία (1,4%), το Λουξεμβούργο (2,1%), η Σλοβενία (2,6%), η Αυστρία (2,7%), η Τσεχία (2,9%), η Σουηδία (3,3%) και η Εσθονία (3,4%).
Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας αποτελούν άλλη μια ένδειξη ότι το κόστος στέγασης ήταν ήδη πολύ υψηλό πριν από την κρίση, με το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές από στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας στην ΕΕ να μειώνεται από 12,4% το 2010 σε 8,2% το 2019, παρά τη σταθερή αύξηση των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων κατά την ίδια περίοδο.
Προστίθεται ότι το ποσοστό των νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές άρχισε να αυξάνεται και πάλι το 2019, φθάνοντας το 9,3% το 2023, ενώ το ίδιο έτος τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ελλάδα (47,3%), τη Βουλγαρία (18,8%), τη Ρουμανία (14,4%) και την Κύπρο (14,3%) και τα χαμηλότερα στις Κάτω Χώρες (2,6%), την Τσεχία (2,9%), το Βέλγιο (4,6%) και την Ιταλία (5%).
Αναφορικά με τις συστάσεις, η Επιτροπή καλεί τα κράτη να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στοχευμένα μέτρα για τις ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
Προτρέπει επίσης τα κράτη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν επαρκείς, προσαρμόζοντάς τες ώστε να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό και να στηρίζουν τις ομάδες που πλήττονται περισσότερο, διασφαλίζοντας παράλληλα δίκαιες αμοιβές και ότι οι κατώτατοι μισθοί δεν θα είναι κατώτεροι από το 60% του καθαρού εθνικού μέσου μισθού.