Πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε μόνιμη βάση στα βασικά αγαθά και τα καύσιμα κατέθεσε η ΠΕΟ στη χθεσινή συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής (ΣΟΕ) με θέμα τη φορολογική μεταρρύθμιση, με στόχο να στηριχθούν τα νοικοκυριά από τη μεσαία και χαμηλή εισοδηματική τάξη, τα οποία δεν αναμένεται να έχουν οποιοδήποτε όφελος από την πρόταση η οποία έχει ετοιμαστεί από την κυβέρνηση, καθώς ήδη βρίσκονται κάτω από το όριο του αφορολόγητου. Εισηγήθηκε, επίσης, διεύρυνση των κριτηρίων για τα κοινωνικά επιδόματα και αύξηση του ύψους τους, ώστε να στηριχθεί μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τόνισε ότι η Ομοσπονδία κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ακόλουθες εισηγήσεις:
• Αλλαγή του εύρους των κλιμάκων στο φόρο εισοδήματος, με τρόπο ώστε να υπάρξει ελάφρυνση για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και να αυξηθεί το φορολογικό βάρος για όσους λαμβάνουν πολύ υψηλά εισοδήματα. Όπως επεσήμανε, η πρόταση η οποία κατατέθηκε από την κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού μειώνει το φορολογικό βάρος για όσους λαμβάνουν πολύ υψηλά εισοδήματα.
• Μείωση των έμμεσων φορολογιών και ιδιαίτερα του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και τα καύσιμα, σε μόνιμη βάση και όχι μέσα από μέτρα με ημερομηνία λήξης, ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι που με την πρόταση της κυβέρνησης δεν θα έχουν όφελος από τη φορολογική μεταρρύθμιση.
• Διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής, μέσα από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και την αύξηση του ύψους τους, για τον ίδιο λόγο.
Σημειώνεται ότι η συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ.
Εισηγήσεις κατατέθηκαν, επίσης, από τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ Σταύρο Σταύρου, τον ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα και τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτη Ματθαίου.
Επιμένει η κυβέρνηση για τις νέες «πράσινες» φορολογίες
Η ΠΕΟ κατέθεσε ξανά την πρότασή της για μη εφαρμογή των νέων «πράσινων» φορολογιών, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής (ΣΟΕ). Μάλιστα, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της υποδεικνύοντας ότι: «Υπάρχουν όλοι οι αντικειμενικοί λόγοι για να πάει η κυβέρνηση και να τεκμηριώσει και να διεκδικήσει από την Ευρώπη μη εφαρμογή των “πράσινων” φορολογιών. Η εφαρμογή αυτή τη στιγμή των “πράσινων” φορολογιών, που είναι ισοπεδωτικές, θα επιφέρει ακόμα ένα πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο, ιδιαίτερα των πιο χαμηλομεσαίων στρωμάτων του πληθυσμού».
Ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, αν και είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να μετακυλιστεί για μεταγενέστερο χρόνο η επιβολή των «πράσινων» φορολογιών, σημείωσε ότι «υπάρχει δέσμευση (για την επιβολή τους) γιατί έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης και έχουν μπει συγκεκριμένα ορόσημα».
«Μπορέσαμε να αφαιρέσουμε τη φορολογία άνθρακα από τις επιχειρήσεις για να μη δημιουργήσουμε πληθωριστικές άλλες πιέσεις και πείσαμε επίσης με πολλή προσπάθεια να ισχύσουν μόνο για δύο χρόνια. Οι προσπάθειες συνεχίζονται. Το χρονικό ορόσημο είναι τον Μάιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούν οι προσπάθειές μας για να υπάρξει διαφοροποίηση», ανέφερε.
«Προκλητικό η κυβέρνηση να δηλώνει ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση θα βοηθηθούν τα χαμηλά ειδοηματικά στρώματα»
Είναι προκλητικό η κυβέρνηση να δηλώνει ότι με την φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει θα βοηθηθούν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αφού κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, τονίζει η Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΣΤΡΑ Χωρίς Όρια, η Γ.Γ της συντεχνίας ανέφερε ότι στη χθεσινή συνεδρία της συμβουλευτικής οικονομικής επιτροπής η ΠΕΟ κατέθεσε πρόταση να αλλάξουν οι κλίμακες φορολόγησης από τις 20.400 μέχρι τις 60 χιλιάδες.
Επίσης η ΠΕΟ εισηγήθηκε να φορολογούνται πέραν του 35% όσοι έχουν εισόδημα άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Η Σωτηρούλλα Χαραλάμπους είπε επίσης ότι η ΠΕΟ κατέθεσε πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε μόνιμη βάση για βασικά αγαθά και τα καύσιμα.
Εισηγήθηκε επίσης διεύρυνση των κριτηρίων για τα κοινωνικά επιδόματα και αύξηση τους ύψους τους, ώστε να στηριχθεί μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Μεγάλη βαρύτητα χθες δόθηκε και στην επιβολή της πράσινης φορολογίας τον Μάη.
Να σημειωθεί ότι εδώ και μήνες ασκείται πίεση από μέρους του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ ώστε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση με την πράσινη φορολογία αφού δεν είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση αλλά μια δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, ενώ η σημερινή δεν το επαναδιαπραγματεύθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάκαμψης.
Χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ανέφερε ότι καταβάλουν προσπάθειες για παράταση, αλλά είναι δύσκολο γιατί η Κύπρος έχει δεσμευτεί για αυτές τις φορολογίες.
Πάντως η Σωτηρούλλα Χαραλάμπους τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ότι η ΠΕΟ θα επιμείνει στην θέση ότι δεν πρέπει τον Μάη να επιβληθεί η πράσινη φορολογία.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου