Στην αλλαγή της μεθοδολογίας η οποία ακολουθείται σε σχέση με την πλήρωση των κενών θέσεων πρώτου διορισμού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, προσανατολίζεται η Βουλή.
Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, με αφορμή το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας η οποία συνομολογήθηκε το 2022 μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ κυρίως λόγω των ενστάσεων του ΔΗΣΥ.
Επισημαίνεται ότι με τη μεθοδολογία η οποία ακολουθείται σήμερα, για την πλήρωση μιας θέσης πρώτου διορισμού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να ακολουθηθούν δέκα βήματα: Πρώτο να σταλεί επιστολή από το τμήμα στο Υπουργείο Οικονομικών, δεύτερο να αξιολογηθεί το αίτημα από το Υπουργείο Οικονομικών, τρίτο να μπει πρόνοια στον Προϋπολογισμό, τέταρτο να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός από το Υπουργικό Συμβούλιο, πέμπτο να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός από τη Βουλή, έκτο να σταλεί ξανά αίτημα από το τμήμα στο Υπουργείο Οικονομικών, έβδομο να αξιολογηθεί ξανά το αίτημα από το Υπουργείο Οικονομικών, όγδοο να σταλεί ξανά αίτημα για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ένατο να σταλεί ξανά αίτημα για έγκριση στην Βουλή, ένατο να σταλεί αίτημα στην ΕΔΥ και δέκατο να προκηρυχθεί η θέση και να κινηθούν οι διαδικασίες για την πλήρωση της.
Με τη νέα μεθοδολογία η οποία προωθείται με το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εγκρίνεται ο προϋπολογισμός από τη Βουλή θα μπορούν να προκηρυχθούν οι κενές θέσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σ’ αυτόν.
Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία στον Προϋπολογισμό του 2025 υπάρχουν 977 θέσεις πρώτου διορισμού στην δημόσια υπηρεσία, οι οποίες βρίσκονται κάτω από τη νομοθεσία της παγοποίησης.
Σημειώνεται ότι, όπως διευκρινίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών σε γραπτό σημείωμα, η ψήφιση του νομοσχεδίου «δεν αναμένεται να οδηγήσει σε απότομη αύξηση της απασχόλησης στην δημόσια υπηρεσία αφού […] ο μέγιστος αριθμός (θέσεων) που μπορεί να πληρωθεί από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ανά έτος είναι συγκεκριμένος»
Επισημαίνεται ότι το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων υπέδειξαν ότι η καθυστέρηση στην πλήρωση κενών θέσεων προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Υπέδειξαν παράλληλα ότι η απαγόρευση πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι οι έκτακτοι αορίστου χρόνου στον δημόσιο τομέα έφρασαν στις 18 χιλιάδες.
Αναφέρθηκε επίσης ότι στην ειδική εκπαίδευση το ποσοστό των έκτακτων έχει φτάσει στο 50%, ενώ ψηλά ποσοστά καταγράφονται και σε άλλα τμήματα του δημόσιου τομέα.
Σημειώνεται ότι από το Υπουργείο Οικονομικών υπήρξε η παραδοχή ότι η νομοθεσία η οποία αφορά την παγοποίηση των προσλήψεων, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2013 λόγω του μνημονίου με την Τρόικα, στα πρώτα χρόνια οδήγησε στην μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά στη συνέχεια η εικόνα διαφοροποιήθηκε.
Επισημαίνεται επίσης ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι η φόρμουλα η οποία ακολουθείται σήμερα οδηγεί στα φαινόμενα της μαζικής αγοράς υπηρεσιών και στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ δια του Ανδρέα Καυκαλιά υπέδειξε ότι οι μόνιμες ανάγκες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, πρέπει να καλύπτονται από μόνιμους εργαζόμενους.
Όπως διαφάνηκε από τη συνεδρία το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί σύντομα στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να εγκριθεί.
Θέματα παραγωγικότητας και μισθολογίου εγείρουν Δημοσιονομικό Συμβούλιο και Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας
Σημειώνεται ότι με αφορμή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο το οποίο αφορά τη μεθοδολογία η οποία ακολουθείται σε σχέση με την πλήρωση των κενών θέσεων πρώτου διορισμού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι επικεφαλής του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Περσιάνης και Δημήτρης Γεωργιάδης αντίστοιχα, έθεσαν θέμα όσον αφορά την παραγωγικότητα στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και τη μισθολογική διαφορά η οποία υπάρχει μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Μ. Περσιάνης ζήτησε να ανοίξει διάλογος, σε σχέση με την μελέτη η οποία έχει ετοιμαστεί από το ΔΝΤ και αφορά το κρατικό μισθολόγιο.
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη του ΔΝΤ ετοιμάστηκε μετά από αίτημα της Κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη και κατέδειξε ότι, οι μισθοί στον δημόσιο τομέα είναι υψηλότεροι κατά 27%, σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται επίσης ότι μέσα από τη μελέτη κατατέθηκαν εισηγήσεις από το ΔΝΤ όπως η κατάργηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθούς, καθώς και η διασύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων με την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Μ. Περσιάνης ισχυρίστηκε ότι για την ίδια δουλεία απαιτούνται πέντε μέρες στον δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα τρεις μέρες.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου