Μπαίνει φρένο στον μηχανισμό που οδήγησε στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

4 Min Read


Αλλαγή της μεθοδολογίας η οποία ακολουθείται σε σχέση με την πλήρωση των κενών θέσεων πρώτου διορισμού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα φέρνει νέο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Το νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας η οποία συνομολογήθηκε από το 2022 μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ κυρίως λόγω των ενστάσεων του ΔΗΣΥ. Σημειώνεται επίσης ότι το νομοσχέδιο αφορά μόνο την πλήρωση των θέσεων πρώτου διορισμού, αφού οι θέσεις προαγωγής έχουν αποπαγοποιηθεί εδώ και μήνες.

image 137

Στη συνεδρία αναφέρθηκε ότι το σύστημα το οποίο εφαρμόζεται σήμερα για την πλήρωση των θέσεων πρώτου διορισμού είναι γραφειοκρατικό και απαιτεί μέχρι και δύο χρόνια για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. Αναφέρθηκε επίσης ότι η καθυστέρηση στην πλήρωση κενών θέσεων προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σημειώνεται ότι υπέρ της αλλαγής της μεθοδολογίας που ακολουθείται σε σχέση με την πλήρωση των κενών θέσεων πρώτου διορισμού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα τάχθηκαν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και το ΚΕΒΕ.

Επισημαίνεται επίσης ότι με βάση στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη συνεδρία, με την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να απελευθερωθούν 977 θέσεις πρώτου διορισμού στη Δημόσια Υπηρεσία, οι οποίες περιλαμβάνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό ο οποίος έχει εγκριθεί από τη Βουλή, αλλά βρίσκονται κάτω από τη νομοθεσία της παγοποίησης.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι από το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίστηκε γραπτώς ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου «δεν αναμένεται να οδηγήσει σε απότομη αύξηση της απασχόλησης στη Δημόσια Υπηρεσία, αφού […] ο μέγιστος αριθμός (θέσεων) που μπορεί να πληρωθεί από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ανά έτος είναι συγκεκριμένος».

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ διά του Ανδρέα Καυκαλιά υπέδειξε ότι οι μόνιμες ανάγκες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να καλύπτονται από μόνιμους εργαζόμενους. Επίσης, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα, με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ.

Μελέτη από το ΔΝΤ

Σημειώνεται ότι με αφορμή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο οι επικεφαλής του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Περσιάνης και Δημήτρης Γεωργιάδης αντίστοιχα, έθεσαν θέμα όσον αφορά την παραγωγικότητα στον δημόσιο τομέα και τη μισθολογική διαφορά σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, ο Μ. Περσιάνης ζήτησε να ανοίξει διάλογος σε σχέση με τη μελέτη η οποία έχει ετοιμαστεί από το ΔΝΤ και έχει δείξει ότι οι μισθοί στον δημόσιο τομέα είναι υψηλότεροι κατά 27% σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου



Share This Article