Η μητρότητα είναι μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να συνοδεύεται από φροντίδα, αγάπη και σεβασμό. Ωστόσο, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Τα έργα RESPECT και RESPECTWATCH στοχεύουν στη διασφάλιση ποιοτικής φροντίδας μητρότητας, εστιάζοντας στις ανάγκες και τα δικαιώματα των γυναικών.
Τα έργα αυτά υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος CERV της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συγχρηματοδότηση από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου. Την υλοποίηση αναλαμβάνει ο μη κυβερνητικός οργανισμός Birth Forward, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Νοσηλευτικής), τον ΜΚΟ RODA από την Κροατία και το Πανεπιστήμιο της Γένοβας στην Ιταλία.
Οι εμπειρίες των γυναικών στο επίκεντρο της δράσης
Τα έργα RESPECT και RESPECTWATCH βασίζονται στις μαρτυρίες των γυναικών, αναλύοντας πραγματικές εμπειρίες και εντοπίζοντας κενά στη μαιευτική φροντίδα. Σύμφωνα με έρευνα του ΤΕΠΑΚ στο πλαίσιο του προγράμματος RESPECT, σημαντικό ποσοστό γυναικών ανέφερε πως:
- Οι επαγγελματίες υγείας δεν σεβάστηκαν τις επιλογές τους (18%).
- Δεν είχαν ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων (28%).
- Δεν τους προσφέρθηκαν εναλλακτικές επιλογές φροντίδας (32%).
- Δεν τους εξηγήθηκαν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διαθέσιμων επιλογών (34%).
- Δεν έλαβαν την απαραίτητη υποστήριξη για την κατανόηση των πληροφοριών (25%).
Πέρα από τους αριθμούς, οι προσωπικές μαρτυρίες αποτυπώνουν τον αντίκτυπο της έλλειψης σεβασμού στη μητρότητα:
- «Δεν ξέρω τι φάρμακα μου έδωσαν. Ξύπνησα την επόμενη μέρα και το μωρό δεν έπιανε το στήθος.»
- «Κατά τη διάρκεια του τοκετού, ένιωθα ότι μου αφαιρέθηκε κάθε έλεγχος.»
- «Η μαία με επέκρινε γιατί έκανα επισκληρίδιο, με έκανε να νιώσω άχρηστη.»
- «Ο τοκετός μου δεν ήταν όμορφος ή φυσικός, ήταν βίαιος.»
Μια συμμετέχουσα χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν είναι μεμονωμένες στιγμές, είναι ολόκληρη η εμπειρία.»
Συνεργασία για την αλλαγή
Τα έργα RESPECT και RESPECTWATCH φέρνουν κοντά επαγγελματίες υγείας, οργανώσεις ασθενών, πανεπιστημιακά ιδρύματα και θεσμικούς φορείς, διαμορφώνοντας συνεργατικές λύσεις. Στόχος είναι η εφαρμογή των Προτύπων Ποιότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη μαιευτική φροντίδα της Κύπρου, διασφαλίζοντας ορθές κλινικές πρακτικές και μηχανισμούς αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών.
Η σημασία της αλλαγής
Η μητρότητα δεν πρέπει να συνοδεύεται από φόβο ή αβεβαιότητα. Ο σεβασμός στην αυτονομία και τις επιλογές της γυναίκας κατά τον τοκετό αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και βασική αρχή κάθε σύγχρονου συστήματος υγείας. Τα έργα RESPECT και RESPECTWATCH εργάζονται για ένα μέλλον όπου κάθε μητέρα θα αισθάνεται ασφαλής, ενημερωμένη και ενδυναμωμένη, έχοντας δίπλα της ένα σύστημα υγείας που την υποστηρίζει.