Βασικό ζητούμενο είναι η διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην Ουκρανία, που είναι άμεσα συνυφασμένες με την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη, ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης που εμπλέκοντας το λαό μας σε κινδύνους, εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκπροσωπείται σε όποιον σχηματισμό δημιουργηθεί για να επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: Σύνοδος «Προθύμων»: «Μορφοποιούν» τα σχέδια για ανάπτυξη στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των εργασιών της πολυμερούς συνόδου ηγετών που φιλοξενήθηκε σήμερα στο Παρίσι με θέμα την Ουκρανία, με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «είναι πολύ σημαντικό που πραγματοποιείται αυτή η Σύνοδος με τη συμμετοχή περίπου τριάντα κρατών. H Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσκληθεί και είναι παρούσα στο υψηλότερο επίπεδο, κι αυτό είναι μια αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Στηρίζουμε και χαιρετίζουμε, υποστήριξε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου, της επίτευξης της εκεχειρίας είτε αυτές γίνονται από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών είτε από άλλες χώρες.
“Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Μετά την επίτευξη εκεχειρίας θα πρέπει να δούμε πώς διασφαλίζονται οι συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ουκρανία κάτι που είναι άμεσα συνυφασμένο και με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη”, ισχυρίστηκε.
Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έγινε ένας ειλικρινής, ένας ανοιχτός διάλογος και ότι μέσα από τη δική του παρέμβαση εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι παρούσα, να εκπροσωπείται σε όποιον σχηματισμό δημιουργηθεί για να επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες στην Ουκρανία…
“Είναι κάτι που εκφράσαμε και σε επιχειρησιακό επίπεδο όταν έγινε η προηγούμενη συνάντηση όπου η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπείτο από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε σε αυτήν την προσπάθεια που επαναλαμβάνω αγγίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα και της ίδιας της Ευρώπης”, υποστήριξε.
Σε ερώτημα αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μελετήσει ένα σημείο που έθιξε ο Πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος ανέφερε ότι τα στρατεύματα είναι στρατεύματα αποτροπής αλλά αν υπάρξει επίθεση από τους Ρώσους τότε κάθε επιτελείο θ’αποφασίσει πώς θ’απαντήσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Φυσικά. Και ένα θέμα που συζητήθηκε σήμερα και είναι πολύ εύστοχο το ερώτημά σας. Aυτό θα είναι το ιδανικό σενάριο, αυτή η δύναμη που θ’ αναπτυχθεί να είναι κάτω από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο”.
Σίγουρα, πρόσθεσε, “δεν μπορεί να είναι μια NATOϊκή δύναμη γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και από πλευράς της Ρωσίας. Επομένως το βασικό και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε είναι να είναι κάτω από τα Ηνωμένα Έθνη με συγκεκριμένο ψήφισμα. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό θα δούμε ως ΕΕ πώς θα κινηθούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους προκλήσεις”.
Ρίχνει λάδι στη φωτιά και δεσμεύεται για παράδοση οπλισμού στο Κίεβο αξίας 5 δισεκατ. ευρώ η ΕΕ
Στην άμεση υποστήριξη προς τον ουκρανικό στρατό με την παράδοση 2 εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού, αξίας 5 δισεκατ. ευρώ, δεσμεύτηκε η ΕΕ στη σύνοδο κορυφής για την «ειρήνη» και την «ασφάλεια» στην Ουκρανία που διεξήχθη σήμερα στο Παρίσι και στην οποία την ΕΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Για «στρατιωτικές δυνάμεις εξασφάλισης» κάνει λόγο ο Μακρόν
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής Συνόδου, έκανε λόγο για την αποστολή «στρατιωτικών δυνάμεων εξασφάλισης» από κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, σε κάποια σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο Γάλλος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η παρουσία αυτών των στρατιωτικών δυνάμεων θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και ότι θα μεταβούν στην Ουκρανία μετά την επίτευξη μίας ειρηνικής συμφωνίας ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα.
Πρόσθεσε ότι εύχεται η ανάπτυξη αυτών των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων να γίνει με αμερικανική υποστήριξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και το σενάριο της ανάπτυξης τους χωρίς αμερικανική υποστήριξη.
Συνομιλία ΠτΔ με Τούρκο Αντιπρόεδρο
Κληθείς να πει τι διαμείφθηκε κατά την συνομιλία που είχε με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Γιλμάζ, και τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχαμε όντως έναν διάλογο με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης, περισσότερο για τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Αυτό που εκφράστηκε από όλες τις πλευρές είναι η ανάγκη να υπάρχει ένας διάλογος που θα μας οδηγήσει στο να επιλύουμε τις όποιες διαφορές υπάρχουν, τις όποιες διαφορές προκύπτουν”.
“Χωρίς τον διάλογο, χωρίς τη διπλωματία δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα ή στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Θεωρώ σημαντικό ότι έχει ξεκινήσει σταδιακά ένας διάλογος με την τουρκική κυβέρνηση. Είναι κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί ακόμη και στο πλαίσιο αυτού του είδους διασκέψεων και θεωρώ σημαντικό το ότι έγινε αυτή η συζήτηση”, ανέφερε.
Διευκρίνισε δε ότι στη συνέχεια συμμετείχε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός και μίλησαν με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο για θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ επανέλαβε πως βλέπουμε τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο αυτή τη διάθεση συζήτησης ως το μόνο μέσο να επιλύσουμε τις διαφορές που υπάρχουν.
Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην συνάντηση στο Μέγαρο Ηλυσίων, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν.