Προετοιμάζουν την πρώτη συνάντηση Προέδρου και Τατάρ μετά τη Γενεύη

4 Min Read


Την πρώτη τους συνάντηση μετά την άτυπη διευρυμένη διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό είχαν χθες οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ και αναμένεται ότι οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν την εργασία τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνάντηση στη Λευκωσία μετά την άτυπη διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ θα γίνει στις 2 Απριλίου. Οι επικεφαλής των δύο κοινοτήτων θα συζητήσουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης, το ζήτημα των οδοφραγμάτων και των άλλων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, «αλλά και επί της ουσίας πώς προχωρούμε ενόψει και της συνόδου του Ιουλίου», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για συνεργασία των δύο πλευρών θα έρθει ο απεσταλμένος, λέει ο Τατάρ

Καθήκον του προσωπικού απεσταλμένου που θα διοριστεί από τον Γ.Γ. των ΗΕ για το Κυπριακό είναι να συμβάλει στη διαδικασία της συνεργασίας μεταξύ των πλευρών και όχι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, ο Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας αναφορά του «υπουργού εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, που χαρακτήρισε «αχρείαστη» την άτυπη διευρυμένη στη Γενεύη, είπε ότι «εγώ ζήτησα αυτή τη συνάντηση. Δεν θέλω να είμαι η πλευρά που αποφεύγει, που δεν συνομιλεί. Εγώ είμαι αυτός που κρατάει ενεργές τις 12 τεχνικές επιτροπές. (…) Μακάρι να μπορέσουμε να ανοίξουμε πύλες, να κάνουμε βήματα στο θέμα της ενέργειας. Είμαι υποχρεωμένος να διασφαλίσω την καλύτερη συνεργασία μέχρι να υπάρξει συμφωνία», ανέφερε ο κ. Τατάρ.

Χαρακτηρίζοντας τη σύνοδο στη Γενεύη ως ένα σημαντικό βήμα που αναβάθμισε το καθεστώς της «τδβκ», ευχαρίστησε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για τη στήριξή τους στη διαδικασία.

Επανέλαβε ότι στον προσωπικό απεσταλμένο ανατέθηκε το καθήκον να εργαστεί σε τομείς συνεργασίας. «Ζήτησα συνεργασία σε κάθε θέμα. Η ε/κ πλευρά απέρριψε τις πρακτικές μας προτάσεις, όμως δεν άλλαξα άποψη. Θα πιέσω κάθε πόρτα. Έδωσα νέες προτάσεις και οδηγίες στον ειδικό μου αντιπρόσωπο για εντατικοποίηση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της αναζήτησης νέων τρόπων συνεργασίας. Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε κοινές εργασίες στο θέμα των μεταλλευμάτων. Μπορούμε να ανοίξουμε νέα σημεία διέλευσης. Μπορούμε να εργαστούμε για μια καθαρή Κύπρο. Μπορούμε να ξεπεράσουμε με κοινές εργασίες το ενεργειακό έλλειμμα. Τι είπαμε; Κοιτάζουμε στο μέλλον. Αντιλαμβάνομαι και εγώ τις διαφωνίες, τη στάση των ΗΕ. Καθορίσαμε τη νέα μας πολιτική με την Τουρκία. Ο κ. Φιντάν και η ομάδα του μάς παρείχε ισχυρή στήριξη», κατέληξε ο κ. Τατάρ.

Παράλληλα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών που θα διαφυλάσσει τα δικαιώματα των «δύο λαών» που ζουν στο νησί.



Share This Article