Ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του νέου «Πόθεν Έσχες»

4 Min Read


Την άποψη ότι το νέο σύστημα του «Πό­θεν Έσχες» θα αποδειχθεί αναποτελεσματι­κό, όπως και τα προηγούμενα συστήματα που ίσχυσαν για μια εικοσαετία (2004 – 2024), εκφράζουν, σε κοινό τους σημείωμα, οι εγκεκριμένοι λογιστές ελεγκτές Χρήστος Παναγιωτίδης και Νίκος Συρίμης και ο νο­μπελίστας καθηγητής των Πανεπιστημίων Λονδίνου και Κύπρου, σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Στο κοινό τους σημείωμα με θέμα «Αξι­ολόγηση του Νέου “Πόθεν Έσχες”, που νομοθετήθηκε στην Κύπρο το 2024», οι κύριοι Παναγιωτίδης, Συρίμης και Πισσα­ρίδης αναφέρουν ότι η αποτελεσματική λειτουργία του «Πόθεν Έσχες» είναι ένα θέμα «υψίστης εθνικής σημασίας» και καλούν «όλους τους πολιτικούς και τους ανώτατους δημόσιους λειτουργούς να αρ­θούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιφέρουν τις αναγκαίες νομοθετικές τρο­ποποιήσεις, ώστε να καταστεί επιτέλους το κυπριακό “Πόθεν Έσχες” λειτουργικό και αποτελεσματικό».

Αναφέρουν ότι το «Πόθεν Έσχες» είναι ένα λογιστικό εργαλείο για τον εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και προσθέτουν ότι «η νομοθετική ρύθμιση του θέματος ήταν μια “κουτσοδουλειά” που έγινε το 2004 και συνέχισε -με διάφορα “μπαλώμα­τα”– μέχρι το 2024».

Σύμφωνα με τους κ. Παναγιωτίδη, Συ­ρίμη και Πισσαρίδη, «η ιλαροτραγική αυτή ιστορία θα σταματήσει μόνο όταν το σύ­νολο των δημοσιογράφων, αλλά και των εν γένει πνευματικών ανθρώπων της Κύ­πρου, κατανοήσει τον μηχανισμό του “Πό­θεν Έσχες” και αντιπαραταχθεί στη συνεχι­ζόμενη χειραγώγηση του θεσμού».

Συγκεκριμένα, οι κύριοι Παναγιωτίδης, Συρίμη και Πισσαρίδης αναφέρουν, σε σχέ­ση με την απόκρυψη παράνομων εσόδων και περιουσιακών στοιχείων, ότι στη δική τους «Λευκή Βίβλο» είχαν προτείνει τη δήμευση της αποκρυφθείσας περιουσίας και την επιβολή επί των αποκρυφθέντων εσόδων των προβλεπόμενων φόρων και ανάλογων τιμωρητικών προσαυξήσεων και προστίμων. «Κατά τη γνώμη μας, η φυ­λάκιση δεν συνθέτει επαρκώς αποτρεπτική ποινή για τους εμπλεκόμενους στο οικονο­μικό έγκλημα και επιβαρύνει την κοινωνία με το πρόσθετο κόστος της στέγασης, δια­τροφής και φύλαξης των φυλακισθέντων», προσθέτουν. Οι κύριοι Παναγιωτίδης, Συρίμης και Πισσαρίδης αναφέρουν ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου έχει τη δυνατότητα να θέσει μια ποινική υπόθε­ση στο αρχείο «για λόγους δημοσίου συμ­φέροντος», χωρίς να έχει την υποχρέωση να αιτιολογήσει την απόφασή του (nolle prosequi). Αναφέρουν ότι αξιοσημείωτη είναι η νομοθετική διάταξη που προβλέ­πει ότι «σε περίπτωση κατά την οποία τα πιο πάνω ευρήματα αφορούν τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τότε αυτά δι­αβιβάζονται στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας» και προσθέτουν ότι «ου­σιαστικά ο υφιστάμενος καλείται να κρίνει τον προϊστάμενό του».

Σε σχέση με την εμπλοκή του Εφόρου Φορολογίας στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, οι κύριοι Παναγιωτί­δης, Συρίμης και Πισσαρίδης αναφέρουν ότι «η προσθήκη κυριολεκτικά χιλιάδων δηλώσεων “Πόθεν Έσχες” στον φόρτο ερ­γασίας του Τμήματος Φορολογίας θα έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια είτε τη μη εξέ­ταση των δηλώσεων “Πόθεν Έσχες” ή την πλημμελή εξέταση των δηλώσεων φορο­λογίας», προσθέτουν.

«Μόνο μια απολύτως ανεξάρτητη Αρχή με εισαγγελικές αρμοδιότητες θα μπορού­σε να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της διαχείρισης και εποπτείας του “Πόθεν Έσχες” των πολιτικά εκτεθειμένων προσώ­πων και των ανώτατων στελεχών της δη­μόσιας διοίκησης», προσθέτουν.



Share This Article