Με πέντε συστάσεις προς την Κύπρο ολοκληρώθηκε ο μεταμνημονιακός έλεγχος του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε σχέση με την πορεία της οικονομίας.
Η πιο σημαντική σύσταση αφορά την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και των έργων υποδομής στον τομέα της Ενέργειας, «για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την τήρηση των δεσμεύσεων (που ανέλαβε η χώρα απέναντι στην ΕΕ) για το κλίμα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Κύπρο, Άλεξ Πιενκόφσκι. Ανέφερε, επίσης, ότι η ολοκλήρωση του τερματικού LNG στο Βασιλικό και του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερωτηθείς για το έργο του Great Sea Interconnector και κατά πόσον είναι βιώσιμο και επωφελές για την Κύπρο, ο Άλεξ Πιενκόφσκι υπογράμμισε την ανάγκη διεξαγωγής μιας διεξοδικής ανάλυσης κόστους-οφέλους, δεδομένου του υψηλού κόστους του. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Κύπρος πρέπει να στοχεύει να γίνει κόμβος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να βασίζονται σε μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό παρά σε βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις.
Όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους των μεγάλων ενεργειακών έργων, αναγνώρισε ότι παρότι είναι απαραίτητα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την επίτευξη των κλιματικών στόχων, συνιστούν πρόσθετες δαπάνες που μπορεί να επηρεάσουν τη δημοσιονομική απόδοση και πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των επιπτώσεων του κόστους τους στα δημοσιονομικά. Η δεύτερη σύσταση για την οποία επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, αφορά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού τομέα. Όπως τόνισε, αυτό είναι απαραίτητο για τη στήριξη της ανάπτυξης που βασίζεται στις επενδύσεις.
Η τρίτη σύσταση αφορά την επικέντρωση των εργασιακών πολιτικών στην αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών δεξιοτήτων, στην ενθάρρυνση της υψηλότερης απασχόλησης των γυναικών και στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας των νέων.
Η τέταρτη σύσταση αφορά τη στενή παρακολούθηση του τομέα των ακινήτων, κυρίως σε σχέση με τη διασύνδεσή τους με τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο αξιωματούχος του ΔΝΤ χαιρέτισε τις προσπάθειες για ενίσχυση της εποπτείας κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Η πέμπτη σύσταση αφορά τη συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους και την αποφυγή οποιασδήποτε δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Αιχμές για τις αποζημιώσεις σε κουρεμένους
Σημειώνεται ότι ο αξιωματούχος του ΔΝΤ άφησε αιχμές για την πρόθεση του κράτους να δώσει αποζημιώσεις στους κουρεμένους.
Σε ερώτηση για την πιθανότητα αποζημίωσης καταθετών και κατόχων αξιογράφων που επηρεάστηκαν από το «κούρεμα» μέσω ενός ταμείου αλληλεγγύης, ο επικεφαλής της αποστολής απέφυγε να σχολιάσει, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά αν δημόσιοι πόροι πρέπει να ξοδεύονται με αυτόν τον τρόπο ή σε ανάγκες σε τομείς όπως η Εκπαίδευση και η Υγεία.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου