Εις µνήµη του δυναµικού αγωνιστή της ∆ηµοκρατίας από την Κώµα του Γιαλού

4 Min Read


Ο Αντωνάκης Γιωργαλλά Κώτσιου έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο πε­ρίπου, στις 27 Μαρτίου 2024, σε ηλι­κία 75 ετών.

Η κηδεία του τελέσθηκε στην εκ­κλησία Αποστόλου Βαρνάβα στον συ­νοικισµό Καµάρες την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2024. Η µαζική προσέλευση στην κηδεία τόσο των συγχωριανών του από την ιστορική Κώµα του Γιαλού όσο και κατοίκων των Καµάρων και γενικά της Λάρνακας ήταν ενδεικτική του πόσο ολοκληρωµένος άνθρωπος ήταν, τόσο στα χρόνια ζωής του στο χωριό του αλλά και µετά τον ξεριζωµό, εδώ στη Λάρνακα.

Ο Αντωνάκης είναι γέννηµα της Κώµας του Γιαλού. Παντρεύτηκε τη συγχωριανή του Νάσω Νεοφύτου Ανδρέα και µαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά -τους Μάριο, Ανδρέα, Τάσο και Κατερίνα.

Θυµάµαι τη δραµατική φτώχεια της οικογένειάς του, µιας εκ των φτωχότε­ρων µαζί µε άλλες. Ο πατέρας του, Κώ­τσιος, ασχολείτο µε τη γεωργία των λι­γοστών χωραφιών του, οργώνοντάς τα µε αλέτρι µε δύο ισχνά αδύνατα βόδια. Τα πέντε παιδιά της Κατερίνας και του Κώτσιου ήταν ο Βασίλης, ο Κυριάκος, ο Μιχαλάκης, ο Γιώργος και το αλησµό­νητο παιδί του Λαϊκού Κινήµατος, µέ­λος της ΠΕΟ, Αντωνάκης. Τρία από τα αδέλφια του Αντωνάκη, ο Βασίλης, ο Κυριάκος, ο Μιχαλάκης, πέθαναν στην Αγγλία. Εν ζωή βρίσκεται πλέον µόνο ο Γιώργος (τον λέγαµε «το Γιωρκούι του Κώτσιου») που διαµένει στη Λάρνακα.

Ο Αντωνάκης άφησε εποχή µε τη δυναµική και θαρραλέα δράση του κατά την προπραξικοπηµατική περίο­δο. Ήταν ένας από τους φρουρούς του οικήµατος των Λαϊκών Οργανώσεων –έργο των κτιστών αδελφών Ττοφαρή, µε εθελοντική προσφορά δεκάδων άλ­λων µελών και φίλων της Αριστεράς. Όπως λέει ο αδελφός µου Ηλίας Ττο­φαρής: «Ο Αντωνάκης γύριζε τη νύχτα µέσα στο χωριό και παρακολουθούσε τα ακροδεξιά στοιχεία, οπαδούς της ΕΟΚΑ Β’, έως ότου αποχωρήσουν και µετά να πάει στο σπίτι του».

Εργάσθηκε ως εργάτης µε τον παπά µου στις οικοδοµές -είχε δυνατή σωµα­τική διάπλαση- ενώ αργότερα ανέλαβε τον χειρισµό εκσκαφέα. Εργάσθηκα και εγώ µαζί του στα κτίσµατα ως εργάτης.

Το καλοκαίρι του 1974 η προδο­σία έφερε την τουρκική εισβολή και η οικογένειά του πήρε τον δρόµο χω­ρίς επιστροφή της προσφυγιάς. Έζησε από τότε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στη Λάρνακα και στον συνοικισµό Καµάρες.

Ήταν ένα έντιµο φιλολαϊκό παι­δί. Εδώ στη Λάρνακα πολύς κόσµος µιλούσε για τη φιλανθρωπική του προσφορά. Πολλές φορές, όταν έκανε δουλειές για φτωχές οικογένειες, δεν δεχόταν αµοιβή. Εργάσθηκε και εθελο­ντικά για την ανέγερση της εκκλησίας των Καµάρων, όπως µας θύµισε ο ιε­ρέας της εκκλησίας µιλώντας στην κη­δεία του, όπου µίλησα κι εγώ για 4 – 5 λεπτά ως µικρό επικήδειο.

Αυτά τα λίγα λόγια για τις αθάνατες πράξεις του φίλου µου συναγωνιστή Αντωνάκη.

• Στη µνήµη του Αντωνάκη έγινε εισφορά €50= από τον υπογράφοντα στη «Χαραυγή».

Γιαννάκης Ττοφαρή



Share This Article