«Ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» δημοσιεύματα σε σχέση με τις κενές θέσεις που αφορούν συμβασιούχους οπλίτες (ΣΥΟΠ), αλλά και που αφορούν το πλήρωμα του προεδρικού αεροσκάφους, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας.
Σημείωσε ότι ο λόγος που δεν έγινε προκήρυξη μέχρι σήμερα θέσεων ΣΥΟΠ είναι επειδή γνωρίζουν στο Υπουργείο ότι δεν θα υπήρχε ανταπόκριση και ενδιαφέρον για να στελεχωθούν και να καλυφθούν οι κενές θέσεις και ότι, τώρα, με τις αποφάσεις τις οποίες έχουν πάρει, είναι στη διαδικασία να προκηρύξουν «με την ελπίδα ότι το πακέτο πλέον είναι δελεαστικότερο και θα υπάρξει ανταπόκριση για να καλύψουμε τις κενές θέσεις εντός του έτους».
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πάλμας είπε ότι «τις τελευταίες μέρες σε καθημερινή εφημερίδα της Κύπρου υπάρχουν δημοσιεύματα, τα οποία αφορούν είτε ζητήματα που έχουν σχέση με τη στελέχωση της Εθνικής Φρουράς, και στην προκειμένη περίπτωση τις κενές θέσεις που αφορούν ΣΥΟΠ, είτε ζητήματα που αφορούν το πλήρωμα του προεδρικού αεροσκάφους και σε σχέση με το εάν πληρούν ή όχι τις προϋποθέσεις για να βρίσκονται στο προεδρικό αεροσκάφος».
Σημείωσε ακόμη ότι είδαν το φως της δημοσιότητας και κάποια δημοσιεύματα από τη συγκεκριμένη εφημερίδα που αφορούν ΣΥΟΠ της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι υπηρετούν στην Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών.
«Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι αυτά τα δημοσιεύματα ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και θέλω να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου, διότι μερικές από τις αναφορές, οι οποίες υπάρχουν στη συγκεκριμένη εφημερίδα, μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του κράτους», είπε ο Υπουργός.
Ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις ΣΥΟΠ», σημειώνοντας ότι η τελευταία προκήρυξη που αφορά πρόσληψη ΣΥΟΠ ήταν τον Δεκέμβρη του 2023 και ότι υπήρξε ανταπόκριση από 200 άτομα ενώ τελικά προσλήφθηκαν 100.
Αναφερόμενος στον λόγο που η υφιστάμενη Κυβέρνηση από τον Δεκέμβρη του 2023 μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρύξει τις θέσεις ΣΥΟΠ, σημείωσε ότι «παρατηρήθηκε μία διαρροή σε ό,τι αφορά τον θεσμό των συμβασιούχων οπλιτών και ο λόγος ήταν οι χαμηλές μισθολογικές απολαβές οι οποίες είχαν». «Ως εκ τούτου, αυτή η Κυβέρνηση, από το 2016 που έχει δημιουργηθεί ο θεσμός των ΣΥΟΠ, αποφάσισε τη μισθολογική τους αναβάθμιση τόσο με επιδόματα όσο και με κλίμακα μισθολογική», πρόσθεσε.
Ως εκ τούτου, σημείωσε «οι κενές θέσεις δεν προέκυψαν σήμερα». «Προέκυψαν διαχρονικά και σταδιακά, περίπου με διαρροές 200 θέσεις τον χρόνο και καταλήξαμε σήμερα να έχουμε περίπου εκείνον τον αριθμό, τον οποίον επικαλείται η εφημερίδα, ως κενές θέσεις», ανέφερε.
«Η Εθνική Φρουρά σήμερα, αυτή η Κυβέρνηση, με την αναβάθμιση που έχει δώσει στους συμβασιούχους οπλίτες, θα προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων με την ελπίδα ότι θα υπάρξει περισσότερο ενδιαφέρον για να καλύψουμε αυτές τις κενές θέσεις», πρόσθεσε.
Ο κ. Πάλμας αναφέρθηκε και στην κριτική, όπως είπε, που δέχεται η Κυβέρνηση σήμερα «ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήθεν έχει αεροσυνοδούς για να τον εξυπηρετούν στα ταξίδια που κάνει με το προεδρικό αεροσκάφος». «Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι το αεροσκάφος τούτο το παραλάβαμε το Σεπτέμβριο του 2022», είπε, σημειώνοντας ότι, από τη στιγμή που αποκτήθηκε το αεροσκάφος θα έπρεπε να έχει πλήρωμα. Σημείωσε ότι είχε πλήρωμα έναν υπαξιωματικό εκπαιδευτή και τρεις συμβασιούχους οπλίτες και ότι στην πορεία ένας από τους συμβασιούχους οπλίτες αποποιήθηκε τη δραστηριότητά του ως πλήρωμα του αεροσκάφους «και προχώρησε σήμερα η Διοίκηση Αεροπορίας και προκήρυξε μία θέση για να στελεχώσει το αεροπλάνο για την κενή θέση που δημιουργήθηκε».
Ο Υπουργός έθεσε το ρητορικό ερώτημα από ποιο πλήρωμα θα πρέπει να στελεχώνεται ή να πλαισιώνεται ένα αεροσκάφος της Εθνικής Φρουράς; «Από πλήρωμα από πολίτες ή από στελέχη της Εθνικής Φρουράς τα οποία υπηρετούν;» ρώτησε.
Ως εκ τούτου, ανέφερε «τα υπονοούμενα, τα οποία αφήνονται ότι επιλέγονται προνομιούχοι συμβασιούχοι οπλίτες για να υπηρετούν είτε ως πλήρωμα στο αεροσκάφος είτε οπουδήποτε αλλού, είναι εντελώς αβάσιμα και ανυπόστατα και, αν θέλετε, και κακοήθη», είπε ο κ. Πάλμας, τονίζοντας ότι τα στελέχη που είναι πλήρωμα του αεροσκάφους «δεν έχουν κανένα επιπρόσθετο προνόμιο». Σύμφωνα με τον Υπουργό, τις μέρες τις οποίες το αεροσκάφος δεν είναι σε δράση και δεν πετά για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, «συνεχίζουν αυτοί οι άνθρωποι να υπηρετούν στις μονάδες τους και όταν και εφόσον θα πραγματοποιηθεί πτήση, καλούνται να συμμετέχουν στην πτήση και μετά επιστρέφουν πάλι στις μονάδες τους».
«Ούτε επιπλέον επιδόματα παίρνουν ούτε οποιοδήποτε άλλο προνόμιο έχουν σε σχέση με τους συναδέλφους τους», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα που αναφέρεται σε πέντε στελέχη τα οποία βρίσκονται στην Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, ο κ. Πάλμας εξέφρασε «έντονη δυσφορία», καθώς όπως είπε «μέχρι και για τούτα τα ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, ο υπέρμετρος ζήλος για να γίνονται αναφορές για στελέχη της Εθνικής Φρουράς που υπηρετούν εκεί, μόνο κακό, επαναλαμβάνω, μόνο κακό όχι στην Κυβέρνηση κάνουν, αλλά στην ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Θέλω να πω ξεκάθαρα και με κάθε σαφήνεια ότι δεν έχουν αποσπαστεί στελέχη ΣΥΟΠ στην Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών», δήλωσε, σημειώνοντας ότι, για λόγους συγκεκριμένων αναγκών, διατέθηκαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Δεν μπορώ να υπεισέλθω στις λεπτομέρειες γιατί αποτελούν απόρρητα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του κράτους», είπε, προσθέτοντας πως, «αν και εφόσον αυτά τα στελέχη μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τις οποίες τους έχουμε ζητήσει για να υπηρετήσουν στην Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, ασφαλώς και θα υποβάλουν παραίτηση από ΣΥΟΠ για να υπηρετήσουν στην ΚΥΠ, διότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει αποσπασμένα μέλη ΣΥΟΠ σε οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία εκτός από την Εθνική Φρουρά».
Ερωτηθείς αν θεωρεί πως κάποιος διέρρευσε αυτές τις πληροφορίες για κάποιο σκοπό και ποιο είναι το κίνητρο των δημοσιευμάτων, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι όποιοι και αν είπαν οτιδήποτε μέσα από τις τάξεις του Υπουργείου Άμυνας ή της Εθνικής Φρουράς, το έχουν πει με αφέλεια και δεν έχουν οποιαδήποτε σκοπιμότητα».
Είπε ακόμη ότι, ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας των βουλευτικών εκλογών του 2026, «ως Κυβέρνηση αναμένουμε ότι θα υπάρξουν εντάσεις, θα υπάρξουν συζητήσεις δημόσιες που θα αφορούν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών της Κυβέρνησης για ευνόητους λόγους».
«Είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις προεκλογικής έξαρσης και προεκλογικής εκστρατείας, αλλά θα πρέπει να δείχνουμε την ίδια ώρα και αυτοσυγκράτηση για κάποια επιμέρους ζητήματα τα οποία αφορούν είτε τα γενικότερα συμφέροντα του κράτους μας είτε τα γενικότερα συμφέροντα του λαού μας», είπε ο κ. Πάλμας.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι διέπουν τη λειτουργία του αεροσκάφους κάποιοι κανονισμοί, ο Υπουργός Άμυνας απάντησε «ασφαλώς». Υπάρχουν κανονισμοί πτήσεων οι οποίοι είναι αυστηρότατοι και όλες οι διαδικασίες οι οποίες εμπίπτουν και αφορούν το προσωπικό ή το πλήρωμα του αεροσκάφους καθορίζονται από τη Διοίκηση Αεροπορίας που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια γύρω από αυτά τα θέματα, πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες διαφάνειας, σημείωσε, γίνεται εσωτερική διαδικασία με προκήρυξη των θέσεων και εκδηλώνουν ενδιαφέρον όλοι όσοι θα επιθυμούσαν να αποτελέσουν πλήρωμα του αεροσκάφους. Επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καθόλου προνομιακή μεταχείριση» αυτών, οι οποίοι αποτελούν το πλήρωμα του αεροσκάφους. Ως εκ τούτου, είπε, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αν και η ορολογία η οποία χρησιμοποιήθηκε τεχνηέντως ‘αεροσυνοδοί’, αλλά και ότι γίνεται ρουσφέτι και εξυπηρέτηση ημετέρων στα πλαίσια των πτήσεων του αεροπλάνου της Εθνικής Φρουράς».
Ερωτηθείς αν οι κενές θέσεις ΣΥΟΠ θα προκηρυχθούν άμεσα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι, είναι γεγονός ότι υπήρχε μεγάλος προβληματισμός για την αποχώρηση πολλών οπλιτών ΣΥΟΠ από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς». Η Κυβέρνηση, σημείωσε, αντιλαμβανόμενη αυτή τη διαρροή, αποφάσισε όπως αναβαθμίσει μισθολογικά τους συμβασιούχους οπλίτες και συγκεκριμένα εφαρμόζεται αυτή η απόφαση από τον περασμένο Ιούλιο. Δηλαδή, ο κάθε ΣΥΟΠ, αναλόγως του πού υπηρετεί, παίρνει, 100 ευρώ τον μήνα επίδομα, εάν υπηρετεί στις Ειδικές Δυνάμεις, είτε αυτές είναι η Δύναμη Καταδρομών είτε τα ΟΥΚ είτε ακόμη και κάποιοι οι οποίοι υπηρετούν στο Μηχανικό και κάνουν αποναρκοθετήσεις είτε είναι νοσοκόμοι, παίρνουν επίδομα 200 ευρώ το μήνα. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, αναβάθμισαν τις κλίμακές τους από Α1 σε Α2 και ταυτόχρονα έχουν αποφασίσει ότι κάθε κενωθείσα θέση ΣΥΠ, δηλαδή συμβασιούχου υπαξιωματικού, θα συμπληρώνεται με συμβασιούχους οπλίτες, ούτως ώστε να μπορούν να υπηρετήσουν μέχρι το 57ο έτος της ηλικίας τους.
«Ως εκ τούτου, ο λόγος που δεν προκηρύσσαμε μέχρι σήμερα θέσεις ΣΥΟΠ είναι διότι γνωρίζαμε ότι δεν θα υπήρχε ανταπόκριση και ενδιαφέρον για να στελεχωθούν και να καλυφθούν αυτές οι κενές θέσεις», είπε ο Υπουργός.
Κλείνοντας, είπε, ότι σήμερα «με αυτές τις αποφάσεις, τις οποίες έχουμε πάρει, είμαστε στη διαδικασία τώρα για να προκηρύξουμε, με την ελπίδα ότι το πακέτο πλέον είναι δελεαστικότερο και θα υπάρξει ανταπόκριση για να καλύψουμε τις κενές θέσεις εντός του έτους».