Στον αέρα το σπίτι του Μιχάλη Μουστάκα – Το κράτος απορρίπτει ένταξη στο Σχέδιο «Ενοίκιο αντί Δόσης»

3 Min Read


Μια ακόμη υπόθεση εκποίησης πρώτης κατοικίας έρχεται στο προσκήνιο, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο ηθοποιό Μιχάλη Μουστάκα, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, αξίας περίπου 120.000 ευρώ, εξαιτίας μη βιώσιμου δανείου. Το θέμα ανέδειξε η πρώην βουλευτής Άννα Θεολόγου, καταγγέλλοντας την απουσία κρατικής ευθύνης και την αδυναμία των αρμόδιων φορέων να παρέμβουν ουσιαστικά.

Απορριπτόμενη κάθε προσπάθεια ένταξης στο Σχέδιο

Ο κ. Μουστάκας, συνταξιούχος με εισόδημα 1.165 ευρώ, δεν κατάφερε να ενταχθεί στο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης», καθώς το κράτος δεν τον θεωρεί χαμηλοσυνταξιούχο. Σύμφωνα με την Άννα Θεολόγου, η μη ένταξή του στο πρόγραμμα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε αιτηθεί επίδομα τέκνου, το οποίο δικαιούται αλλά δεν είχε λάβει στο παρελθόν.

Η αρχική αίτηση για το σχέδιο απορρίφθηκε, ενώ και η μεταγενέστερη προσπάθεια επανεξέτασης της υπόθεσης κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα. Οι αρμόδιοι φορείς απέρριψαν το αίτημα χωρίς να δώσουν περιθώριο ελιγμών, αφήνοντας τον κ. Μουστάκα και την οικογένειά του εκτεθειμένους στον κίνδυνο απώλειας του σπιτιού τους.

Το Προεδρικό παραπέμπει στο Υπουργείο, το Υπουργείο αποποιείται ευθύνης

Σε μια ύστατη προσπάθεια, εστάλη επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με αίτημα την κατ’ εξαίρεση ένταξη του Μιχάλη Μουστάκα στο σχέδιο. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Άννα Θεολόγου, η Προεδρία παρέπεμψε το θέμα στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με τη σειρά του δήλωσε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του.

Αυτή η στάση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την κ. Θεολόγου, αναδεικνύει την αδυναμία του κράτους να στηρίξει ουσιαστικά τους πολίτες του απέναντι στις τράπεζες και στις εκποιήσεις, αφήνοντας οικογένειες στο έλεος του συστήματος.

«Το κράτος λειτουργεί προς όφελος των τραπεζών»

Η υπόθεση του Μιχάλη Μουστάκα δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ένα ακόμη παράδειγμα της πολιτικής που ακολουθεί το κράτος έναντι των εκποιήσεων. «Μπροστά στο σύστημα των Τραπεζών, χάνονται όλες οι αρμοδιότητες της Κρατικής εξουσίας», σχολίασε η Άννα Θεολόγου, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για την έλλειψη πολιτικής βούλησης να προστατεύσει ευάλωτους δανειολήπτες.

Η υπόθεση αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, ενώ ερωτήματα τίθενται για την εφαρμογή του Σχεδίου «Ενοίκιο έναντι Δόσης» και τα κριτήρια που το καθιστούν απρόσιτο σε πραγματικά ευάλωτους πολίτες.

image 158
image 159

image 160



Share This Article