Υπέρ της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό τάχθηκαν πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε παρεμβάσεις τους, μετά τη δήλωση της Προέδρου του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, στο πλαίσιο σύντομης συζήτησης για το Κυπριακό στην Ολομέλεια του σώματος, που συνέρχεται στο Στρασβούργο. Εκ μέρους της ακροδεξιάς, κατά της βάσης λύσης των Ηνωμένων Εθνών τάχθηκαν ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, και Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Αφροδίτη Λατινοπούλου.
Εκ μέρους της Αριστεράς, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, σημείωσε πως 51 χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, η Κύπρος, μέλος της ΕΕ, «παραμένει μοιρασμένη χώρα, με την Τουρκία να κατέχει το 37% των εδαφών της και να παραβιάζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου». Υπογράμμισε πως η Αριστερά και το ΑΚΕΛ στήριξαν την προσπάθεια στη Γενευη «να αρθεί το αδιέξοδο και να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου διακόπηκαν» με πλήρη υιοθέτηση του Πλαισίου Γκουτέρες και των συγκλίσεων για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα.
«Η Τουρκία και ο Τατάρ πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδέα για δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι όποιες παραχωρήσεις προς την Τουρκία στα πλαίσια των ευρωτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να διασυνδέονται απαραίτητα με τη λύση του Κυπριακού».
«Το αδιέξοδο και η στασιμότητα δεν βολεύει κανένα. Ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο αυτούς που προωθούν τη διχοτόμηση. Εμείς αυτό, τη διχοτόμηση, δηλαδή, δεν θα την δεχτούμε και δεν θα μας βολέψει ποτέ», τόνισε.
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, ευχαρίστησε τη κ. Μέτσολα για την παρέμβασή της «σε μια ακόμα κρίσιμη καμπή για τον τόπο μου» όπως είπε, σημειώνοντας πως η νέα προσπάθεια «θα πρέπει να οδηγήσει σε μια λύση που θα περιλαμβάνει αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων, την κατάργηση των εγγυήσεων και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κράτους, το οποίο θα βασίζεται σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».
«Απαιτούμε την ενεργότερη ευρωπαϊκή εμπλοκή στη διαδικασία, και ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός. Η Ευρώπη είναι για μας το μοναδικό μας στήριγμα και πυλώνας ασφάλειας», επεσήμανε, καλώντας τους Ευρωβουλευτές να παραμείνουν στο πλευρό της Κύπρου για το «αυτονόητο δικαίωμά μας να ζήσουμε ελεύθεροι στην πατρίδα μας». «Μια ευρωπαϊκή Κύπρος δεν μπορεί να είναι όμηρος της Τουρκίας. Εγγύηση για μας είναι μόνο η Ευρώπη» υπογράμμισε.
Εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, υπογράμμισε τη στήριξή του στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, «για απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, τερματισμό της κατοχής και επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές πρόσθεσε πως «η υποχρέωσή μας ως σώμα, είναι συγκεκριμένη, για μια ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία, με όλα της τα εδάφη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εποίκους και για να εφαρμοστούν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ωστόσο, συνέχισε, η επικεφαλής της Κομισιόν και η Ύπατη Εκπρόσωπος, «αντί να αντιμετωπίσουν την Τουρκία που κατέχει έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο με το ίδιο σθένος που αντιμετωπίζουν τη Ρωσία, την προωθούν στην ευρωάμυνα», σημειώνοντας πως «αυτό είναι ανεπίτρεπτο και δεν ξεγελά τους Ευρωπαίους πολίτες» και πως «έφτασε επιτέλους η ώρα να τερματιστεί το ενταξιακό καθεστώς της νεοθωμανικής Τουρκίας».
Εκ μέρους των Φιλελεύθερων Renew (στους οποίους συμμετέχει η ΔΗΠΑ), η Βελγίδα Ευρωβουλευτής Χίλντε Βάουτμανς του openVLD, ανέφερε πως η Κύπρος παραμένει «μια πολιτική πληγή στην Ευρώπη, ένα διαιρεμένο νησί, μια διαιρεμένη πρωτεύουσα, οικογένειες διαλυμένες», τονίζοντας πως «δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε εδώ και να το δεχόμαστε». Υπογράμμισε πως έπειτα από δεκαετίες συνομιλιών, μελετών και συζητήσεων «η (επιδιωκόμενη) λύση δεν έχει αλλάξει» και είναι ανάγκη «να επιμείνουμε στο σχέδιο του ΟΗΕ και στις αξίες της ΕΕ».
Αυτό που λείπει, συνέχισε, «είναι η πολιτική βούληση», ενώ πρόσθεσε πως «η ηγεσία της Τουρκίας πρέπει να βγει μπροστά, να αλλάξει την προσέγγισή της και να επιτρέψει πραγματικές συνομιλίες», και κάλεσε την Άγκυρα να συνεργαστεί. Υπογραμμίζοντας πως ακόμα και αν το κοινοτικό κεκτημένο έχει ανασταλεί στο βόρειο τμήμα της, ολόκληρη η Κύπρος είναι μέρος της ΕΕ, πρόσθεσε οτι «πρέπει να ανανεώσουμε τις προσπάθειες. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για μια συμφωνία που θα φέρει ειρήνη και οφέλη για όλους τους Κύπριους και για την ευρύτερη περιοχή».
Εκ μέρους των Πρασίνων, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής του Volt, Ραϊνίερ φον Λάνσχοτ, αναφέρθηκε στη διάνοιξη τεσσάρων σημείων διέλευσης, σημειώνοντας αυτό «δεν είναι κάτι που νομίζετε ότι υπάρχει στην Ευρώπη, αλλά ναι, αυτή είναι η πραγματικότητα για την Κύπρο», μια χώρα διαιρεμένη «όχι από επιλογή, αλλά από τη γεωπολιτική απληστία της Τουρκίας». «Κατά μήκος της 180 χιλιομέτρων γραμμής κατάπαυσης του πυρός, υπάρχουν μόνο εννέα σημεία διέλευσης» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το άνοιγμα τεσσάρων νέων «ένα θετικό βήμα, αλλά μικρό».
Σημείωσε πως είναι η ώρα ξεκινήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια συνολική λύση και πως είναι εφικτή μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, και πως «μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον μαζί» αν μπουν τα θεμέλια «για αμοιβαία κατανόηση, αναγνώριση των λαθών του παρελθόντος και ενσυναίσθηση». «Όπως μου είπε χθες ένα μέλος του VOLT Κύπρου, ο λαός της Κύπρου το έχει ήδη λύσει, οι ηγέτες πρέπει να ακολουθήσουν», κατέληξε.