Στην 19η θέση η Κύπρος στην παραγωγή μέσω υδατοκαλλιέργειας

3 Min Read


Σε σχεδόν 1,1 εκατομμύρια τόνους ζωντανών ψαριών, μαλακίων, φυκών και καρκινοειδών (καβούρια, αστακούς, γαρίδες κλπ) ανήλθε η παραγωγή της υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ το 2023, με τη μεγαλύτερη παραγωγή να καταγράφεται στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Η Κύπρος βρισκόταν 19η μεταξύ των κρατών μελών (με 5.700 τόνους παραγωγής), αρκετά πιο κάτω από τη Μάλτα η οποία βρισκόταν στην 11η θέση (με 20.803 τόνους παραγωγής).

Οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί εκτρεφομένων υδρόβιων οργανισμών στην ΕΕ ήταν η Ισπανία (242.754 τόνοι, 23,1% του συνόλου της ΕΕ), η Γαλλία (186.561 τόνοι, 17,8%) και η Ελλάδα (140.908 τόνοι, 13,4%).

Το σύνολο της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ το 2023 ανήλθε σε 4,8 δις ευρώ σε αξία, ενώ στην Κύπρο ανήλθε στα 39 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ 2008 και 2023, ο όγκος της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ παρέμεινε σχετικά σταθερός σε περίπου 1,1 εκατομμύρια τόνους, αντικατοπτρίζοντας τις διαφορετικές εξελίξεις σε βασικές χώρες παραγωγής. Όπως επισημαίνει η Eurostat, η παραγωγή της υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε σχετικά σταθερά, στην Ισπανία μειώθηκε απότομα σε σύγκριση με το 2018 και στη Γαλλία παρέμεινε σχετικά σταθερή μετά το 2018.

Σημειώνεται πως στην Κύπρο ο όγκος της παραγωγής το 2008 βρισκόταν στους 3.776 τόνους, για να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2018 στους 7.346 τόνους, σημειώνοντας ωστόσο μείωση μέχρι το 2023 (5.700 τόνοι).

Η παραγωγή στην ΕΕ επικεντρώνεται κυρίως στα ιχθύδια, όπως η πέστροφα, η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κυπρίνος, ο τόνος και ο σολομός, και στα μαλάκια, συμπεριλαμβανομένων των μυδιών και των στρειδιών. Μαζί αυτά αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας κατά βάρος το 2023.

Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ σε ζωντανό βάρος ήταν μύδια (34,5%), ακολουθούμενα από πέστροφα (15,8%) και τσιπούρα (10,0%).

Η πέστροφα ήταν το πιο πολύτιμο είδος που παρήχθη το 2023 (17,7% της συνολικής αξίας της υδατοκαλλιέργειας), ακολουθούμενη από το λαβράκι (13,3%) και την τσιπούρα (12,0%).



Share This Article