Την ανησυχία μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και εκπροσώπων φορέων που συμμετείχαν στη χθεσινή της συνεδρίαση, προκάλεσαν τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, σύμφωνα με τα οποία ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα κακοποίησης και ένα στα έξι παιδιά αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαχείριση περιστατικών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), με αφορμή την υπόθεση κακοποίησης πέντε παιδιών σε χωριό της Λάρνακας, η οποία ήρθε στη δημοσιότητα στις 28 Μαρτίου.
Η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου, έκανε λόγο για διαχρονικές αδυναμίες, παραπέμποντας σε διαπιστώσεις της τέως Επιτρόπου, Λήδας Κουρσουμπά, σε έκθεσή της το 2017, και σημειώνοντας ότι οι αδυναμίες αυτές διαιωνίζονται. «Εάν δεν ακούσουμε την ανάγκη αναθεώρησης, θα επανερχόμαστε κάθε φορά με τις ίδιες αστοχίες», είπε.
Από την πλευρά της η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, ανέφερε ότι έχουν πρόσφατα προσληφθεί 15 λειτουργοί στις ΥΚΕ, αλλά και ότι επίκειται περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού μετά την απόφαση της Βουλής για αποπαγοποίηση των θέσεων στον δημόσιο τομέα.
Η κα Ευαγγέλου αναφέρθηκε και στη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για τον χειρισμό της υπόθεσης των πέντε παιδιών στη Λάρνακα. Σημείωσε, ακόμα, ότι η ολοκλήρωση της έρευνας έχει χρονοδιάγραμμα ενός μήνα.
Από πλευράς της, η παιδοψυχολόγος Ειρήνη Λόρδου επιβεβαίωσε ότι η στελέχωση των ΥΚΕ από μόνη της δεν θα αποτελέσει λύση και επεσήμανε ότι πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη κοινών εργαλείων ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία, καθώς και η απουσία κοινής διαχείρισης των περιστατικών.
Όπως προκύπτει από στοιχεία της ΜΚΟ Hope for Children, το 30% των καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών γίνονται στο σχολικό περιβάλλον, καθώς αυτό αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής για ένα παιδί.
Η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εξήρε τον ρόλο των εκπαιδευτικών, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία της για το ότι μόλις εντοπίστηκε η υπόθεση των πέντε παιδιών στη Λάρνακα, η υφυπουργός «επιχείρησε να το περιθωριοποιήσει λέγοντας ότι είναι υπόθεση στα δικαστήρια». Διαφωνία εξέφρασε, επίσης, με το γεγονός ότι η υφυπουργός «καθυστέρησε πάρα πολύ να ανακοινώσει τη διοικητική έρευνα, πράγμα το οποίο έγινε μετά από τη δημόσια κατακραυγή, τη διάσταση που πήρε το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αντίδραση από τους πολίτες».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, είπε ότι πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχουν και δομικά προβλήματα στις ΥΚΕ, σημειώνοντας ότι, αν όντως κάθε λειτουργός διαχειρίζεται 100 υποθέσεις, το αποτέλεσμα μπορεί να σχετίζεται και με τον φόρτο εργασίας του. Έθεσε, επίσης, το ζήτημα ακαδημαϊκής εξειδίκευσης των λειτουργών και των σχεδίων υπηρεσίας, καθώς και ζήτημα επάρκειας πρωτοκόλλων χειρισμού υποθέσεων.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, έκανε λόγο για τεράστιο κενό στην εκπαίδευση και στην έγκαιρη ανταπόκριση της Πολιτείας.