Αφήνουν υποστελεχωμένο το Γραφείο Επιτρόπου Παιδιού

4 Min Read


Η κα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού είναι η μείωση των δράσεων του Γραφείου της

Κίνδυνο για την ανεξαρτησία του θεσμού της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού συνιστά η υποστελέχωση του Γραφείου, η οποία συνεχίζεται.

Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής με την Επίτροπο Δέσπω Μιχαηλίδου να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πρόσφατες ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας» πλήττουν και αποδυναμώνουν το θεσμό, αναφερόμενη στο ζήτημα στελέχωσης του γραφείου της.

image 41

Όπως είπε, στο νόμο ίδρυσης του θεσμού αναφέρεται ότι προσωρινά στελεχώνεται με αποσπάσεις από το Υπουργείο Παιδείας και την Υπηρεσία Κοινωνικής Ευημερίας, αρχικά, το σημερινό Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτή ήταν μία προσωρινή λύση, που επίσης πλήττει την αυτονομία του θεσμού, καθώς οι αποσπασμένοι λειτουργοί καλούνται να ασκήσουν έλεγχο στις υπηρεσίες από τις οποίες προέρχονται και στις οποίες θα επιστρέψουν.

Σημείωσε ότι το 2019 όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της και μέχρι τον Αύγουστο του 2023, το γραφείο της στελεχωνόταν από επτά εκπαιδευτικούς λειτουργούς και δύο λειτουργούς των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Το 2022 προσλήφθηκαν μέσω της ΕΔΥ άλλοι δύο λειτουργοί, οι οποίοι όμως στη συνέχεια αποχώρησαν. Κάποιοι από τους αποσπασμένους λειτουργούς επέστρεψαν το 2023 στις υπηρεσίες τους, με αποτέλεσμα σήμερα το γραφείο να στελεχώνεται από τέσσερις εκπαιδευτικούς λειτουργούς, με δύο από αυτούς να έχουν δηλώσει ότι τον Σεπτέμβριο του 2025 θα επιστρέψουν στα καθήκοντα τους. «Το γραφείο μας θα μείνει χωρίς λειτουργούς, μόνο με την επικεφαλής», είπε.

Όσον αφορά τη διαδικασία προσλήψεων, σημείωσε ότι οι λειτουργοί που πρέπει να προσλαμβάνονται για τις ανάγκες του γραφείου της πρέπει να έχουν εξειδικευμένη γνώση στα θέματα δικαιωμάτων του παιδιού και να διασφαλίζεται η «ιδεολογική δέσμευση τους» σε αυτόν τον τομέα, κάτι που δεν καθίσταται δυνατό μέσα από τις γενικές εξετάσεις του δημοσίου.

Ανέφερε, ακόμα, ότι για το ζήτημα της στελέχωσης του γραφείου της έχει απευθυνθεί με επιστολές της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Υπουργό Παιδείας, στο Υπουργείο Οικονομικών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ μετά από παρέμβασή της το Δίκτυο Ευρωπαίων Επιτρόπων για το Παιδί απέστειλε με τη σειρά του επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Παιδείας για το θέμα. Σημείωσε ότι για το 2025 έγινε αγορά υπηρεσιών για να στελεχωθούν βασικές λειτουργίες του Γραφείου, όπως το πρόγραμμα «δικαιωματοχώρα» και η εκπροσώπηση ανηλίκων σε δικαστικές διαδικασίες και γι’ αυτόν το λόγο ο προϋπολογισμός του Γραφείου ήταν αυξημένος.



Share This Article