Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου
Με τον φόβο της υποβάθμισης του βιοτικού τους επιπέδου ζουν το 32% των πολιτών στην Κύπρο, κυρίως λόγω των χαμηλών μισθών και των συντάξεων αλλά και λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, μάλιστα, το ποσοστό όσων ζουν με την ανησυχία για το τι θα τους ξημερώσει η επόμενη μέρα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Τα πιο πάνω προκύπτουν από τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους Κύπριους σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο από 09/01/2025 μέχρι 29/01/2025 με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων face – to – face και σ’ αυτή συμμετείχαν 502 πρόσωπα από την Κύπρο.
Σε ερώτηση για το πώς εκτιμούν ότι θα εξελιχθεί το βιοτικό τους επίπεδο στα επόμενα πέντε χρόνια, ποσοστό 32% των Κυπρίων εξέφρασαν την ανησυχία ότι αυτό θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, ποσοστό 42% εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ 22% εξέφρασαν την προσδοκία ότι θα βελτιωθεί και 4% δεν απάντησαν στο ερώτημα.
Σημειώνεται ότι στην ηλικιακή ομάδα των νέων (15 – 25 ετών), οι οποίοι συνήθως είναι πιο αισιόδοξοι, μόνο 18% εξέφρασαν την προσδοκία ότι θα βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο στα επόμενα πέντε χρόνια. Αντίθετα, ποσοστό 38% εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, 26% ότι θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο και 18% δεν απάντησαν στο ερώτημα.
Επίσης, στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 25 – 39 ετών ποσοστό 29% εξέφρασαν την προσδοκία ότι θα βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο στα επόμενα πέντε χρόνια. Αντίθετα, ποσοστό 38% εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, 30% ότι θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο και 3% δεν απάντησαν στο ερώτημα.
Ακόμη, στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 – 54 ετών ποσοστό 25% εξέφρασαν την προσδοκία ότι θα βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, στα επόμενα πέντε χρόνια. Αντίθετα, ποσοστό 42% εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, 31% ότι θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο και 2% δεν απάντησαν στο ερώτημα.
Επιπρόσθετα, στην ηλικιακή ομάδα 55 ετών και άνω μόνο 14% εξέφρασαν την προσδοκία ότι θα βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο στα επόμενα πέντε χρόνια. Αντίθετα, ποσοστό 47% εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, 37% ότι θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο και 2% δεν απάντησαν στο ερώτημα.
Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με παρόμοια έρευνα που πραγματοποιήθηκε και πάλι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου 2024, τα αποτελέσματα της νέας έρευνας για την Κύπρο είναι ελαφρώς βελτιωμένα. Παρά ταύτα, η γενική εικόνα παραμένει προβληματική και δείχνει ότι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία απέχει πολύ από την εικόνα την οποία επιχειρεί να πλασάρει η κυβέρνηση.
Από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας φαίνεται ότι ο φόβος της κοινωνίας όσον αφορά το ενδεχόμενο της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και των συνταξιούχων συνδέεται με τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις, καθώς και την παρατεταμένη ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Σημειώνεται ότι με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας οι μισθοί στην Κύπρο είναι περίπου 30% πιο χαμηλοί από τον μέσο όρο της ΕΕ. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά στους χαμηλόμισθους. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με απολαβές που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα ή λιγότερο από τις διάμεσες ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές στη χώρα τους ανέρχεται στο 14,7%, στην Κύπρο φτάνει στο 20%. Δηλαδή ένας στους πέντε είναι χαμηλόμισθος.
Προτεραιότητα η καταπολέμηση της φτώχειας
Η έντονη ανησυχία των Κυπρίων σε σχέση με το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με πιθανή υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου αποτυπώνεται και στις απαντήσεις που έδωσε η πλειοψηφία στο ερώτημα ποια ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίσουν κατά προτεραιότητα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Κύπριοι ιεράρχησαν στις πρώτες δύο θέσεις την ανάγκη για καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (43%) και την ανάγκη για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, της αύξησης των τιμών και του κόστους ζωής (42%).
Σημειώνεται ότι στο ίδιο ερώτημα υψηλά ποσοστά πήραν επίσης η ανάγκη για περισσότερη υποστήριξη για τη δημόσια υγεία (37%), το ζήτημα το οποίο αφορά τη μετανάστευση και το άσυλο (35%), τα θέματα τα οποία αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ (33%), η ανάγκη για στήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%), η ανάγκη για προστασία των καταναλωτών (22%) και τα ζητήματα τα οποία αφορούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου (21%).
Πιο χαμηλά ποσοστά πήραν τα θέματα τα οποία αφορούν την παραχώρηση ανθρωπιστικής βοήθειας (19%), η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (16%), η γεωργία και επισιτιστική ασφάλεια (11%), οι δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής (9%), η ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και της κοινωνίας (6%), η αυτονομία της ΕΕ στους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας (5%) και η ισότητα των φύλων και η διαφορετικότητα (5%).
Πιο κοντά στην Ευρώπη
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι Κύπριοι είναι κοντά στην Ευρώπη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ποσοστό 95% των Κυπρίων εξέφρασαν την άποψη ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι πιο ενωμένα για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις.
Σημειώνεται επίσης ότι ποσοστό 86% εξέφρασαν την άποψη ότι οι δράσεις της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.
Ακόμη, ποσοστό 73% εξέφρασαν την άποψη ότι η Κύπρος έχει επωφεληθεί από την ένταξή της στην ΕΕ.
Τα πιο «ορατά» από τους Κύπριους οφέλη της χώρας από την ΕΕ είναι ότι η ΕΕ συμβάλλει στην προστασία της ειρήνης και στην ενίσχυση της ασφάλειας (40%), ότι προσφέρει στους Κύπριους νέες ευκαιρίες εργασίας (33%) και ότι συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας (32%).