Zhou Yunliang: Οι απειλές δεν θα γίνουν ποτέ τρόπος διαπραγμάτευσης με την Κίνα

11 Min Read


Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε «παγκόσμιους» δασμούς, τους αύξησε στο πνεύμα της ανταπόδοσης μετά τα αντίμετρα των άλλων χωρών, ενώ μόλις πριν από μερικές μέρες «πάγωσε» για 90 μέρες τους ανταποδοτικούς δασμούς για 75 χώρες, προκαλώντας μερική ανακούφιση στα χρηματιστήρια. Ωστόσο, σε αυτή τη διαδρομή του μπρος πίσω δεν περιλαμβάνεται η Κίνα, εκεί δηλαδή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο πρόεδρός τους στοχεύουν πραγματικά.

Σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο επιτετραμμένος της κινεζικής Πρεσβείας στην Κύπρο, Zhou Yunliang, απαντά στα ερωτήματα που απασχολούν και εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι η Κίνα δεν φοβάται και δεν πρόκειται να υποχωρήσει. 

image 74

Συνέντευξη στον Κυριάκο Λοΐζου

Μετά τις επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ, η Κίνα απάντησε με αντίμετρα. Ποια είναι η πρόθεση της κινεζικής πλευράς;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πρόσφατα την επιβολή δασμών σε όλους τους εμπορικούς εταίρους τους, επηρεάζοντας περισσότερες από 180 χώρες και περιοχές παγκοσμίως. Η Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, θεωρεί ότι αυτή η κίνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών κατά περίπου 1% φέτος, με σοβαρές επιπτώσεις στις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομικής ανάπτυξης. Η Κίνα έχει ήδη δημοσιεύσει τη «Θέση της Κινεζικής Κυβέρνησης για την Αντίθεση στους Υπερβολικούς Δασμούς των ΗΠΑ», εκφράζοντας τη σοβαρή της στάση.

Οι υπερβολικοί δασμοί των ΗΠΑ παραβιάζουν σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Κύπρου, παραβιάζουν σημαντικά τις κανόνες του WTO, υπονομεύουν πολύ το πολυμερές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και πλήττουν σοβαρά τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής τάξης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές κινήσεις που κάνουν, προτάσσουν την έννοια της δικαιοσύνης.

Αυτή η κίνηση των ΗΠΑ είναι αντίθετη προς τους βασικούς οικονομικούς νόμους και τις αρχές της αγοράς, αδιαφορεί για την ισορροπία συμφερόντων που επιτεύχθηκε μέσω πολυμερών διαπραγματεύσεων και παραβλέπει το γεγονός ότι η χώρα έχει επωφεληθεί μακροπρόθεσμα από το διεθνές εμπόριο. Χρησιμοποιώντας τους δασμούς ως εργαλείο ακραίου καταναγκασμού για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, οι ΗΠΑ επιδεικνύουν χαρακτηριστικά μονομέρειας, προστατευτισμού και οικονομικού καταναγκασμού. Κρυμμένες πίσω από τη ρητορική της λεγόμενης «αμοιβαιότητας» και «δικαιοσύνης», οι ΗΠΑ επιδιώκουν στην πραγματικότητα ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, που στην ουσία του εξυπηρετεί την «αμερικανική προτεραιότητα» και την «αμερικανική εξαίρεση».

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά το βάρος της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο. Στόχος αυτής της κίνησης είναι στην ουσία η οικονομική καταπίεση της Κίνας;

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επεσήμανε ότι «η κινεζική οικονομία είναι μια ευρεία θάλασσα, αλλά όχι μικρή λίμνη». Αυτή η θάλασσα μπορεί να αντέξει τους σφοδρούς ανέμους και τις καταιγίδες και να αντισταθεί στην επίθεση των εμπορικών παγετώνων. Τελικά θα αποδείξει σε όλο τον κόσμο την «ανοχή και σταθερότητα μιας θάλασσας που δέχεται όλους τους ποταμούς».

Οι ΗΠΑ μονομερώς έχουν ξεκινήσει τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, και δεν είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και έναν ή δύο χρόνια. Ποια είναι τα αποτελέσματα; Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας έχει αποδείξει ισχυρή ανθεκτικότητα υπό πίεση, καθώς η κινεζική οικονομία συνεχώς προχωράει και αναπτύσσεται. Σε σύγκριση, οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους, όπως η μείωση του εμπορικού ελλείμματος και ο επαναπατρισμός της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά αντίθετα οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι καταναλωτές υπέστησαν ζημιές. Τώρα, οι ΗΠΑ σήκωσαν ξανά το ρόπαλο των δασμών, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα, αλλά η Κίνα έχει την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά, με πλήρες βιομηχανικό σύστημα, η Κίνα εξελίσσεται από μια μεγάλη παραγωγική χώρα σε μια χώρα υψηλής τεχνολογίας και διατηρεί εμπορικές σχέσεις με σχεδόν όλες τις χώρες και περιοχές που περιλαμβάνονται στις στατιστικές του ΟΗΕ, όντας βασικός εμπορικός εταίρος για περισσότερες από 150 χώρες και περιοχές.

Μπορεί να υπάρξει εσωστρέφεια στην Κίνα μετά από αυτή την εξέλιξη;

Ανεξάρτητα από τις μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες, η πόρτα της Κίνας για το άνοιγμα προς τον κόσμο θα ανοίγει όλο και περισσότερο. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε το άνοιγμα σε υψηλό επίπεδο, επεκτείνοντας σταθερά τη θεσμική ανοικτή οικονομία στους κανόνες, τις ρυθμίσεις, τη διαχείριση και τα πρότυπα, εφαρμόζοντας πολιτικές ελευθερίας και διευκόλυνσης στο εμπόριο και τις επενδύσεις υψηλού επιπέδου, δημιουργώντας ένα πρώτης τάξεως επιχειρηματικό περιβάλλον που βασίζεται στην αγορά, τη δικαιοσύνη και τη διεθνοποίηση, έτσι ώστε να μοιραστούμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης με τον κόσμο και να επιτύχουμε την αμοιβαία ωφέλεια.

Ποια είναι η γεωπολιτική σημασία των δασμολογικών μέτρων των ΗΠΑ;

Η υπερβολική επιβολή δασμών από την πλευρά των ΗΠΑ δεν διαφέρει από την αφαίρεση του δικαιώματος ανάπτυξης των χωρών, ιδιαίτερα του Παγκόσμιου Νότου. Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, προειδοποίησε ότι ο εμπορικός πόλεμος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επίτευξη των στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη και οι χώρες που είναι πιο ευάλωτες και έχουν λιγότερες ικανότητες να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις είναι οι πιο ανησυχητικές. Ανάλυση δεδομένων του WTO δείχνει ότι σε συνθήκες ανισότητας στην οικονομική ανάπτυξη και τη δύναμη των οικονομιών, η επιβολή δασμών των ΗΠΑ θα διευρύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα φτώχειας και πλούτου μεταξύ των χωρών, ενώ οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα. Αυτό θα βλάψει σοβαρά τις προσπάθειες για την επίτευξη της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ.

Αν υποθέσουμε ότι η κάθε χώρα λειτουργεί σύμφωνα με το συμφέρον της, η Κίνα πιστεύει στην οικονομική παγκοσμιοποίηση;

Η Κίνα πιστεύει ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση είναι αναγκαίο μονοπάτι για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Η αμοιβαία ωφέλεια είναι η κοινή επιθυμία της ανθρωπότητας, ενώ η οικονομική ηγεμονία, δηλαδή να επιδιώκει κάποιος να «ρίξει τα δικά του προβλήματα στους άλλους», θα καταλήξει να τιμωρήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Η προώθηση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης σε μια πιο ανοιχτή, επωφελή και δίκαιη κατεύθυνση είναι κοινή ευθύνη της διεθνούς κοινότητας.

Η ανάπτυξη είναι θεμελιώδες δικαίωμα όλων των χωρών, όχι προνόμιο κάποιων. Τα διεθνή ζητήματα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται από κοινού, και το μέλλον του κόσμου πρέπει να καθορίζεται από όλες τις χώρες. Ο εμπορικός πόλεμος και οι δασμοί δεν έχουν νικητές, και ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά. Όλες οι χώρες οφείλουν να υιοθετήσουν την αρχή της «κοινής διαβούλευσης, κοινής οικοδόμησης και κοινής ωφέλειας», να επιμείνουν στον αληθινό πολυμερισμό, να αντισταθούν σε κάθε μορφή μονομέρειας και προστατευτισμού, και να υπερασπιστούν το διεθνές σύστημα με επίκεντρο τα Ηνωμένα Έθνη και το πολυμερές εμπορικό σύστημα με επίκεντρο τον WTO. Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που πιστεύουν στη δικαιοσύνη και την ισότητα θα σταθούν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και θα κάνουν επιλογές προς το κοινό συμφέρον. Ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη, όχι ηγεμονία!

Η Κίνα θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για προστασία των συμφερόντων της

Στην ερώτηση «κατά πόσο το Πεκίνο θέλει αμοιβαία ωφέλεια με τις ΗΠΑ», ο Zhou Yunliang τόνισε αρχικά πως, ως αρχαίος πολιτισμός, η Κίνα σέβεται την εθιμοτυπία και τις αρχές και ο κινεζικός λαός εκτιμά την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία.

«Η Κίνα ποτέ δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά δεν τα φοβάται κιόλας. Η ιστορία και η πραγματικότητα αποδεικνύουν ξεκάθαρα: Η καταναγκαστική πίεση και οι απειλές δεν είναι -και δεν θα γίνουν ποτέ- σωστός τρόπος διαπραγμάτευσης με την Κίνα. Η Κίνα έχει ήδη και θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα. Η ουσία των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ πρέπει να είναι η αμοιβαία ωφέλεια. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν τις κοινές προσδοκίες των λαών των δύο χωρών και του κόσμου, να προστατεύσουν τα θεμελιώδη συμφέροντα και των δύο πλευρών, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τους δασμούς ως όπλο κατά της Κίνας και να σταματήσουν να υπονομεύουν τα νόμιμα δικαιώματα ανάπτυξης του κινεζικού λαού», υπογράμμισε ο επιτετραμμένος της κινεζικής Πρεσβείας στην Κύπρο.



Share This Article