Διευρύνεται το πεδίο για ασθενείς οι οποίοι αναζητούν συμβατό δότη για μεταμόσχευση νεφρού, αφού σύντομα αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους και για πολίτες από την Κύπρο πέντε μονάδες μεταμόσχευσης στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής κατατέθηκε νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί την επικύρωση της συμφωνίας, η οποία συνομολογήθηκε μεταξύ των Υπουργείων Υγείας της Κύπρου και της Ελλάδας, σε σχέση με τον Τομέα των Διασταυρούμενων Μεταμοσχεύσεων Νεφρού.
Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε από τις δύο πλευρές στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, προνοεί την εισαγωγή ρυθμίσεων ώστε να είναι εφικτό να πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις μέσω ανταλλαγής οργάνων, όταν υπάρχει ασυμβατότητα μεταξύ δότη και λήπτη, με ανάλογο ζεύγος από Ελλάδα. Προνοεί επίσης την εισαγωγή ρυθμίσεων με σκοπό τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων πνευμόνων σε ενήλικες Κύπριους ασθενείς στην Ελλάδα και την προσφορά οργάνων που δεν αξιοποιούνται στην Κύπρο προς την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι στο κείμενο της συμφωνίας, η οποία έχει υπογραφεί από τα Υπουργεία Υγείας των δύο χωρών και έχει κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
• O Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) εποπτεύει πέντε Μονάδες Μεταμόσχευσης στην Ελλάδα, που διενεργούν μεταμοσχεύσεις νεφρών από μεταθανάτιους και ζώντες δότες, ενώ μία από τις Μονάδες αυτές (ΓΝΑ «Λαϊκό») διαθέτει ενεργό πρόγραμμα διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων νεφρού.
• Η Κύπρος διατηρεί ένα επιτυχημένο εθνικό πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων νεφρού από το 1986 και από το 2017 εθνικό, αλλά και διακρατικό (με το Ισραήλ) πρόγραμμα διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων νεφρού.
• Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε προηγούμενη(-ες) μεταμόσχευση(-εις) είχαν πολλαπλές εγκυμοσύνες ή έλαβαν μεταγγίσεις αίματος αναπτύσσουν ΗLΑ αντισώματα και ως εκ τούτου μπορούν να ευαισθητοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό, έχοντας, επομένως, ελάχιστες πιθανότητες να μεταμοσχευθούν σε μικρές χώρες με περιορισμένο αριθμό δυνητικών δοτών. Ο χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση μπορεί να φτάσει τα 10 χρόνια και η μόνη τους ευκαιρία να λάβουν μεταμόσχευση είναι να συμπεριληφθούν σε μια μεγάλη δεξαμενή δυνητικών δωρητών οργάνων από περιφερειακές και διεθνείς συνεργασίες. ΑΒΟ ασύμβατα ζευγάρια δότη-λήπτη μπορεί επίσης να επιθυμούν να λάβουν ΑBΟ και ΗLΑ συμβατή μεταμόσχευση, ώστε να αποφύγουν τη διαδικασία της απευαισθητοποίησης.
• Η δημιουργία μιας λίστας ασθενών χωρίς συμβατό ζώντα δότη (π.χ. ΗLΑ ή ΑΒΟ- ασυμβατότητα) και η ανταλλαγή συμβατών νεφρών μεταξύ των δύο πλευρών, θα βοηθήσει ορισμένους από αυτούς τους ασθενείς.
• Τόσο η νομοθεσία της Ελλάδας, όσο και η κυπριακή νομοθεσία που διέπει τις μεταμοσχεύσεις, επιτρέπει αυτή τη διαδικασία ανταλλαγής νεφρών μεταξύ ζευγαριών.
• Το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στοχεύει στη δημιουργία μίας Συμφωνίας που θα ωφελήσει τους ασθενείς και από τις δύο χώρες.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με σκοπό να επιστρέψει πίσω στην Ολομέλεια του Σώματος και να τεθεί προς ψήφιση.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου