Σήμερα στη 13:30 η εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα
ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ: Αναμένουμε την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της κυβέρνησης, έτσι που να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίλυση των προβλημάτων
ΠΑΣΥΚΙ: Αποτέλεσμα διοικητικής αδράνειας, αυταρχικών πρακτικών και έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού, τόσο από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και από τον ΟΚΥπΥ
Του Γιάννη Κακαρή
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι πολυεπίπεδα, με αποκορύφωμα την υποστελέχωση και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό.
Οι επηρεαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει η συνέχιση αυτής της κατάστασης και την αύξηση της κρισιμότητας ένεκα της καλοκαιρινής περιόδου, υποδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες και την ανεπάρκεια της διοίκησης του ΟΚΥπΥ και της κυβέρνησης.
Δεν πρόκειται για κάτι νέο, τα προβλήματα είναι γνωστά και έχουν συζητηθεί πολλάκις. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, ωστόσο η αδράνεια που παρατηρείται αναγκάζει το ΑΚΕΛ να διοργανώσει σήμερα κινητοποίηση, στη 13:30, έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ως μια ύστατη προσπάθεια να μην καταρρεύσει το σύστημα δημόσιας υγείας στην επαρχία.
Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, Χρίστος Νικολάου, επεσήμανε πως το Γ.Ν. Αμμοχώστου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης τα τελευταία χρόνια, με το ΑΚΕΛ σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει η συνέχιση αυτής της κατάστασης.
Υπέδειξε πως παρά την καθησυχαστική ενημέρωση από τη διοίκηση του νοσοκομείου και τους αρμοδίους του ΟΚΥπΥ, σε πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ, οι εξελίξεις υποχρεώνουν το κόμμα να επανέλθει πιο δυναμικά, καθώς «τα προβλήματα υποστελέχωσης όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά επιδεινώνονται σε επικίνδυνο βαθμό».
Ο Χ. Νικολάου σημείωσε ότι «οι πρόσφατες παραιτήσεις δύο ιατρών από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου οι οποίες προστίθενται στη μεγάλη λίστα παραιτήσεων που προηγήθηκαν, αποτελούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η κατάσταση πλέον είναι δραματική. Το προσωπικό του νοσοκομείου υπερβάλλει εαυτόν με εξουθενωτικά ωράρια».
Ξεκαθάρισε ότι «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μιλούμε πλέον για καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά καταστάσεις που θέτουν ευθέως σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών».
Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής» έχει επιβεβαιωθεί και μέσα από ένα περιστατικό που διαδραματίστηκε πριν μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Ε.Γ. του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, «Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στελεχώσουν ως οφείλουν το νοσοκομείο για να μπορέσει να επιτελέσει με επάρκεια την αποστολή του. Εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα ενόψει της τουριστικής περιόδου, είναι βέβαιο ότι θα μιλούμε πλέον για κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας στην επαρχία».
Σ. Κούμας: Ουσιαστικός κίνδυνος επιβίωσης
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρης Κούμας, δήλωσε ότι «το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρά, χρόνιου χαρακτήρα και δομικά προβλήματα, τα οποία έχουν άμεσο και επιζήμιο αντίκτυπο στην παρεχόμενη περίθαλψη, την ασφάλεια των ασθενών και την ικανότητα διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού».
Ως κυριότερες παθογένειες κατέδειξε, μεταξύ άλλων, την υποστελέχωση σχεδόν όλων των τμημάτων, την αυθαίρετη λήψη αποφάσεων, την παρεμπόδιση του ιατρικού έργου, την επαγγελματική εξουθένωση των ιατρών και την απώλεια αξιόλογου προσωπικού.
Προειδοποίησε ότι «η συνέχιση της παρούσας κατάστασης ενέχει ουσιαστικό κίνδυνο για την επιβίωση του νοσοκομείου ως πυλώνα παροχής δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην ευρύτερη περιοχή».
Δίνοντας μερικά παραδείγματα για την υποστελέχωση, μας ανέφερε πως «κατά την έναρξη λειτουργίας της Καρδιολογικής Κλινικής είχε συμφωνηθεί ότι απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις καρδιολόγοι για την εύρυθμη λειτουργία της. Ωστόσο, η παραίτηση μίας καρδιολόγου είχε γνωστοποιηθεί από το καλοκαίρι του 2024, χωρίς να ληφθεί καμία πρόνοια αντικατάστασης. Μέχρι και σήμερα η θέση δεν έχει προκηρυχθεί».
Πρόσθεσε ότι το ιατρικό προσωπικό έχει μειωθεί σε τρεις καρδιολόγους, εκ των οποίων οι δύο έχουν εκφράσει πρόθεση παραίτησης.
Για το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), ο Σ. Κούμας είπε ότι η υποστελέχωσή του είναι χρόνιο και συστημικό πρόβλημα. Οι οργανικές θέσεις ιατρών του ΤΑΕΠ είναι 10 εδώ και δύο χρόνια. Ωστόσο, από τον Ιούλιο 2024 υπηρετούν μόνο 7, ενώ από τον Φεβρουάριο 2025 απομένουν μόλις 6, καθώς ένας ιατρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα μέχρι νεωτέρας.
Ο Σ. Κούμας υπογράμμισε ότι «η παρούσα κρίση στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι το αποτέλεσμα διοικητικής αδράνειας, αυταρχικών πρακτικών και έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού, τόσο από τη Διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)».
Σημείωσε ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη εντός των υφιστάμενων δομών, για αυτό απαιτείται άμεση παρέμβαση, διασφάλιση της λειτουργίας των κλινικών και αποτροπή νέων παραιτήσεων. Επίσης, η ΠΑΣΥΚΙ ζητά καταλογισμό ευθυνών σε όσους, με τις αποφάσεις ή την αδράνειά τους, συνέβαλαν στην κρίση.
ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ: Κραυγαλέα περίπτωση ανεπάρκειας
Ο Κεντρικός Οργανωτικός της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ, Σταύρος Ανδρέου, επεσήμανε ότι τα προβλήματα επεκτείνονται και στους ωρομίσθιους υπαλλήλους, σημειώνοντας ότι η υποστελέχωση που παρατηρείται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δεν αποτελεί εξαίρεση από την όλη κατάσταση που επικρατεί στις άλλες διευθύνσεις του ΟΚΥπΥ.
Υπέδειξε πως «είναι μια από τις κραυγαλέες περιπτώσεις ανεπάρκειας αποτελεσματικής διοίκησης, αλλά και ξεκάθαρη περίπτωση προβληματικών και δυσκίνητων διαδικασιών που εφαρμόζει ο ΟΚΥπΥ οι οποίες με σοβαρό, υπεύθυνο, αλλά και ταχύ τρόπο θα πρέπει να αλλάξουν για να έχει μέλλον ο Οργανισμός».
Εξήγησε ότι «εάν τα ζητήματα στελέχωσης άλλων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων είναι πολύπλοκα, τα ζητήματα επαρκούς στελέχωσης σε ωρομίσθιο προσωπικό έχουν ξεκαθαρίσει και έχουν μεταξύ μας συμφωνηθεί» και έφερε ως παράδειγμα τη μελέτη για τις ανάγκες σε ωρομίσθιο προσωπικό που ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο περίπου.
Όπως ανέφερε ο Σταύρος Ανδρέου, «είναι θλιβερό το ότι ο ΟΚΥπΥ δεν κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να εφαρμόσει τα αποτελέσματα της δικής του μελέτης σε σχέση με τη στελέχωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τομέας εσωτερικής καθαριότητας στον οποίο εργάζεται κατά 15% λιγότερο προσωπικό από αυτό που δείχνει η μελέτη του ΟΚΥπΥ. Εργαζόμενοι οι οποίοι συνειδητοποιώντας τα προβλήματα δουλεύουν ασταμάτητα, σε διπλοβάρδιες, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα ξεκούρασης».
Ασήκωτες οι ευθύνες της κυβέρνησης
Υπέδειξε ακόμη ότι το Υπουργείο Υγείας, καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρουν ασήκωτες ευθύνες αφού φαίνεται να αγνοούν και να αδιαφορούν για τα κρίσιμα και χρονίζοντα ζητήματα διαχείρισης των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
Αυτό που αναμένει η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ είναι η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της κυβέρνησης «έτσι που να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίλυση των προβλημάτων διοίκησης του ΟΚΥπΥ, στην άμεση αλλαγή των διαδικασιών που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του και στην έναρξη επιτέλους ολοκληρωμένης συζήτησης για να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στις αναγκαίες εκείνες τροποποιήσεις του Νόμου που τον διέπει βοηθώντας αποφασιστικά στη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητά του».