Πρώτη προτεραιότητα η μείωση του κόστους ενέργειας

3 Min Read


Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι επιχειρήσεις, σε σχέση με τις επιπτώσεις στην οικονομία από τις νέες «πράσινες» φορολογίες, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα και να οδηγήσουν στην απότομη αύξηση του κόστους στα πετρελαιοειδή, το νερό και τη διαχείριση των αποβλήτων. Παράλληλα, επικρατεί έντονος προβληματισμός σε σχέση με τη χρονική συγκυρία την οποία επέλεξε η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στην επιβολή των νέων φορολογιών, αφού επικρατούν συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας λόγω της κρίσης η οποία έχει ξεσπάσει ανά το παγκόσμιο με επίκεντρο τον εμπορικό πόλεμο τον οποία έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ενδεικτικό της έντονης ανησυχίας, η οποία επικρατεί στις επιχειρήσεις για τις επιπτώσεις από τις νέες «πράσινες» φορολογίες, είναι το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη για μείωση του κόστους της ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της –με αφορμή τις διεργασίες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης στις 7 Μαΐου 2025 στην οποία έχει προσκληθεί να παρευρεθεί και να μιλήσει ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης– θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη για μείωση του κόστους της ενέργειας, στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα προς την κυβέρνηση για τη χρονική συγκυρία την οποία επέλεξε προκειμένου να προχωρήσει στην επιβολή των νέων «πράσινων» φορολογιών.

Όπως αναφέρεται, ήδη η ΟΕΒ έχει καταθέσει στην κυβέρνηση πρόταση για νέα Βιομηχανική Πολιτική, η οποία εδράζεται σε έξι Στρατηγικούς Πυλώνες και περιλαμβάνει συνολικά 55 δράσεις για την επόμενη πενταετία. Προστίθεται, επίσης, ότι οι προτεραιότητες των προτεινόμενων δράσεων της ΟΕΒ που μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στην οικονομία του τόπου μας είναι οι ακόλουθες:

• Μείωση του κόστους ενέργειας.

• Διευκόλυνση της άμεσης εργοδότησης εργαζομένων από τρίτες χώρες σε τεχνικά επαγγέλματα στα οποία υπάρχει διαπιστωμένη έλλειψη προσωπικού και γενικά προσέλκυση εργαζομένων στη βιομηχανία.

• Ετοιμασία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προώθηση των εξαγωγών με στοχευμένα χρηματοδοτικά, φορολογικά και άλλα κίνητρα.

• Διασφάλιση της λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών/ζωνών, βελτίωση των υποδομών σε αυτές και εξορθολογισμός των μισθωμάτων στα κρατικά τεμάχια γης εκτός των κρατικών βιομηχανικών περιοχών.

• Διασφάλιση από το κράτος συνθηκών ισότιμου ανταγωνισμού στο εμπόριο προϊόντων από τα κατεχόμενα με βάση τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.

• Δημιουργία Υφυπουργείου Βιομηχανίας ή Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανίας ή άλλης Δομής με αρμοδιότητα λήψης πολιτικών αποφάσεων για τη Βιομηχανία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου



Share This Article