Τέσσερις συστάσεις από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τη σούβλα και το κοκορέτσι

3 Min Read


Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας τόσο σε λιανικό, όσο και σε χονδρικό επίπεδο της αγοράς, ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας ενόψει του Πάσχα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι έλεγχοι στα νωπά οπωροκηπευτικά είναι καθολικοί για τα προϊόντα τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες και δειγματοληπτικοί για τα προϊόντα τα οποία φθάνουν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αναφέρεται, επίσης, ότι οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη σαφή και ευδιάκριτη αναγραφή της χώρας καταγωγής στις ετικέτες και στη συσκευασία των γεωργικών προϊόντων που διατίθενται στη λιανική αγορά. Παράλληλα, πραγματοποιούνται δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ώστε να προληφθεί η διάθεση στην αγορά προϊόντων που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Όσον αφορά τους ελέγχους στην αγορά κρέατος και γαλακτοκομικών, αναφέρεται ότι αφορούν όλο το μήκος της αλυσίδας, όπως κρεοπωλεία, εργαστήρια κοπής, σφαγεία, μονάδες τυροκόμησης και παραγωγής τυριού φλαούνας, χαλλουμιού, γιαουρτιού, νωπού γάλακτος, αναρής και μονάδες ωοπαραγωγής. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο στόχος των ελέγχων είναι να διασφαλιστεί πως οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων εφαρμόζουν απρόσκοπτα τα προβλεπόμενα από τα συστήματα ασφάλειας τροφίμων, ώστε να διατίθενται στην αγορά ζωοκομικά προϊόντα υγειονομικά και κτηνιατρικά ασφαλή και ποιοτικά κατάλληλα για κατανάλωση την περίοδο του Πάσχα.

Παράλληλα, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δίνουν τις ακόλουθες συστάσεις προς τους καταναλωτές:

• Να οργανώνουν και να πραγματοποιούν έγκαιρα τις αγορές τους, αποφεύγοντας τη σπατάλη και την αχρείαστη απόρριψη τροφίμων.

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα συσκευασμένα τρόφιμα και ειδικότερα στην προσεκτική ανάγνωση της ενημερωτικής σήμανσης (ετικέτας) όσον αφορά τον ορθό τρόπο και διαδικασία συντήρησης των τροφίμων (ψύξη, κατάψυξη ή διατήρηση εκτός ψυγείου), την καταγωγή του κρέατος, την κατηγορία ποιότητας και βάρους για τα αβγά, την ημερομηνία ανάλωσης και τα διατροφικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.

• Να είναι παρατηρητικοί και να έχουν υπόψιν τους ότι «κάθε σφάγιο πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε την οβάλ σφραγίδα καταλληλότητας των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με τον κωδικό αριθμό του σφαγείου, στο οποίο σφάγηκε το ζώο και τον αριθμό της γραμμής σφαγής του κάθε ζώου».

• Κατά την προετοιμασία του πασχαλινού τραπεζιού, να τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, να αποφεύγουν τη χρήση του ίδιου χώρου παρασκευής για διαφορετικά τρόφιμα, να διατηρούν τα τρόφιμα στις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και να εξασφαλίζουν το σωστό ψήσιμο και συντήρησή τους.



Share This Article